Door samenwonen of een woonstijl die in de loop der jaren veranderd is kun je eenheid in je interieur missen. Dít kun je dan doen.

Meer eenheid in je interieur met een kleurenpalet

Heb je wel eens het gevoel dat er iets niet ‘klopt’ aan je interieur, maar kun je er niet precies de vinger op leggen? Het kan dan zo zijn dat er eenheid in je interieur ontbreekt. Je bent misschien op zich tevreden met je meubels en accessoires, maar het lijkt op de één of andere manier niet echt een geheel. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je bent bijvoorbeeld gaan samenwonen en jullie hebben allebei je eigen favoriete meubels en accessoires meegenomen, maar eigenlijk passen ze niet goed bij elkaar. Of je hebt, om wat voor reden dan ook, lange tijd weinig aandacht aan je interieur besteedt en als je nu om je heen kijkt zie je eigenlijk vooral verschillende stijlen uit verschillende fases uit je leven, die samen dus ook al geen eenheid vormen. Maar daar is iets aan te doen. Ik geef je tips om meer eenheid in je interieur te creëren. Op de ‘juiste’ manier werken met kleuren is heel belangrijk wanneer je meer eenheid in je interieur wilt creëren. Ik plaats ‘juiste’ bewust tussen aanhalingstekens, want iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen visie op het gebruik van kleur in het interieur. Wees zeker niet bang dat je niet meerdere kleuren kunt gebruiken in een interieur waar toch eenheid in zit, of, wanneer je juist bang bent om kleur te gebruiken, dat je veel kleur in je interieur moet hebben om een eenheid te krijgen. Het kleurgebruik in je interieur moet natuurlijk bij je passen. Bepaal een kleurenpalet en ga bijvoorbeeld voor een palet met contrasterende kleuren zoals oranje en blauw of ga voor een harmonieuze kleurencombinatie, met kleuren die op elkaar lijken, zoals blauw en groen of roze en rood. Laat de kleuren uit het door jou gekozen kleurenpalet steeds terugkomen in meubels en accessoires. Je zult zien dat er op die manier meer eenheid in je interieur ontstaat. Een mooi voorbeeld om dit duidelijk te maken. Stel dat je tot nog toe vooral neutrale tinten in je interieur gebruikt. Wanneer je dan opeens een blauw kussen op de bank zet, lijkt dit kussentje wellicht een beetje ‘verdwaald’. Laat je dat blauw echter terugkomen in bijvoorbeeld je vloerkleed of je kiest voor bijvoorbeeld een blauw-grijze tint op de muur, dan zul je opeens al meer eenheid ervaren.

Zoek verbinding

Ook door het zoeken van verbinding kun je eenheid vormen in je interieur. Denk bijvoorbeeld eens aan het doortrekken van je vloer. Verschillende vloeren in ruimtes die aan elkaar grenzen, kunnen een (te) druk en slordig geheel vormen. Om meer eenheid in je interieur te vormen, zou je kunnen overwegen om de vloer echt overal door te trekken. Ik heb trouwens nog wel iets heel erg hoog op mijn wishlist staan, en dat is het uitzoeken van een Parketvloer bij Parketdirect. Een visgraatvloer vind ik echt waanzinnig mooi. Verbinding zoeken kan ook met je meubels en accessoires. Zeer waarschijnlijk herkenbaar voor velen, jij nam bijvoorbeeld een groene bank mee toen jullie ging samenwonen, je vriend een rode stoel. Of je woonsmaak is in de afgelopen jaar veranderd en nu staan er diverse losse items in huis die je in principe allemaal nog steeds mooi vindt, maar die samen geen eenheid vormen. Ga dan eens op zoek naar iets wat deze meubels wel met elkaar verbind. Dat ‘iets’ kunnen relatief eenvoudige dingen zijn zoals een vloerkleed of een groot schilderij waarin beide kleuren terugkomen, of een kleur op de muur die beide kleuren als het ware met elkaar verbindt. Ook meubels van verschillende grootte kunnen samen geen fraai gezicht zijn, een fragiel tafeltje naast een enorme servieskast bijvoorbeeld. Overweeg dan eens om (één van) deze meubels een ander plekje te geven. Wellicht staat dat fragiele tafeltje super leuk als (planten)tafeltje naast de bank en op deze manier komt die grote servieskast, wanneer hij dus niet langer tussen andere meubels ‘gepropt’ staat, waarschijnlijk ook veel beter tot zijn recht. Denk vooral ook verder dan de ruimte waarin de meubels, die dus eigenlijk niet goed bij elkaar passen, nu staan. Wellicht staan ze in een andere ruimte veel mooier. Vergeet hierbij ook vooral ruimtes zoals een hal of een badkamer niet.

Contrasten zoeken

Vaak creëer je met accessoires en meubels die totaal niet op elkaar lijken, maar die juist totaal anders zijn, een veel interessanter geheel dan met meubels en accessoires die een ‘beetje op elkaar lijken, maar eigenlijk nét niet hetzelfde zijn’. Ik geef als voorbeeld twee kussens in een blauwe kleur die bijna hetzelfde zijn, maar dus nét niet. Ik noem dit altijd het ik-wel-wel-maar-ik-kan-niet fenomeen. Of meubels van twee verschillende houtsoorten bijvoorbeeld. Vaak ‘kloppen’ dit soort combinaties niet en lijkt het eerder een allegaartje dan een eenheid. Ga dus liever voor contrasten in je interieur. Plaats dus een smaragdgroen kussen naast een lichtblauwe variant en bijvoorbeeld een glazen lamp met een velvet kap op een houten tafeltje. Mix en match kleuren en materialen, in plaats van meubels en accessoires te zoeken die bijna hetzelfde zijn.

Meer eenheid in je interieur door de juiste locatie van je meubels

Meubels die te ver uit elkaar staan, kunnen er ook voor zorgen dat je het gevoel van eenheid in je interieur mist. Meubels hoeven bijvoorbeeld zeker niet altijd persé tegen een muur aan te staan. Als de ruimte het toelaat kan een bank midden in de kamer heel leuk zijn. Zeker wanneer je een soort ‘eilandje’ creëert met bijvoorbeeld een vloerkleed en fauteuils erbij. Als je die meubels dan ook nog in het door jou gekozen kleurenpalet weet te vinden, kan het eigenlijk helemaal niet meer mis gaan. Deze tip kun je ook toepassen op bijvoorbeeld foto’s, kunst of schilderijen aan de muur. Heb je bijvoorbeeld hier en daar een ‘verdwaalde’ lijst in huis hangen en ben je daar niet heel content mee? Overweeg dan eens om al die lijsten bij elkaar te hangen en er een soort gallery wall van te maken. Op zo’n manier kun je een enorm toffe statement wall maken en komen alle prints waarschijnlijk veel beter tot hun recht. Vergeet tot slot de afwerking van je huis niet. Door aandacht te besteden aan de afwerkingen van je huis zoals deurbeslag, plinten, stopcontacten en lichtschakelaars kan je ook meer eenheid creëren. Een combinatie van verschillende plinten bijvoorbeeld, of zelfs stukken waar plinten ontbreken, net als deuren waar verschillend deurbeslag op geplaatst is, kunnen er allemaal voor zorgen dat het gevoel van eenheid ontbreekt. Onderschat dit soort dingen dus niet.

VIND JIJ DAT JE VOLDOENDE EENHEID IN JE INTERIEUR HEBT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.