Het verzorgen van planten is écht niet zo moeilijk. Ik ga je vertellen welke dingen je wél en niét moet doen. Laat je groene vingers dus maar wapperen.

Het verzorgen van planten, geef je plant de ruimte

Een plant leeft en heeft, net zoals bloemen, ruimte nodig om te groeien en te bloeien. Kies dus een pot met een formaat dat bij de plant past. ‘Prop’ je plant nooit in een te kleine pot. Sommige planten zoals de Monstera groeien erg snel en zullen dus tussentijds een keer verpot moeten worden naar een grotere pot. Zorg ervoor dat de plant op een plek staat die voor hem optimaal is. Sommige planten houden bijvoorbeeld echt van licht, en de ene plant doet het weer beter in een vochtige ruimte dan de andere plant. In principe worden kamerplanten altijd geleverd met een ‘bijsluiter’. Hier kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om de plant goed te verzorgen. Planten die van licht houden zet je dus bijvoorbeeld bij een raam. Het is dan wel raadzaam om de plant af en toe een kwartslag te draaien. Het kan namelijk zijn dat bepaalde bladeren naar het licht toe gaan groeien. Hierdoor groeit je plant dus één kant op. De bladeren kunnen hierdoor te zwaar worden en afbreken

Potgrond en water

Gebruik schone potgrond die echt geschikt is voor binnenplanten. Die zakken koop je vaak al voor een euro bij de supermarkt. Pak liever geen aarde uit je tuin. Hier kunnen bijvoorbeeld schimmels of bacteriën inzitten waar je kamerplanten helemaal niet blij van worden. Verdiep je goed in de hoeveelheid water die een plant nodig heeft om in leven te blijven. Ook dit staat vaak aangegeven op het kaartje wat je bij de aanschaf van een plant krijgt. Sommige planten hebben veel water nodig, anderen bijvoorbeeld maar één keer per week. Een plant die veel te veel water krijg kan letterlijk verdrinken en daardoor doodgaan. Het is altijd raadzaam om met je vingers wat dieper in de aarde te voelen. Soms kan het zo zijn dat het laagje aarde bovenop droog is, terwijl de potgrond rond de wortels nat is. Wortels die te lang nat zijn, kunnen gaan rotten en daardoor kan je plant doodgaan. Aan de andere kant moet je je planten ook weer niet te weinig water geven. Als je te lang wacht en de aarde is echt helemaal uitgedroogd, dan is het soms al te laat en heeft de plant als het ware niet genoeg kracht meer om nog nieuw water op te nemen. Planten die weinig water nodig hebben zijn bijvoorbeeld cactussen en vetplanten.

Kies een plant die bij jou en in je huis past

Kies planten uit die bij jouw huis, maar zeker ook bij jou als persoon passen. Met een gigantische plant in een heel klein huis sla je de plank misschien een beetje mis, en wanneer je bijvoorbeeld maar weinig thuis bent of echt geen groene vingers hebt, zoek dan planten uit die weinig onderhoud nodig hebben, zoals vetplanten, luchtplantjes of cactussen. Weet je de naam van je plant niet en vind je het dus moeilijk om te bepalen welke specifieke verzorging hij nodig heeft? Google gewoon op ‘kamerplanten’ en wie weet zie jij jouw plant tussen de afbeeldingen staan. De naam plus de juiste verzorgings-tips zijn dan al gauw gevonden. Kun je hem online niet vinden? Maak een foto met je telefoon, wellicht kunnen ze jou in het tuincentrum verder helpen.

HEB JIJ VEEL PLANTEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.