Ga je een nieuwe lamp kopen? Dan is het eerst belangrijk om te bepalen welke functie in je interieur die lamp gaat vervullen.

Bepaal eerst de functie als je een nieuwe lamp gaat kopen

Goede verlichting in huis moet je niet onderschatten. Goede verlichting is natuurlijk essentieel vanuit praktisch oogpunt, maar verlichting doet ook heel veel voor de sfeer in je interieur. Ga je een nieuwe lamp kopen, dan is het niet alleen belangrijk dat die lamp er mooi uitziet. Een lamp heeft namelijk ook een functie. Verlichting in huis kun je grofweg verdelen in drie soorten. De basisverlichting is de verlichting die een hele ruimte van licht voorziet, een plafondlamp bijvoorbeeld. Functionele verlichting is er vaak vanuit praktisch oogpunt, dit kan bijvoorbeeld een lamp naast je bed zijn of een bureaulamp op je werkplek. Dan heb je nog de gerichte verlichting, die slechts een bepaalde plek in huis of zelfs slechts een bepaald object verlicht. Ga je een nieuwe lamp kopen, dan zul je ontdekken dat het aanbod van lampen vrij overweldigend is. Ik ga een aantal veel voorkomende lampen op een rijtje zetten en leg uit waar in huis die het beste geplaatst kunnen worden.

Plafondlamp of hanglamp

Ik denk dat we er allemaal wel minstens een paar van in huis hebben; de plafondlamp. In tegenstelling tot een hanglamp hangt een plafondlamp echt tegen het plafond aan. In principe is een plafondlamp natuurlijk geschikt voor elke ruimte in huis, maar hij is vooral praktisch in bijvoorbeeld de hal, een gang of een bijkeuken. Vanwege het feit dat een plafondlamp vaak kleiner is dan een hanglamp, kunnen hier eventueel nog deuren onder door draaien. Koop je een plafondlamp voor in een hal of gang en zul je hier dus altijd onderdoor moeten lopen, zorg er dan voor dat deze dicht gewerkt is aan de onderkant. Dan kijk je namelijk niet recht tegen het licht in. Een hanglamp neemt meer ruimte in beslag dan een plafondlamp, vanaf het plafond gemeten. Een hanglamp past in principe ook in elke ruimte. Waar je natuurlijk wel rekening mee moet houden is dat je onder een hanglamp door moet kunnen lopen als deze midden in een ruimte hangt. De kap van de hanglamp is erg bepalend voor zowel de sfeer als de hoeveelheid licht die verspreid wordt. Een hanglamp met een dichte kap bijvoorbeeld zal minder licht verspreiden.

Vloerlamp of wandlamp

Het voordeel van een vloerlamp is dat je deze makkelijk kunt verplaatsen. Omdat een vloerlamp bovendien zowel praktisch als sfeervol kan zijn, kan zo’n lamp in elke ruimte van je huis staan. Leuke plekken voor een vloerlamp zijn bijvoorbeeld naast de bank of naast een fauteuil. Daar kan hij zowel als leeslamp en als sfeerlamp dienen. Zelf hebben wij vloerlampen naast het bed staan. Dat ligt iets minder voor de hand, maar staat wel erg chique. Hoewel een wandlamp op bepaalde plekken in huis heel sfeervol kan staan, heeft een wandlamp vaak een praktische functie. Zo zie je wandlampen vaak in een hal of in het trapgat. Maar bijvoorbeeld twee wandlampen aan weerszijden van een dressoir kunnen ook heel mooi staan. Het enige nadeel van wandlampen is dat je ze niet zomaar overal op kunt hangen.

Spots of LED downlights

Spots of LED downlights doen het altijd goed in de keuken en de badkamer. Een enkele spot kan bijvoorbeeld een bepaald object verlichten, zoals een schilderij. Een downlighter is een LED lamp die echt geïntegreerd is in je plafond. Hoe groter de ruimte, des te meer LEDS je natuurlijk kan plaatsen. Op deze manier wordt het licht mooi gelijkmatig over de hele ruimte verdeeld. Led downlights kopen kun je trouwens niet alleen doen voor je plafond, ze kunnen ook geplaatst worden in muren, vloeren en zelfs trappen.

Bureaulamp of tafellamp

Een bureaulamp en een tafellamp hoeven op zich niet heel veel van elkaar te verschillen. Wil je dus een nieuwe lamp kopen voor op je bureau, dan kun je ook prima browsen tussen de tafellampen. Zo’n lamp kan ook weer zowel een praktische als een esthetische rol vervullen. Een mooie tafellamp naast de bank is handig om bij te lezen, maar kan er overdag als hij niet aanstaat, ook heel sfeervol uitzien. Bureaulampen heb je vaak met een verstelbare kop, zodat de lamp eventueel te draaien is als je daar tijdens het werken behoefte aan hebt.

KIES JIJ LAMPEN VOORAL UIT VANWEGE DE LOOK OF LET JE JUIST HEEL GOED OP FUNCTIONALITEIT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

 1. Beide eigenlijk wel echter aan gewone plafonniéres hebben we weinig tijd en aandacht besteed. Gewoon simpele dingen met ingebouwde leds. We hadden het plan om hier een lichtexpert in te schakelen maar wegens tijdsgebrek én een gigantisch dure offerte voor advies hebben we daar vanaf gezien. Zijn nog op zoek naar een mooie vloerlamp maar de lampen die we beide mooi vinden zijn rond de Euro 1500,00 dus nu staat er het andere uiterste een goedkope Ikea lamp van nog geen tientje 🙂 ach voor nu voldoet het maar echt mooi is anders.

  1. Christiana says:

   Oh ja, dat is inderdaad weer het andere uiterste haha;-) Ik ben ook wisselend enthousiast over de lampen van Ikea, alhoewel het denk ik ook weer scheelt hoe je ze combineert in huis. Zoals ik altijd zeg; ik zou niet blij worden van een heel Ikea-huis, terwijl wij toch echt wel veel Ikea in huis hebben! Die vloerlampen waar ik het in mijn artikel over heb, die naast ons bed staan, zijn ook van Ikea, maar zien er heel erg mooi en luxe uit, wat mij betreft in ieder geval dan.

 2. Slim bedacht, vloerlampen als nachtlampjes naast je bed! Ik vond de juiste lampen kiezen best wel lastig, omdat veel wat ik vond het gewoon net niet was, maar de missie is uiteindelijk heel goed geslaagd. Ik ben het blijst met de hanglampen in de zithoek en boven de eettafel. Bij plafondlampen is het me wel opgevallen dat sommigen toch echt veel minder licht geven dan anderen.

  1. Christiana says:

   Ja, die vloerlampen naast het bed staan er inmiddels al weer een paar jaar, maar daar ben ik nog steeds heel blij mee. Toevallig komt er een slaapkamer make-over aan, maar die lampen, die blijven dus;-)

 3. Leuke ideeën en tips! Ik kies lampen denk ik wel voor beide uit, voor hun functie en voor de looks.

 4. Beide wel, maar ik kijk eigenlijk altijd eerst naar de look en dan pas of het wel functioneel is haha. Is niet altijd handig, maar tot nu toe is het goed gegaan. Toch blijft het soms lastig om lampen uit te kiezen, er is zoveel keuze. Leuk idee van een vloerlamp als nachtlampjes. Ik heb ook een vloerlamp in de slaapkamer, zo sfeervol!

  1. Christiana says:

   Herkenbaar hoor, ik kijk ook vaak eerst naar de look. Ik bestel lampen vaak online en dan valt de look natuurlijk sowieso het eerst op. Na het bestellen ga ik me dan op een bepaald moment toch afvragen of zo’n lamp eigenlijk wel praktisch gaat zijn;-) Gelukkig heb ik nog nooit echt een miskoop gedaan.

 5. Wat grappig een vloerlamp naast het best! Nog nooit gezien maar kan mij voorstellen dat het heel chique staat. Zelf heb ik een grote vloerlamp naast de bank, om zo ook in de avond goed een boekje te kunnen lezen en ik twijfel om er eentje te kopen voor naast mijn bureau. Mijn werkplek staat nu tegen een muur aan naast de eettafel, maar de lamp van de eettafel is nét te ver weg om voldoende licht te geven. Een tafellamp past niet meer op het kleine bureautje dus twijfel ik nu om een mooie grote vloerlamp neer te zetten. Of een wandlampje inderdaad, maar of dat echt voldoende licht zal geven…..

  1. Christiana says:

   Ja, dat staat inderdaad erg leuk! Ik weet niet eens meer hoe ik er ooit op ben gekomen, maar ze staan er inmiddels al weer jaren. We hebben nu ook plannen om de slaapkamer te verbouwen maar die lampen, die blijven dus;-) Het voordeel van een vloerlamp is natuurlijk wel dat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Eigenlijk hadden we in de eerste instantie ook maar 1 zo’n vloerlamp en die stond beneden. Tot ik dus bedacht dat ze mooi zouden zijn voor naast het bed en toen heb ik er een tweede bij gekocht. Dus als je een mooie op het oog hebt die het uiteindelijk net niet is op de plek die je in gedachten hebt, heb je er misschien nog wel een ander plekje voor.

 6. Ik vind lampen kopen zo ontzettend moeilijk. Ik wil heel graag een andere lamp in onze woonkamer (hangt nu een moderne kroonluchter die ik zooo zat ben) maar vind het lastig om er iets anders voor te vinden. Iets dat niet wegvalt op het plafond maar toch wat subtieler is. Het is lastig om uit te leggen 😂.

  1. Christiana says:

   Ik snap heel goed wat je bedoelt;-) Hopelijk kom je er een keer eentje tegen. Ik shop lampen zelf graag via Westwingnow en Made.com. Misschien kun je daar eens kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.