De eerste stap naar een duurzamer huishouden hoeft niet groot te zijn. Het kan bijvoorbeeld al beginnen met het verminderen en goed scheiden van je afval.

Een duurzamer huishouden door afval te scheiden

Afval scheiden is een heel simpele en makkelijk toepasbare tip voor een duurzamer huishouden. Elke dag produceren we met elkaar enorm veel afval. Hoewel ik denk dat heel veel mensen onnodig dingen weggooien, is veel afval dat we produceren natuurlijk gewoon niet te voorkomen. Door afval te scheiden kan het beter verwerkt worden en dat is een goed begin naar een duurzamer huishouden. Hoe je afval wordt ingezameld is heel erg afhankelijk van waar je woont. In bepaalde gemeentes staan overal afvalbakken die je bijvoorbeeld met een milieupas kunt openen. In de ene gemeente betaal je jaarlijks een vast bedrag om afval af te voeren en in de andere gemeente betaal je per afvalzak. In principe kun je glas, papier en karton, plastic, groente- fruit en tuinafval overal scheiden, net als chemisch afval. Zelf heb ik bijvoorbeeld in een keukenla drie aparte afvalbakken, één voor papier, één voor GFT en één voor rest-afval. Glas houd ik apart. Klein chemisch afval zoals batterijen en lampen lever ik in bij de supermarkt. Een mooi alternatief voor batterijen zijn oplaadbare batterijen, iets duurder in aanschaf, maar uiteindelijk natuurlijk wel veel duurzamer.

Afval verminderen

Je kunt niet alleen afval scheiden, je kunt ook kijken of je je hoeveelheid afval kunt verminderen. Dat doe je bijvoorbeeld door boodschappen in grote verpakkingen in te kopen, zodat je minder verpakkingsmateriaal hebt. Neem wasmiddel, een grote verpakking is altijd voordeliger dan een kleine verpakking en het scheelt afval. Gooi spullen die je niet meer gebruikt niet roekeloos weg, maar kijk of je iemand anders er blij mee kunt maken. Breng ze naar de kringloopwinkel of bied ze (gratis) aan op Marktplaats. Weggeefwinkels en voedselbanken nemen ook (bepaalde) spullen aan. Dierenasiels zijn blij met dierentoebehoren, ongeopende zakken voer, dekens, krabpalen, speeltjes en snackjes. Bij het Leger des heils kun je spullen doneren voor mensen die in asielzoekerscentra wonen en dak- en thuislozen. Plak een nee / nee of nee / ja sticker op je brievenbus zodat je niet eindeloos folders ontvangt die je toch direct bij het oud papier gooit. Ik heb sinds een tijdje de Albert Heijn app, en het leuke daarvan is dat je niet alleen online de bonusfolder kunt inzien, maar dat je ook elke week een aantal persoonlijke bonusbox aanbiedingen ontvangt. In de bonusbox worden producten die je regelmatig koopt speciaal voor jou geselecteerd en daar ontvang je dan een korting op. Je kunt elke week vijf aanbiedingen selecteren, ik maak hier echt wekelijks gebruik van. Neem verder je eigen herbruikbare zakje mee naar de supermarkt voor groenten en fruit. Lege broodzakken hoef je niet direct weg te gooien, maar deze kun je opnieuw gebruiken in plaats van boterhamzakjes om je lunch in mee te nemen. Zelf hergebruik ik lege broodzakken altijd als diepvrieszakken. In plaats van boterhamzakjes kun je natuurlijk ook een lunchtrommel kopen. Een andere optie is, als de mogelijkheid er is op je werk, om brood en beleg in de koelkast en vriezer op je werk te zetten, zodat je je lunch steeds ter plekke kunt klaarmaken. Verder zijn er enorm veel leuke initiatieven van bedrijven die mogelijkheden bieden om bepaalde producten en goederen goedkoop te shoppen om zo verspilling tegen te gaan. De kneusjesbox bijvoorbeeld is een box met kamerplanten die een klein ‘schoonheidsfoutje’ hebben, van wat mindere kwaliteit zijn of gewoon simpelweg te lang in het schap gestaan hebben. Met een beetje groene vingers en wat liefde en aandacht heb je er zo toch weer een paar leuke groene vriendinnen bij. De Too Good To Go – Magic Box en Foodello zijn leuke duurzame initiatieven op het gebied van boodschappen. Hier worden overschotten van voedselproducenten van de verspilling gered, en ze worden aangeboden met flinke kortingen. Je vind hier producten die niet in de supermarkt zijn beland, omdat ze bijvoorbeeld een korte THT-datum of nog een oude verpakking hebben.

Koop tweedehands voor een duurzamer huishouden

Als er een manier is waardoor je je huishouden op een heel leuke manier kunt verduurzamen, is het wel door tweedehands te kopen. Tweedehands shoppen is echt niet alleen voor mensen met een kleine(re) portemonnee. Spullen een tweede (of een derde) leven geven is niet alleen hartstikke duurzaam, het is ook dé manier om unieke vondsten in huis te halen. Of het nu gaat om kleding, woonaccessoires, of meubels, je kunt alles tweedehands vinden. Ik shop vooral graag voor tweedehands meubels en accessoires en die combineer ik dan met nieuwe items voor een uniek interieur. Mijn favoriete plekken om tweedehands te shoppen zijn kringloopwinkels en rommelmarkten. Een mooie plek om tweedehands design voor je interieur te vinden is Whoppah.

Duurzaam omgaan met je cosmetica

Er is tegenwoordig veel vraag naar ‘groene’ cosmetica. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat groene cosmetica beter is voor je huid. Daar ben ik het niet helemáál mee eens. Groene cosmetica kan namelijk net zo goed ingredienten bevatten waar je huid niet goed op reageert. Voorbeelden van natuurlijke ingredienten waar veel mensen niet goed tegen kunnen zijn bijvoorbeeld lavendel, bergamot, eucalyptus, munt en tea tree olie. Aan de andere kant kunnen synthetische toevoegingen die aan cosmetica gedaan zijn, heel heilzaam zijn voor je huid. Het is natuurlijk wel een feit dat er bij het ontwikkelen van groene cosmetica meer rekening wordt gehouden met het behoud van de natuur en haar natuurlijke grondstoffen. Ook maken groene merken vaak gebruik van gerecycled verpakkingsmateriaal. Om die reden is het aanschaffen van groene cosmetica dus wel heel duurzaam. Koop groot in en maak ook vooral gebruik van herbruikbare verpakkingen en refills. Mooie merken die navulverpakkingen verkopen van hun cosmetica producten zijn bijvoorbeeld L’Occitane, Salt of the earth en Marie-Stella-Maris. Beperk verder ook de hoeveelheid van de producten die je gebruikt. Je haar en je lijf worden namelijk echt niet schoner van een grote hoeveelheid shampoo of douchegel. In een duurzamer huishouden kun je verder bijvoorbeeld kiezen voor wasbare luiers van de Billenboetiek. Zo’n pakket met wasbare luiers is even een investering, maar op de lange termijn bespaar je hier echt ongelofelijk veel geld mee én het is dus ontzettend duurzaam. Tijdens je menstruatie kun je kiezen voor menstruatiecups of menstruatie-ondergoed. Wattenschijfjes kun je ook vervangen voor wasbare wattenschijfjes. Spoel tampons en maandverband en ook de verpakkingen hiervan verder absoluut niet door het toilet. In plaats van wegwerpmesjes kun je kiezen voor opzetmesjes of een ladyshave en in plaats van een plastic tandenborstels kun je kiezen voor een bamboe variant. Die ziet er ook nog eens leuker uit!

Duurzaam reizen

Reizen doen en moeten we vrijwel allemaal. Er zal tal van manieren om ons te verplaatsen, en ook hierin kun je duurzame(re) keuzes maken. In plaats van de auto kun je wat vaker de fiets pakken, of zelfs gewoon gaan lopen. Ook door (meer of vaker) gebruik te maken van het openbaar vervoer ben je al duurzaam bezig. Reis je vaker met het OV? Kijk dan zeker of je gebruik kunt maken van bepaalde abonnementen. Dát is dan misschien niet persé duurzamer, maar wél interessant voor je eigen portemonnee. Deeleconomie-initiatieven, zoals autodelen via Snappcar, kunnen je ook helpen om efficiënter gebruik te maken van transportmiddelen.

Energie besparen

Ook bewust kijken naar jouw energieverbruik en naar de manier waar je hierop zou kunnen besparen, is een effectieve manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd kosten te besparen. Verminder je energieverbruik bijvoorbeeld door apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt, LED-verlichting te gebruiken, je huis goed te isoleren en te kiezen voor zonnepanelen of groene energiebronnen. Qua elektra zou je verouderde en energieverslindende apparaten kunnen vervangen door energiezuinige modellen met een Energy Star-label. Overweeg een energie-audit van je huis om te identificeren waar energie verloren gaat en om aanbevelingen te krijgen voor verbeteringen.

WELKE TIPS VOOR EEN DUURZAMER HUISHOUDEN PAS JIJ AL TOE?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.