Ik verfde alle deuren en kozijnen in mijn nieuwe appartement zelf. Wil jij ook je deuren zwart verven? Ik deel 4 tips waar je zeker wat aan gaat hebben.

Laat je je deur hangen of haal je hem eruit voor het verven?

Wil je je deuren zwart verven, dan is mijn advies om deze gewoon te laten hangen. Dit is om meerdere redenen handig. Niet alle deuren zul je er even makkelijk uit kunnen halen, dus het scheelt sowieso een hoop gedoe. Wanneer je je deuren wilt verven, kun je ze direct aan beide kanten verven wanneer de deur nog gewoon hangt. Lak heeft ongeveer een week nodig om volledig uit te harden, wanneer je een deur weer terug wilt hangen als deze lak nog niet volledig is uitgehard, heb je de kans dat je de lak beschadigt tijdens het optillen, vastpakken en / of het terughangen. Bovendien heb je behoorlijk wat ruimte nodig om een deur te plaatsen om te verven. Mijn advies is dus om je deur gewoon te laten hangen wanneer je deze wilt gaan verven.

Verwijder het deurbeslag voordat je je deuren gaat verven

Ga je je deuren zwart verven, verwijder dan eerst het deurbeslag. Hierdoor gaat het verven sneller en makkelijker en heb je bovendien ook echt een mooier resultaat. Laat je het deurbeslag zitten, dan kunnen zich namelijk lelijke restjes verf ophopen langs de randjes. Verder heb ik nog een extra en heel belangrijke tip. Ik wilde zelf het deurbeslag allemaal vervangen tijdens de verbouwing van mijn appartement, dus ik had netjes alle oude deurklinken verwijderd zonder rekening te houden met het feit dat niet alle deurklinken even groot zijn. Ik ontdekte dat pas tijdens het plaatsen. Hierdoor waren er dus na het verven gaatjes van het oude deurbeslag zichtbaar aan de bovenkant en aan de onderkant van mijn nieuwe deurklinken. Door schade en schande wordt men wijs, zullen we maar zeggen. Dit is natuurlijk heel makkelijk te voorkomen door eerst goed te kijken of je nieuwe deurklinken een ander formaat hebben. Zijn ze kleiner en vallen ze dus niet geheel over de gaatjes van je oude deurklinken, dan kun je die oude gaatjes voor het schuren en verven even opvullen.

Voorbereidingen treffen om je deuren zwart te verven

Om je deuren zwart te verven, moet je de deur eerst ontvetten. Lak hecht namelijk het best op een schoon oppervlak. Hiervoor kun je bijvoorbeeld St. Marc gebruiken. Daarna neem je de deur nog eens af met een droge, schone doek. Dan is het tijd om de deur te schuren. Tijdens het schuren kun je goed kijken of er eventuele oneffenheden in de deur zitten. Die kun je dan opvullen met vulmiddel. Voordat je je deuren in de grondverf gaat zetten, veeg je de deur nog even goed stofvrij met een zachte, droge borstel. Vergeet ook vooral niet om afplaktape op de grond te leggen en je kozijnen en scharnieren af te plakken.

Je deuren zwart verven

Je deuren zwart verven is op zich niet heel erg moeilijk. Ik had weinig ervaring met verven en zelfs ik kon het. Het is niet het beste verfwerk van de wereld, maar verfwerk uitbesteden is erg kostbaar, vooral vanwege het feit dat het verven van je deuren behoorlijk wat werk is. Het is niet alleen een kwestie van de roller er een paar keer overheen halen. Je moet voorbereidingen treffen, de deuren in een grondlaag zetten en dan lakken. Een deur heeft natuurlijk twee kanten, zijkanten, een boven- én een onderkant en voor het beste resultaat moet je eigenlijk twee keer lakken. Waarschijnlijk wil je ook niet slechts één deur geverfd hebben, maar álle deuren in je huis. Afhankelijk van hoeveel deuren je in je huis hebt, moet je dit hele proces dus een aantal keer herhalen. Plan hier dus zeker voldoende tijd voor in. Ik heb al mijn deuren zwart geverfd met Flexa strak in de lak en ik ben hier ontzettend tevreden over. Zou ik ooit in een nieuw huis weer zelf (deuren) gaan verven, dan is er geen twijfel over mogelijk dat ik opnieuw voor Flexa strak in de lak kies. De kleur die ik heb gebruikt, is gewoon ‘zwart’. In mijn nieuwe huis heb ik vlakke deuren, maar in mijn oude huis had ik deuren met panelen. Wanneer jij deuren met panelen zwart wilt verven, is het handig om eerst die panelen te verven met een kwast, en daarna de rest met een roller. Om strepen te voorkomen kun je je deur eerst horizontaal verven en dan nog eens verticaal. Flexa strak in de lak droogt vrij snel, dus ik kon steeds dezelfde dag nog een tweede laag aanbrengen. Al met al is het verven van je deuren een prima project om zelf te doen, ook wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met zelf verven.

HEB JIJ ERVARING MET HET VERVEN VAN DEUREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.