Zin om je interieur helemaal om te gooien? Dat kan zonder een cent uit te geven. Ik geef je vijf ideeën  om je interieur te veranderen zonder geld uit te geven.

Je interieur veranderen met spullen die je al hebt

Ben je uitgekeken op je interieur, ben je toe aan iets anders of heb je gewoon zin om de boel helemaal om te gooien, maar heb je daar eigenlijk niet heel veel geld voor (over) op dit moment? Er zijn genoeg dingen te bedenken waarmee je je interieur kunt veranderen zonder geld uit te geven. Sterker nog, je hoeft er niet eens de deur voor uit. Ik geef je dus graag een aantal inspirerende ideeën om je interieur te veranderen zonder geld uit te geven. Om te beginnen kun je kijken of je bepaalde meubels of accessoires eens kunt verplaatsen en op die manier een kleine make-over aan je interieur geven. Zulke eenvoudige dingen kunnen echt een groots effect geven. Dat je niet opeens je bankstel in je slaapkamer gaat zetten, dat begrijp ik, maar met dingen zoals fauteuils, vloerkleden, spiegels en schilderijen kun je nog eens gaan gaan sjouwen. Ben je bijvoorbeeld helemaal klaar met het vloerkleed op je slaapkamer? Leg hem eens onder je eettafel of in je hal. Of juist die fauteuil die nu in een hoek van de woonkamer staat en die niemand eigenlijk ooit gebruikt, is wellicht heel leuk op je werkplek of slaapkamer. Ook met accessoires kun je natuurlijk wisselen, denk aan kussens, bloempotten en kaarsen.

Je interieur veranderen door een open kast opnieuw in te delen

Heb je een open kast of misschien één of meerdere wandplanken? Leuk, want je kunt daar namelijk alle kanten mee op. Haal eens alles uit je kast en begin helemaal opnieuw met het indelen ervan. Ik vind het zelf altijd prettig om met een kleurenpalet te werken. Dat is voor jou ook een idee wanneer je het lastig vind om te bedenken wat je in je open kast gaat zetten. De regels voor het indelen van een open kast? Die zijn er eigenlijk niet. Vul je open kast met dingen waar je blij van wordt. Werken met objecten van verschillende formaten en oneven aantallen is altijd goed. Voeg vooral ook groen toe in de vorm van planten. Je zult zien dat het helemaal opnieuw indelen en stylen van een open kast echt een groots effect zal geven aan je interieur. Je kunt dit natuurlijk ook doen met wandplanken, een dressoir of bijvoorbeeld je vensterbank.

Je interieur veranderen zonder geld uit te geven, denk ‘out of the box’

Gebruik je accessoires eens op een andere manier dan waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn. Een beker die wellicht voor koffie bedoeld is, doet ook prima dienst als bloempotje. Gewone glazen doen ook leuk dienst als waxinehoudertjes. Over hittebestendigheid hoef je je ook geen zorgen te maken als je glazen gebruikt, waar je normaal gesproken bijvoorbeeld je thee in doet. Je aanrechtblad leuk je eenvoudig op met een dienblad waar je normaal gesproken waxinelichthoudertjes en decoratieve accessoires op hebt staan. Op je aanrecht zet je er olijfolie, een pot met keukengerei en bijvoorbeeld je peper- en zoutstel op. Datzelfde dienblad staat ook leuk in je badkamer met je favoriete cosmetica. Lege parfumflesjes kun je gebruiken als vaasjes voor kleine bloemetjes en in lege verpakkingen van geurkaarsen kun je wattenschijfjes, lipsticks, make-up kwasten of bijvoorbeeld pennen bewaren. Met een flinke stapel boeken of tijdschriften creëer je een bijzettafeltje en zoiets is ook leuk met een plant erboven op. Een voorraadpot of dekselpot die je eigenlijk niet echt gebruikt is zonder deksel een mooie vaas.

Je kunt je interieur ook veranderen zonder geld uit te geven door het maken van een gallery wall met foto’s, posters en afbeeldingen die je hebt liggen. Heb je al een gallery wall in huis, dan kun je hem wellicht uitbreiden of aanpassen. Verander je foto’s eens. Wellicht heb je nog afgedrukte foto’s liggen, of heb je thuis de mogelijkheid om foto’s af te drukken. Je kunt online ook foto afdrukken bestellen, zelf doe ik dat meestal via Hema of Kruidvat. Denk ook verder dan foto’s, elke mooie afbeelding past in een gallerywall. Mooie afbeeldingen uit een magazine of oud boek van de kringloopwinkel of rommelmarkt, kunnen ook. Er zijn tal van webshops waar je posters kunt bestellen, zoals Desenio. Denk ook nog verder dan afbeeldingen. Kleine wandplankjes met daarop bijvoorbeeld een plantje passen ook perfect in een gallerywall, net zoals spiegels, bordjes en tegeltjes. Wil of kun je niet in de muur boren? Een gallerywall kun je ook creëren door lijsten simpelweg neer te zetten. Op een dressoir of in een kast bijvoorbeeld, in feite kun je zelfs een gallery wall maken op de grond. Het is dan leuk om te zorgen voor lijsten van verschillende hoogtes. Zorg ook voor zowel verticale als horizontale prints.

Verpot je planten

Soms moét een plant echt verpot worden, omdat hij te groot is geworden voor de huidige pot. Maar je kunt natuurlijk ook creatief omgaan met het verpotten van je planten. Door je planten eens in een andere pot te zetten, past een bepaalde plant die voorheen in je woonkamer stond, opeens bijvoorbeeld heel leuk in je slaapkamer. En planten hoeven natuurlijk niet persé in een bloempot te staan. Kleine planten passen ook perfect in schaaltjes, kommetjes en zelfs kopjes die je normaal gesproken in de keuken bewaart. En wat dacht je van een selectie kleine plantjes op een stijlvol dienblad? Leuk om op die manier je salontafel anders te stylen, maar ook tof in je badkamer, op je bureau of op de vensterbank. Heb je droogbloemen in huis? Ook die kun je makkelijk in een andere vaas zetten. Of verdeel een grote boos over verschillende vaasjes. Een boeketje droogbloemen onder een stolp is ook een leuk idee.

GA JIJ EEN VAN DEZE IDEETJES UITPROBEREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.