Behang is ideaal voor een snelle upgrade van je interieur. Het uitzoeken van nieuw behang heb ik inmiddels al talloze malen gedaan. Hier komen mijn tips.
Tips voor het uitzoeken van nieuw behang
Ik kan mezelf ondertussen wel een behang-expert noemen en het is ook al geen verrassing meer dat ik mijn hand niet omdraai voor een print of kleur. Ik vind behang een gewéldige manier om mijn interieur een compleet andere look te geven, en in feite heb je er eigenlijk helemaal niet zo gek veel tijd voor nodig. Ik deel mijn tips voor het uitzoeken van nieuw behang. Om te beginnen zijn niet alle muren even geschikt om te behangen. Verder hebben sommige muren eerst even wat voorbereiding nodig. Behang kun je namelijk het beste aanbrengen op een gladde muur. Niet alleen werkt dat prettiger, het resultaat is natuurlijk ook vele malen mooier. Een gestuukte muur is natuurlijk een fijne ondergrond, maar je kunt een muur ook zelf eenvoudig glad maken door Muurglad te gebruiken. Dit kun je gewoon kant-en-klaar bij de bouwmarkt halen en het werkt super fijn. Ik heb het zelf bijvoorbeeld gebruikt op de muur die je op de foto ziet, dit is de muur in mijn hal. Zorg er voor dat eventueel oud behang verwijderd is en dat gaten in de muur opgevuld zijn. Gebruik je bijvoorbeeld Biotex om oud behang los te weken (ook dit werkt super goed!) en / of vulmiddel voor gaten, dan kun je daar niét direct achteraan gaan behangen. Het moet eerst allemaal goed drogen. Wat je vaak ziet bij wat oudere huizen is dat de ondergrond ook niet ideaal is om te behangen, en dat is natuurlijk sowieso het geval wanneer er niet gestuct is. Wanneer je gaat behangen op een muur die hiervoor (nog) niet geschikt is, bestaat de kans dat je behang weer loslaat. Dit is natuurlijk enorm zonde, maar de oorzaak hiervan is dat de muur als het ware alle behanglijm opzuigt. Dit kun je voorkomen door twee lagen behanglijm aan te brengen. Hiervoor breng je dus eerst een eerste laag aan die je goed laat drogen. Wanneer je inderdaad een zogenaamde ‘zuigende’ muur hebt, zul je zien dat de lijm daar heel snel intrekt. Als die eerste laag volledig droog is, dan breng je een tweede laag lijm aan en dan kun je gaan behangen. Uiteraard kost dit proces twee keer zoveel lijm, maar het is altijd goedkoper dan een rol of zelfs meerdere rollen behang opnieuw kopen en plakken.
Zorgvuldig meten is belangrijk bij het uitzoeken van nieuw behang
Meet de muren goed op van tevoren zodat je weet hoeveel rollen behang je nodig hebt. Standaard behang heeft een breedte van 52 cm. Ga aan de slag met het meten van de breedte van de muur, deel deze breedte door de breedte van de rol behang, in dit geval dus 52 cm. Meet daarna de hoogte van de muur en zorg ervoor dat je rekening houdt met het eventuele patroon. Een gemiddelde muur heeft een lengte van 10.05 meter. Deel die 10.05 meter door de hoogte van de wand en vergeet de overlap niet. Tot slot deel je het aantal banen dat je nodig hebt door het aantal banen uit een rol. Soms zie je met luxere merken behang dat de rollen niet 52 cm. breed zijn, maar een stuk breder, zoals een meter breed. Een voorbeeld van behang dat zo breed is, is het behang van Cole & son. In principe zou je nooit ‘naden’ moeten kunnen zien op een muur die behangen is, maar het voordeel van zulke brede banen is dat de kans op ‘naden’ natuurlijk nog een stuk kleiner is.
Patroonbehang
Patroonbehang heeft een steeds terugkerend patroon. Bij het ene behang is dit patroon groter dan bij het andere. In principe staat de patroonhoogte altijd vermeld. Wanneer je dus aan de slag gaat met patroonbehang, moet je naast de extra centimeters overlapping dus ook nog extra rekening houden met de patroonhoogte. Kom zeker niet in de verleiding om te weinig te bestellen, je kunt in alle gevallen natuurlijk beter te veel behang hebben dan te weinig. Bij patroonbehang haal je met een standaard kamerhoogte meestal drie banen uit een rol, bij ‘normaal’ behang meestal vier rollen. Behang heeft een enorme impact op een ruimte, het is echt super belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Ga je voor romantisch, strak, eclectisch, effen of bijvoorbeeld voor abstract behang? Bepaal de sfeer die je met het behang wilt bereiken. Kleur in een kinderkamer, sereniteit in je slaapkamer of bijvoorbeeld inspiratie voor je werkplek. Maak eens een moodboard en houd daarbij goed rekening met de kleuren die je al hebt en zéker met de kleuren in je interieur die je niet zómaar even kunt veranderen. De kleuren van je vloer, je gordijnen en je grote meubels bijvoorbeeld. Zeer drukke prints en donkere kleuren kunnen een kleine kamer nóg kleiner doen lijken, terwijl bijvoorbeeld verticale lijnen lánger en horizontale langer bréder doen lijken. Mijn laatste tip is om er altijd voor te zorgen dat je rollen uit hetzelfde verfbad hebt, zodat je geen last hebt van kleurverschil. Hoe weet je nu dat je rollen uit hetzelfde verfbad hebt? Dat kun je eenvoudig zien aan het batchnummer van de rol. Ga je dit behang online bestellen, bestel dan liever een rol te veel dan een rol te weinig.
HEB JIJ BEHANG IN HUIS?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.