Op een gezonde manier afvallen begint met een goede balans tussen meer bewegen en gezonder eten, maar óók om het doorbreken van patronen.

Op een gezonde manier afvallen gaat om balans

Ik zag laatst een leuk stukje voorbij komen van een man die vijftien kilo afgevallen was. Hij schreef: ‘Ik dacht dat vijftien kilo wel meeviel, tot ik een zak hondenbrokken van vijftien kilo zag staan’. Ik bedacht me toen dat vijftien kilo of zelfs meer inderdaad echt wel aardig wat kilo’s zijn. Vanwege het gebruik van het medicijn Lyrica kwam ik jaren geleden voor mijn zenuwoperatie twintig kilo aan. Toen er na heel wat jaren zenuwpijn licht aan het eind van de tunnel kwam en er een operatie ingepland werd die mij na zes jaar pijnvrij zou maken, gaf me dat heel veel hoop, lucht en vooral de moed en motivatie om weer op mijn oude gewicht te komen. Ik viel dus twintig kilo af, op eigen kracht, en eigenlijk met een vrij ‘normaal’ dieet. Afvallen kan in feite op allerlei manieren en met allerlei verschillende diëten en eetgewoontes, maar hoeveel je ook wilt afvallen, in feite komt op een gezonde manier afvallen altijd neer op meer calorieën verbranden dan dat er binnenkomen. Ik ben absoluut geen voedingsdeskundige, Doutzen Kroes of energieke sportvrouw en mijn lichaam is verre van perfect, maar ik heb wel een paar tips waar je zeker wat aan gaat hebben. Ze zeggen wel eens dat het bij afvallen gaat om 30% bewegen en 70% voeding. Dit betekent dat je als een bezetene kunt gaan sporten, maar dat wanneer je niet óók je voedingspatroon aanpast, je niet het gewenste resultaat behaalt of in ieder geval niet behoudt. Balans blijft lastig, vind ik althans, op alle fronten, maar het is echt essentieel om op een gezonde manier af te vallen.

Pas (al) je gewoontes aan

Wanneer je dingen in je leven wilt veranderen, zul je patronen moeten doorbreken, en dat is soms verdomd lastig. Afvallen gaat om meer bewegen, gezond(er) eten, maar ook voor een heel groot deel om het doorbreken van patronen en het aanpassen van gewoontes. Ben je bijvoorbeeld gewend om elke avond TV te kijken met iets lekkers erbij, altijd een koekje bij de thee te nemen of elke keer wanneer je onderweg naar je werk bent een chocolade croissant en een latte macchiato te bestellen, dan zijn dit allemaal dingen die nu eenmaal niet heel bevorderlijk zijn voor je afvalproces. Je kunt natuurlijk proberen om ‘cold turkey’ af te kicken en geen koekjes of andere snacks in huis te halen en jezelf gewoon al het lekkers voor bij je thee en tijdens een avondje Netflixen te ontzeggen, maar alles wat verboden is, wordt nu eenmaal extra verleidelijk. Kijk in plaats daarvan eens of je in de avond wat anders kunt gaan doen? In plaats van Netflixen kun je bijvoorbeeld ook lekker gaan wandelen, met je lief of met je hond (of met allebei) of gewoon lekker in je eentje met een fijne Spotify playlist. Regelmatig een flink stuk wandelen is trouwens ook nog eens hartstikke goed voor je en draagt er zeker aan bij dat jij op een gezonde manier gaat afvallen.

Op een gezonde manier afvallen door keuzes te maken die bij je passen

Wil je op een gezonde manier afvallen, dan is het belangrijk om keuzes te maken die bij je passen en makkelijk te integreren zijn in jouw dagelijkse routines. Je wilt namelijk afvallen, maar na het afvallen zul je natuurlijk ook op gewicht willen blijven. Dat is de reden dat veel diëten ook ‘mislukken’ of dat je nadat je bent afgevallen in razend tempo weer op je oude gewicht bent, zodra je stopt met dat ‘dieet’. Afvallen gaat namelijk niet echt om diëten, maar om het volledig aanpassen van je levensstijl en die levensstijl vervolgens vasthouden. Van koolhydraat arm eten bijvoorbeeld zul je aardig wat kilo’s afvallen. Echter, wanneer je op een bepaald moment stopt met koolhydraat arm eten en weer terugvalt in je oude eetgewoontes, zullen die kilo’s er waarschijnlijk zó weer aanvliegen. Zelf heb ik niet een echt ‘dieet’ gevolgd. Nu ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar wat ik dan at en hoe ik twintig kilo afviel. Ik heb in die periode sowieso dagelijks gesport. Ik had op zolder een crosstrainer staan die ik minimaal vijf dagen per week gebruikte. Ik begon met twintig minuten en eindigde met drie kwartier. Wandelen deed ik echt elke dag. Op dagen dat ik niet werkte, wandelde ik minstens een uur. Snacken heb ik maandenlang niet gedaan. Ik vond het makkelijker om gewoon helemaal niet te snoepen, dan bijvoorbeeld een klein stukje van een chocoladereep te nemen. Want ja, als die reep eenmaal is aangebroken, leg hem dán maar eens weg. Ik at aanzienlijk minder dan ik gewend was. Ik hou erg van pasta en rijst, dus dat bleef ik eten, maar in (veel) kleinere porties. Frisdranken heb ik ook volledig geskipt. Alcohol en koffie drink ik sowieso al nooit, dus dat miste ik ook niet. Ik ben verder gek op patatjes, en ik ben gewoon wekelijk mijn patatjes blijven eten. In plaats van een broodje hamburger bestelde ik dan een kroket. Dat scheelt natuurlijk aardig in de calorieën. Ik heb enkele maanden geen brood gegeten, maar in plaats daarvan crackers. Dat begon me echter flink tegen te staan, want ik begon op een gegeven moment echt steeds vaker een knagende honger te krijgen, tot ik er steeds vaker naar en helemaal katterig van werd. Dat is dus een typisch voorbeeld van keuzes maken die bij jou passen. Veel van deze keuzes maak ik nu nog. Zo streef ik er nog steeds naar om door de week niet te snoepen. Frisdranken heb ik alleen in huis voor bezoek en wandelen doe ik nog steeds dagelijks. Wil je meer bewegen, zoek dan iets dat bij je past. Voel je je ongemakkelijk in de sportschool, sleep jezelf daar dan niet elke week met heel veel tegenzin naar toe. Dit ga je niet volhouden. Op Youtube staan talloze leuke workouts die je thuis kunt doen en waarbij je niet allerlei tools of apparaten nodig hebt. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn verder allemaal heel laagdrempelig en heel goed voor je om af te vallen.

Val af omdat je het zelf wilt

Soms lees ik vol verbazing verhalen van vrouwen die proberen af te vallen omdat hun vriend of man zegt dat ze te dik zijn. Ik vind dat enorm verdrietig. Natuurlijk kan ik me enorm goed voorstellen dat je het misschien niet heel erg leuk (of aantrekkelijk) vind wanneer je partner (opeens) (vele) kilo’s aankomt. Bedenk dan echter dat je partner dat zelf (waarschijnlijk) ook niet heel erg leuk vind. (Flink) aankomen komt in veel gevallen ergens vandaan. Bij mij kwam het grotendeels door medicijngebruik. Doordat ik zes jaar lang chronische zenuwpijn had (waar ik die medicatie dus voor slikte) zat ik ook totaal niet lekker in mijn vel, dus dat ik aankwam, kon me op een bepaald moment ook niets meer schelen. In de periode voor mijn scheiding kwam ik weer wat kilo’s aan (gelukkig niet zoveel als voor de operatie), puur vanwege het feit dat ik totaal niet lekker in mijn vel zat. Direct na de scheiding en het stoppen met de pil merkte ik dat ik me stukken beter voelde en toen waren die kilo’s er zó weer af. In plaats van je lief te laten weten dat je haar (of hem) te dik vindt, kun je ook proberen om te kijken of je haar of hem kunt helpen, op welke manier dan ook. Je wilt elkaar toch immers door dik en dun (of dan misschien in dit geval door dun en dun) steunen. Proberen om af te vallen omdat iemand anders het wil of van jou verwacht, gaat je niet helpen op de lange termijn. Afvallen vergt enorm veel discipline en doorzettingsvermogen, en je gaat er alleen komen als je het zelf echt wilt. Geloof me, ik ben daar ook ooit geweest. Met mijn appelfiguur blijf ik bijvoorbeeld een eeuwig buikje houden. Ik zou dat buikje er wellicht van af kunnen krijgen, maar ik weet dat ik daarvoor heel veel moet gaan doen en laten, en dat heb ik er gewoon simpelweg niet voor over. Ik ben nu 38 en ik heb (serieus) nog nooit eerder zo lekker in mijn vel gezeten als nu. Ik accepteer mijzelf nu zoals ik ben en met het lichaam dat ik heb. Mijn lichaam is verre van perfect, maar het is wel mijn lichaam en het heeft veel (pijn) moeten doorstaan. Acceptatie is echt een ding. Afvallen is dat ook, maar jezelf accepteren, met al je ‘flaws’, dáár gaat het uiteindelijk om. Laat je niet verleiden door krankzinnige crash diëten die je beloven dat de kilo’s er af zullen vliegen. Het enige wat jij zult zien vliegen tijdens het afvallen is zweet en wellicht wat tranen. Maar oh, wat kun en zul jij uiteindelijk trots zijn op jezelf!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

 1. Genoeg slaap en water binnenkrijgen hielp mij zo erg bij het afvallen! Ik was in 1.5 maand bijna 5 kg kwijt!

  1. Christiana says:

   Klopt, water drinken is altijd goed. Soms wordt honger ook wel eens verward met dorst. Je kunt sowieso beter water drinken dan frisdranken o.i.d, zeker wanneer je wat kilo’s kwijt wilt raken;-)

 2. Serieus, dit is het allerbeste advies wat ik ooit op een blog gelezen heb. Helder, eerlijk en dit werkt (onder normale omstandigheden: er zullen altijd uitzonderingen zijn). Grappig van die chocola: ik gun mezelf elke dag toch echt een stukje goeie chocola. Dan kan ik makkelijk de rest van de reep laten liggen.
  … maar ik haal geen chips meer in huis. Mijn valkuil.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Daenelia, HIER doe ik het voor;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.