Een kast slim indelen begint allemaal met het uitzoeken en sorteren van je spullen. Maar op welke manier richt je de kast nu praktisch in?

Een kast slim indelen begint met sorteren

Zijn je kasten overvol? Kom je steeds allemaal spullen tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had en kun je nooit vinden wat je zoekt? Dan is het misschien eens tijd om je kasten eens op te ruimen. Een kast slim indelen is essentieel om ruimte en tijd te besparen. Eén van de meest voor de hand liggende dingen om te doen wanneer je ruimtes en / of kasten gaat opruimen, is zorgen dat je spullen opruimt op de plek waar je ze ook daadwerkelijk gebruikt en nodig hebt. Zo berg je servies op in de keuken, tandpasta in de badkamer en een fietspomp in de schuur. Natuurlijk kan dat niet áltijd, want soms heb je in een bepaalde ruimte of kamer nu eenmaal maar heel beperkt de ruimte. Maar zorg er in ieder geval voor dat als de mogelijkheid er is, je spullen opbergt op een plek waar je ze dus daadwerkelijk nodig hebt. Liggen al je spullen in de juiste ruimte? Dan is het tijd om te sorteren. Welke dingen gebruik je echt? Welke heb je nodig en waar wordt je blij van? Van veel spullen zullen we meerdere of dubbele exemplaren hebben. Op zich zijn back ups handig, maar vraag je af hoeveel of en je eigenlijk wel van alles back-ups nodig hebt. Bedenk dat je vaak niet én alles kunt bewaren én prachtig georganiseerde en ingerichte kasten kunt hebben. Je moet vaak keuzes maken. Er zullen altijd dingen zijn die je om wat voor reden dan ook minder graag gebruikt, minder handig, praktisch of mooi vind. Van die spullen kun je afstand nemen, totdat je uiteindelijk alleen nog maar spullen over hebt die je echt graag gebruikt.

Een kast slim indelen door gebruik te maken van opbergers

Een kast slim indelen doe je met opbergers en verdelers. Dat is niet alleen handig in kasten, maar ook in lades. Door namelijk gebruik te maken van opbergers kun je spullen makkelijk(er) sorteren. Zo kun je bijvoorbeeld je sokken, ondergoed, shawls, riemen en zwemkleding apart opbergen, in plaats van alles los in lades te gooien. Op die manier blijft alles overzichtelijk, zeker wanneer je je spullen ook daadwerkelijk een vaste plek geeft in een vaste opberger. Zorg er altijd voor dat je opbergers zoveel mogelijk ruimte-vullend zijn. Zijn je opbergers namelijk te klein voor de lades, dan blijft er allemaal loze ruimte tussen de opbergers en de lades danwel de vakken in je kast over, die als een magneet werken voor losse rommeltjes. In winkels zoals Action, Xenos en Ikea kun je terecht voor opbergers uit dezelfde serie, maar van verschillende formaten. Je doet er slim aan om eerst je spullen te sorteren en pas dan opbergers aan te schaffen. Na het sorteren weet je namelijk precies welke en hoeveel opbergers je nodig hebt en ook daadwerkelijk kwijt kunt. Je kunt er ook altijd voor kiezen om wat extra opbergers aan te schaffen, voor het geval de hoeveelheid spullen in de toekomst groter wordt.

Een kast slim indelen door een bepaalde volgorde aan te houden

In principe zijn lades vaak makkelijker om in te delen dan vakken. Dit heeft te maken met het feit dat je een la helemaal open kunt trekken. Op die manier kun je dus altijd zien wat er achterin een la ligt. Dat is dus sowieso al iets om rekening mee te houden als je kunt kiezen tussen een la en een vak in een kast. Zorg er verder voor dat de dingen die je vaak gebruikt / dagelijks nodig hebt vooraan in een kast staan of bovenop in een la liggen. Zo voorkom je dat je niet eerst van alles aan de kant hoeft te schuiven om te kunnen pakken wat je nodig hebt. Gebruik je afsluitbare bakken? Zet de bakken waarin spullen zitten die je weinig gebruikt onderop. Je hoeft dingen trouwens ook niet altijd neer te leggen. Sommige dingen kunnen ook prima staand opgeborgen worden. Borden kun je bijvoorbeeld stapelen, maar je kan er ook voor kiezen om een bordenrek in een la te plaatsen. Op die manier kun je ze makkelijk pakken. Ook deksels kunnen op die manier opgeborgen worden. In plaats van textiel zoals handdoeken en theedoeken op stapeltjes te leggen, kun je er ook rolletjes van maken die je rechtop in een bak zet.

WELKE VAN DEZE TIPS PAS JIJ ZELF AL TOE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Ik ben nog van plan om binnenkort een bestelling bij IKEA te doen, dus jouw tips komen op het goede moment. Mijn handdoeken liggen nu inderdaad op een laag stapeltje in een kastje dat vrij hoog is. De rolletjes vind ik wel een goed idee dus!

  1. Christiana says:

   Ja, de rolletjes vind ik zelf ook heel handig. Heb je inmiddels al bij Ikea besteld? Ik hoorde er allemaal drama verhalen over, dat bestellingen weken duurden of helemaal niet aan kwamen. Wij hebben toevallig vorige week een stoel bij Ikea opgehaald. Online besteld en betaald en dan kon je vervolgens een tijdsvak kiezen om de bestelling op te halen. Je moet wel op tijd bestellen, want de planning zit goed vol. Maar het was echt super goed geregeld daar, we konden zo doorrijden en de bestelling werd keurig netjes naar je auto gebracht. Dat is beter dan 39 euro aan verzendkosten betalen;-)

 2. Die laatste tip is een goeie! Ik leg altijd onder het aanrecht alle theedoeken, keukendoeken etc op elkaar en als je wat pakt dan stort de berg altijd in. Rolletjes in mandjes is een heel slim idee! En ik denk ook ruimtebesparend!

  1. Christiana says:

   Klopt! Op deze manier heb je ook geen last van omvallende stapeltjes;-)

 3. Yeah! Ik pas alles al toe! Ik ben zo’n opruimfreak en ik vind het vreselijk om een lade of kast open te trekken en zien dat het niet netjes ligt.

  1. Christiana says:

   Goed bezig;-) Ik ben precies zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.