Je planten verpotten is helemaal niet moeilijk en het is ook nog eens hartstikke goed voor je plant. Dit is een handig stappenplan.

Beware

Waarom moet je je planten verpotten?

Je planten verpotten is zinvol om verschillende redenen. Plantjes die je koopt in een winkel of tuincentrum zitten vaak in een vrij klein potje. Dit is meestal ook het potje waarin hij ooit gekweekt is. In zo’n kleine pot is er echter maar weinig ruimte voor de wortels van je plant. Een plant kan groeien als de wortels kunnen groeien, maar die wortels hebben daar natuurlijk wél ruimte voor nodig. Verder is het zo dat des te meer aarde een plant heeft, des te meer water de plant vast kan houden. Zit je plant dus in een kleine pot, dan zit daar automatisch ook minder water in. Een grotere pot betekent meer aarde en daardoor hoef je je plant minder (vaak) water te geven. Verse potgrond ten derde is ook erg gezond voor je plant. Planten moeten niet in te natte potgrond staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en uiteindelijk kan je plant daar dood aan gaan. Echter, potgrond moet ook niet te luchtig zijn, want uit lucht kunnen wortels geen water en bouwstoffen halen. Je planten verpotten doe je het best in de lente. Veel planten houden gedurende de winter een soort winterslaap en beginnen zodra de lente weer van start gaat met groeien. Voor dat groeiproces is dus ruimte nodig en die ruimte gun je je plant in een grote(re) pot.

Hoe moet je je planten verpotten?

Het is een beetje afhankelijk van welke plant je wilt verpotten, maar in feite is verpotten helemaal niet moeilijk. Voor het verpotten pak je de plant het liefst zo laag mogelijk vast, dus net boven de wortels. Je wilt natuurlijk niet dat je tijdens het verpotten bladeren beschadigt of zelfs breekt. Dan is het toch gewoon een kwestie van een beetje ‘wrikken’, maar wel met beleid. Soms koop je wel eens plantjes in het tuincentrum waarvan de wortels al heel ver rond het potje gegroeid zijn, zo ver dat je de plant eigenlijk nauwelijks uit het potje krijgt. Ik gebruik dan zelf meestal maar een schaar om het potje open te knippen. Dit is veiliger dan ‘wrikken’ omdat je hiermee de wortels behoorlijk kunt beschadigen. Een andere handige tip voor plantjes die behoorlijk goed vast zitten in hun potje, is om een aantal keer in de zijkanten van het potje te ‘knijpen’. Je zult merken dat je plantje hierdoor al gauw wat losser komt te zitten en wanneer je het potje dan ondersteboven houdt, valt het plantje er vaak vanzelf uit. Zorg voor een laagje verse aarde in je nieuwe bloempot. Je mag hier ook best wat water in schenken. Plaats je plant nu op de verse aarde en voeg ook weer aarde toe aan de zijkanten, net zo lang tot je plant helemaal stevig staat. Let er op dat je niet te veel aarde toevoegt voordat je je plant er in zet, want je wilt voorkomen dat de wortels van je plant boven de pot uitsteken. Ga je je plant dan namelijk water geven, dan zal een groot deel van het water er uit stromen.

Nóg een leuke reden om je planten te verpotten

Je hebt nu dus al diverse redenen waarom het gezond voor je plant is om deze zo nu en dan te verpotten. Maar er is nog een reden! Hoewel planten van zichzelf al heel leuk staan in huis kan een mooie bloempot natuurlijk nog meer sfeer geven. Ik verpot niet zelden planten omdat ik ze bijvoorbeeld graag door het huis verplaats en bepaalde bloempotten vind ik dan gewoon net even wat leuker staan in een bepaalde ruimte. Je planten verpotten is dus ook eigenlijk gewoon een heel leuke manier om je interieur wat te veranderen zonder dat je daar heel veel geld aan uit hoeft te geven.

HEB JIJ GROENE VINGERS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Goede tips, ik hoop langzamerhand een soort van groene vingers te krijgen sowieso eerst op het balkon en verder heb ik sinds een maand een paar planten binnen staan. Weliswaar kleintje maar het begin is er.
    Grappig die foto van die bekers ik heb exact dezelfde Laura Ashley bekers gekocht:-) Fijne dag!

  2. Fijne tips! Ik heb niet echt hele groene vingers dus deze tips komen goed van pas.

  3. Ja, zo doe ik het ook altijd. al ben ik soms wat ongeduldig, dan schudt ik de plant er ondersteboven uit.

  4. Helaas, ik heb niet echt groene vingers. Zo jammer want ik ben dol op planten, maar helaas houden ze het hier vaak niet lang vol 😪. Ik geef ze of teveel of te weinig water. Heb al van alles meegemaakt; gele/bruine bladeren, rouwvliegjes.. heel vervelend. Maar ik blijf gewoon volhouden. Verpotten heb ik niet vaak gedaan, ik wil binnenkort wel mijn monstera en aloë vera plant stekken.. als dat maar goed gaat 🤞🏻.

  5. Ik vind zelf van wel, maar daar zijn de planten binnenshuis het niet mee eens… 😅 Overpotten is sowieso een ramp en dat mislukt letterlijk altijd.

  6. Mooi artikel. Verpotten stel ik best nog wel eens uit, omdat ik het dan een ‘gedoe en geknoei met aarde’ vind haha, maar ik ben achteraf altijd blij als ik het gedaan heb, want een plant knapt er altijd zo van op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.