Je pomeriaan beschermen tegen kou doe je sowieso door hem tijdens een winterse wandeling zoveel mogelijk zelf te laten lopen.
Hoe weet je of je pomeriaan het (te) koud heeft?
Hoewel pomeriaantjes er super schattig uitzien, zijn ze (meestal) super stoer. Een pomeriaan heeft een duidelijke eigen mening, is vaak voor niets en niemand bang en al helemaal niet gauw onder de indruk. Ook kou lijkt ze niet altijd te deren, regen daarentegen, is een héél ander verhaal. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat mijn pomeriaan Sketch een absolute hekel heeft aan regen, ook miezerende regen. Ik neem haar uiteraard wel mee naar buiten wanneer het een béétje regent, maar zodra ze dan een plas of een poep gedaan heeft en ik probeer haar verder mee te nemen voor de rest van de wandeling, zet ze zich helemaal schrap. Zodra ik dan richting huis terugloop, werkt plotseling alles weer en weet ze niet hoe gauw ze naar huis moet rennen. Kou daarentegen, daar lijkt ze toch minder last van te hebben. Evolutionair gezien zou je kunnen spreken van het feit dat honden met een dikke, fluffy vacht zoals die van een pomeriaan, oorspronkelijk uit koude regio’s komen. Die vacht is dus hun bescherming en zou ze in normale gevallen dan ook goed beschermen tegen kou. Echter, je pomeriaan kan natuurlijk zeker wel last van hebben van kou. Zeker omdat pomeriaantjes maar klein zijn en dus een stuk dichter bij de grond zijn dan grote honden, kunnen ze sneller last hebben van kou dan grote(re) honden. Houdt bovendien rekening met het feit dat het vetpercentage van een pomeriaan een stuk lager is dan dat van grotere honden. Om je idee te geven; Sketch is nu vier jaar en ze weegt nog geen drie kilo. Ze bestaat eigenlijk vooral uit heel veel haar. Mede om die reden zijn pomeriaan puppy’s nog slechter bestand tegen kou. Hoe weet je wanneer je pomeriaan het té koud heeft? Je pomeriaan zal in dat geval meestal (behoorlijk) hard gaan rillen. Je pomeriaan zal verder minder hard gaan lopen, meer in zichzelf keren en wanneer ze het echt te koud krijgen, zal de ademhaling moeizamer worden en de hartslag zelfs wat zwakker.
Je pomeriaan beschermen tegen kou door zijn vacht gezond te houden
Eén van de dingen die een pomeriaan zo mooi en aandoenlijk maakt, is natuurlijk de prachtige vacht. Maar die prachtige vacht van je pomeriaan heeft ook heel belangrijke functie. Een volwassen pomeriaan heeft een dubbele vacht die bestaat uit een korte wollige ondervacht en een lange volle bovenvacht. De vacht heeft een isolerende en een beschermende werking. Zo houdt een gezonde vacht je pomeriaan in de winter warm en in de zomer koel. Een pomeriaan moet zeer regelmatig geborsteld en getrimd worden om klitten en vervilten te voorkomen. Sketch gaat eens per kwartaal naar de hondentrimsalon en borstelen doe ik wekelijks.
Je pomeriaan beschermen tegen kou
Het meest voor de hand liggende om te doen om je pomeriaan te beschermen tegen kou is om hem niet en zeker niet te lang mee naar buiten te nemen wanneer het erg koud is. Elke pomeriaan zal anders reageren op kou, net zoals de ene persoon beter tegen kou kan dan de andere persoon. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat wanneer het echt vriest, het eigenlijk al gauw te koud wordt voor je pomeriaan. Je pomeriaan zal evengoed uitgelaten moeten worden, en er is natuurlijk een verschil tussen je pomeriaan even uitlaten of direct een uur door de sneeuw lopen. Met je pomeriaan ben je waarschijnlijk snel geneigd om hem op te pakken wanneer het erg koud is. In feite kun je dat dus beter niet doen. Juist wanneer je ze vast hebt en ze dus nauwelijks bewegen, zullen ze veel sneller afkoelen dan wanneer ze kunnen lopen, rennen en spelen. De meningen over jasjes bij kleine hondjes zijn verdeeld. Een pomeriaan in een jasje ziet er schattig uit, maar of het echt wat bijdraagt is nog maar de vraag. Ik kan uit ervaring zeggen dat Sketch een spuughekel heeft aan truien en jasjes, die trek ik haar dus ook gewoon niet aan. Je pomeriaan beschermen tegen kou doe je verder door je pomeriaan niet uit te laten wanneer het heel hard regent. Het kan regenen terwijl het buiten niet overdreven koud is, maar wanneer de vacht van je pomeriaan doorweekt is van de regen, zal hij het evengoed sneller koud krijgen. Juist omdat de vacht zo dik is, duurt het ook wel even voordat de vacht weer helemaal droog is. Met je pomeriaan door de regen lopen is natuurlijk soms onvermijdelijk. Ik ben ook wel eens een behoorlijk eind van huis geweest terwijl ik met Sketch buiten was en we echt werden overvallen door een wolkbreuk. Eenmaal thuis droog ik haar dan af met een dweil. Dat lees je goed, een dweil! Ik kreeg deze tip ooit van mijn hondentrimster en deze tip pas ik sindsdien dan ook altijd toe. Een dweil neemt namelijk heel goed vocht op. Uiteraard heeft Sketch haar eigen dweilen. Ik droog haar natuurlijk niet af met een dweil waar ik die dag ervoor nog de vloer mee geschrobd hebt, just sayin’. Daarna föhn ik haar nog. Sketch vind geföhnd worden altijd heerlijk.
De poten van je pomeriaan
Verder is het belangrijk om op de poten van je pomeriaan te letten wanneer het buiten koud is of zelfs vriest. Toen ik Sketch nog niet zo lang had, begon ze op een middag in de winter opeens heel erg te spugen. Het bleef echt maar doorgaan en toen belde ik natuurlijk de dierenarts. Wat bleek? Omdat het buiten vroor, was er gestrooid. Sketch was met haar pootjes door dat strooizout gelopen en eenmaal thuis was ze uitgebreid aan haar pootjes gaan likken. Daar was ze erg misselijk van geworden. Honden reageren anders op braken dan mensen, zo blijkt. Mensen hebben er vaak een ontzettend naar gevoel bij, maar honden braken en gaan daarna gewoon verder. Sketch bleef dan ook gewoon eten, maar spuugde alles er steeds net zo hard weer uit. Ik kreeg toen het advies haar eten tijdelijk weg te halen om haar maag rust te gunnen, en dat hielp. Je kan dus sowieso proberen om plekken te vermijden waar veel gestrooid is, maar het is daarnaast geen overbodige luxe om de pootjes van je pomeriaan na een winterwandeling goed schoon te maken zodra je thuis komt. Dit kun je gewoon doen met lauwwarm water.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.