Heeft je huid echt twee verschillende gezichtscrèmes nodig, of kun je gewoon je dagcrème ’s nachts gebruiken?

Wat is het verschil tussen dagcrème en nachtcrème?

De ene gezichtscrème is de andere niet. Er zijn tal van merken en tal van verschillende crèmes verkrijgbaar, variërend in prijs van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s per pot. Ik vind het altijd enorm interessant om ingrediëntenlijsten te bestuderen. Het is een absolute fabel dat een dure crème altijd beter is dan een goedkope crème. Zo zijn er genoeg luxe merken die goedkope ingredienten gebruiken, danwel ingrediënten in lage concentraties, en tegelijkertijd zijn er ook goedkope(re) merken die bijvoorbeeld weinig aan marketing doen, heel goede ingredienten gebruiken en hun prijzen toch laag houden. Er hoeven dus niet altijd grote verschillen te zitten tussen crèmes die wat goedkoper zijn en heel dure crèmes. En hoe zit dat met dagcrème en nachtcrème? Heb je echt twee verschillende crèmes nodig of kun je je dagcrème ’s nachts gebruiken? Een dagcrème heeft in principe een andere ‘functie’ dan een nachtcrème. De belangrijkste functie van een crème die je overdag draagt, is dat deze crème je huid beschermt. Een dagcrème bijvoorbeeld bevat vaak een SPF die je huid tegen de schadelijke invloeden van UVA- en UVB straling beschermt. ’s Nachts wordt je huid natuurlijk niet blootgesteld aan zon en ’s nachts heb je die bescherming dus helemaal niet nodig. Wel is je huid ’s nachts aan het werk met ‘herstelwerkzaamheden’. Dat is de reden dat crèmes speciaal voor de nacht bijvoorbeeld (extra) herstellende ingredienten bevatten, zoals niacinamide, anti-oxydanten en vitamines. Verder is een dagcrème vaak zó gemaakt dat deze crème een fijne basis vormt voor make-up.

Kun je dagcrème ’s nachts gebruiken?

Er kunnen dus zeker verschillen zitten tussen dagcrèmes en nachtcrèmes. Echter, zou je twee willekeurige ingrediëntenlijsten naast elkaar houden en je weet niet welke lijst bij welke crème hoort, dan is het niet altijd direct duidelijk wat voor crème je nu eigenlijk precies in handen hebt. Ja, een nachtcrème kan huidherstellende ingrediënten bevatten, maar er zijn ook genoeg dagcrèmes die dit soort ingredienten bevatten. In principe kun je dus je dagcrème ’s nachts gebruiken. Wat ik echter wel afraad, is om ’s nachts een gezichtscrème met SPF te gebruiken. Of je nu minerale of chemische filters gebruikt, of een combinatie van beiden, ik hoor toch vaak dat mensen niet altijd goed op filters reageren. Hun huid raakt bijvoorbeeld geïrriteerd, de crème komt in contact met de ogen waardoor de ogen geïrriteerd raken of mensen krijgen zelfs puistjes van crèmes met filters. ’s Nachts is een zonnefilter totaal overbodig, dus heb je een gezichtscrème met een zonnefilter, dan raad ik het af om die ’s nachts te gebruiken. Waar je verder rekening mee moet houden, is dat veel nachtcrèmes een stuk rijker, romiger en / of vetter zijn dan dagcrèmes. Zoals ik net al aangaf zijn veel dagcrèmes zó ontwikkeld dat ze makkelijk te gebruiken zijn in combinatie met make-up, en over het algemeen vormen (zeer) vettige crèmes natuurlijk niet een heel prettige basis voor make-up. Wat ik ook afraad is om ’s nachts helemaal geen crème te gebruiken. ’s Nachts verliest je huid namelijk meer vocht, een intensief hydraterende crème voor ’s nachts is dus zeker geen overbodige luxe.

GEBRUIK JIJ ‘S NACHTS EEN SPECIALE GEZICHTSCRÈME?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Ligt aan ieders huidtype denk ik? Ik gebruik dag en nacht dezelfde creme van Kiehls. Werkt super hydraterend voor mij!

    1. Christiana says:

      Dat is zeker een goede aanvulling! Wanneer je huid wat vetter is, is een standaard nachtcrème wellicht al snel te vettig voor je en kun je dus prima een wat lichtere dagcrème gebruiken voor de nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.