Een salontafel stylen, zó doe je dat. Een artikel vol inspirerende ideeën met accessoires voor je salontafel.

Bloemen op je salontafel

Van elk plekje in je woonkamer kun je iets moois maken, zo ook van je salontafel. Wat voor salontafel je ook hebt, de keuzemogelijkheden in accessoires voor je salontafel zijn eindeloos. Stylingtips die overal werken, dus ook op je salontafel, is werken met een kleurenpalet, hoogteverschillen, oneven aantallen en verschillende materialen. Hoogteverschillen kun je heel makkelijk zelf creëren door bijvoorbeeld gebruik te maken van een stapel(tje) boeken of tijdschriften. Bloemen op je salontafel staan sowieso áltijd gezellig. Die bloemen moeten natuurlijk ergens in. Zelf speur ik de laatste tijd volop naar aardewerk en kruikvazen. Dit soort vazen kun je altijd wel vinden op rommelmarkten en bij de kringloopwinkel. Het enige waarmee je rekening moet houden met aardewerk vazen, is dat niet alle vazen waterdicht zijn, raar maar waar, want een vaas zou je in principe toch in de eerste plaats willen gebruiken voor een bos bloemen die nu eenmaal in het water moeten staan. Je kunt kiezen voor een bos gekleurde bloemen, een boeket in een enkele kleur, enkele losse takken of bijvoorbeeld eucalyptus. Dit vind ik zelf altijd heel stijlvol staan. Het leuke van eucalyptus is dat wanneer de takken gedroogd zijn, ze nog steeds heel mooi zijn. Een echt mooie vaas is overigens leeg ook al een erg mooie accessoire op je salontafel.

Kaarsen zijn mooie accessoires voor je salontafel

Ook heb ik altijd één of meerdere kaarsen en geurstokjes op de salontafel staan. Jo Malone en Diptyque zijn wat mij betreft merken die niet alleen heerlijke geuren hebben, maar waarvan de verpakkingen ook prachtig zijn, zelfs wanneer de kaars is opgebrand. Mijn persoonlijke aanraders zijn Peony & blush suede van Jo Malone en 34 van Diptyque. De kaarsen van Jo Malone en Diptyque zijn helaas niet heel goedkoop, Zara home is dan een mooi alternatief. Verder ben ik ook fan van de kaarsen van YankeeCandle & Bath & Bodyworks. Deze verpakkingen vind ik zelf minder mooi, dus wat ik altijd sowieso doe is de sticker van het glas halen zodat je alleen het glas over houdt. De kwaliteit van beide merken vind ik echt waanzinnig goed. Wat YankeeCandle betreft is Cinnamon stick mijn favoriet en mijn favoriet van Bath & bodyworks is Cinnamon spiced vanilla. Zodra een kaars opgebrand is, vind ik het leuk om de verpakking opnieuw te gebruiken. In de badkamer zijn lege verpakkingen van kaarsen bijvoorbeeld leuk voor wattenschijfjes, wattenstaafjes, kwasten of make-up. Op je bureau zijn ze leuk voor pennen en op de salontafel kun je er bijvoorbeeld lucifers in bewaren, zoals ik hierboven laat zien. Ook kun je er natuurlijk waxinelichtjes in doen. Geurkaarsen combineer ik dan ook graag met gewone waxinelichtjes in houders.

sklum bedum acaciahouten salontafel

Nog meer mooie accessoires voor je salontafel

Naast vazen en kaarsen zijn boeken en dienbladen ook mooie accessoires voor je salontafel. Het leuke van zowel een dienblad als een mooie koffietafelboek is, is dat je hiermee heel eenvoudig je spulletjes ‘groepeert’. Wanneer je namelijk je spulletjes op een dienblad of op een wat groter boek zet in plaats van los op de salontafel, wordt het opeens echt een eenheid. Bij Bol.com vind je heel veel mooie (koffietafel) boeken, maar Amazon is vaak iets goedkoper. Ik haal altijd veel (interieur) inspiratie uit koffietafelboeken en je salontafel ziet er ook direct heel chique uit met één of meerdere van die boeken. Leg altijd het grootste boek onderop en zorg dat de boeken die er bovenop liggen kleiner zijn. Met een stapeltje tijdschriften bereik je in feite hetzelfde effect. Een mooie schaal is verder ook een mooi accessoire op je salontafel. Zoals je op mijn salontafel ziet kan een schaal(tje) ook gewoon leeg op je salontafel staan. Onderzetters zijn verder zowel praktische als stijlvolle accessoires op je salontafel.

Tips voor het stylen van je salontafel

Ik had het net natuurlijk al even over hoogteverschillen, oneven aantallen en een kleurenpalet. Dit werkt écht. Groepeer dus kleine en grote items van verschillende hoogtes, vormen en materialen. Plaatst ook liever drie of vijf items op je salontafel dan twee of vier. Door je vast te houden aan bijvoorbeeld maximaal drie kleuren die ook op andere plekken in je woonkamer of in ieder geval in de zithoek terugkomen creëer je ook eenheid. Werk ook zeker met verschillende nuances van een bepaalde kleur. Sowieso zien soortgelijke kleuren op verschillende materialen er vaak toch al weer anders uit. Maak bijvoorbeeld gebruik van kleuren uit de kussens op je bank, van een schilderij achter je bank of kleuren uit het vloerkleed onder je salontafel. Zet je salontafel verder niet te vol, dit kan rommelig ogen. Als je een salontafel van een behoorlijk formaat hebt, kan het ook leuk zijn om voor minimalistisch te gaan en bijvoorbeeld drie wat grotere objecten te kiezen. Heb je een ronde salontafel? Dan is het vaak leuk om te stylen in een driehoek. Kies op een ronde salontafel ook zeker voor strakke of geometrische vormen, zo creëer je contrast en dat ziet er altijd interessant uit.

VIND JIJ HET LEUK OM JE SALONTAFEL TE STYLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.