Voor mooie foto’s heb je zeker niet altijd een professionele camera nodig. Ik geef je vijf tips voor tips voor mooiere vakantie-foto’s die je ook gewoon kunt toepassen met je smartphone.

Kies het juiste moment voor de mooiere vakantie-foto’s

Hoewel de zomer echt officieel voorbij is en we zelfs al te maken hebben gehad met stormachtig herfstweer, zijn er nog genoeg mensen die in de nazomer op vakantie gaan of hun vakantie zelfs nu nog in het vooruitzicht hebben. Bij een vakantie horen natuurlijk mooie foto’s, zodat je op latere momenten nog volop kunt nagenieten van de fijne tijd die je gehad hebt en wellicht kun je van je mooiste vakantie-foto’s zelfs een fotoboek maken. Mooie foto’s vallen of staan (in veel gevallen) met het juiste licht. Hoewel veel mensen denken dat je in de zon prachtige foto’s kunt maken vanwege de grote hoeveelheid licht, is dat eigenlijk niet helemaal waar. Harde zon kan namelijk hard licht geven en bovendien schaduwen op foto’s werpen. Soms kun je juist gebruik maken van die schaduwen, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Ben je op een mooie bestemming en wil je hier graag foto’s van maken? Kijk dan eens of je het maken van de foto’s kunt bewaren tot het begin van de avond, in plaats van midden op de dag. Vaak heb je dan prachtig en zacht licht, waardoor je er trouwens zelf vaak ook beter opstaat. Sowieso is het helemaal geen slecht idee om bepaalde toeristische attracties in de avond te bezoeken in plaats van midden op de dag. Vaak is het in de avond een stuk rustiger en kun je er daardoor ook veel meer van zien.

tips voor mooiere vakantie-foto's

Beweeg voor mooiere vakantie-foto’s

Veel mensen willen wel graag mooiere vakantie-foto’s van zichzelf, maar vinden het heel moeilijk om zich een houding te geven op een foto. Nu is dat natuurlijk ook best lastig, maar gelukkig kun je op een heel simpele manier wat doen om het ongemak weg te nemen. Beweeg! In plaats van te staan, ga je dus bijvoorbeeld lopen. In plaats van ergens stil te zitten, ga je bijvoorbeeld op een bankje of trapje zitten en laat je je benen bungelen. Vraag je fotograaf dan wel om een paar foto’s te maken, want foto’s maken van een bewegend object zijn natuurlijk altijd wat lastiger dan iets of iemand die stilstaat.

Laat je fotograaf een andere plek kiezen

Andere tips voor mooiere vakantie-foto’s hebben te maken met de plek waar je fotograaf staat. Je kunt natuurlijk recht voor je fotograaf gaan staan, maar hiermee krijg je niet altijd de meest mooie en originele foto’s. Het is bijvoorbeeld leuk om zelf ‘boven’ je fotograaf te staan, bijvoorbeeld bovenaan een trap. Of draai het juist om en laat je fotograaf bovenaan de trap staan, terwijl jij halverwege de trap staat of er juist vanaf of op loopt. Wees hiermee ook vooral creatief wanneer je bijvoorbeeld mooie locaties of gebouwen op de foto wilt zetten. Je hoeft zeker niet altijd recht voor een gebouw of kunstwerk te gaan staan voor een echt mooie foto en bovendien kán dit op toeristische plekken vaak ook niet eens vanwege drukte. Wat je dan ook kunt doen is focussen op een detail of een mooi patroon. Zulke foto’s zijn trouwens ook gaaf, wil je bijvoorbeeld een mok bedrukken na afloop van je vakantie.

Spontane foto’s zijn vaak de mooiere vakantie-foto’s

Hoe cliché het ook mag klinken, vaak zijn de zogenaamde in scene gezette foto’s niet de mooiste vakantie-foto’s. De mooiste vakantie foto’s zijn vaak juist op een onbewust moment genomen, dat wil zeggen, op een moment dat je niet weet dat er een foto wordt genomen. Nu kan ik me natuurlijk goed voorstellen dat wanneer je een echt mooie plekje op je vakantiebestemming tegenkomt, je geneigd bent om daar dus te gaan staan, een pose aan te nemen en dat er dan een foto van je wordt gemaakt. Je kunt zo’n foto in feite heel makkelijker wat spontaner maken door je fotograaf de foto juist te laten maken op het moment wanneer jij naar dat mooie plekje toeloopt of iets aan het bekijken bent. Vaak krijg je sowieso heel mooie foto’s door niet recht in de camera te kijken, maar juist naar iets anders. Een extra tip van mij is dan om er voor te zorgen dat je wel daadwerkelijk érgens naar kijkt. Staar je in het niets, dan kun je een heel glazige blik krijgen, die er niet heel mooi kan uit zien op een foto.

tips voor mooiere vakantie foto's

De compositie van je foto

Andere tips voor mooiere vakantie-foto’s hebben te maken met de compositie van je foto. Zo is het bijvoorbeeld heel leuk om de zogenaamde 1/3 regel te passen. Heel simpel gezegd plaats je hierbij het hoofdonderwerp van je foto niet precies in het midden, maar juist aan de zijkant van de foto. Je verdeelt dan het beeld van wat je op de foto wilt zetten in drie delen, zowel horizontaal als verticaal. Je krijgt dan dus negen even grote vakken met als het ware snijpunten ertussen. Door hetgeen wat je wilt fotograferen precies op één van die snijpunten te plaatsen, krijg je vaak een veel gavere en interessanter foto. Onderstaande foto vind ik een leuk voorbeeld waarbij we meerdere tips voor mooiere vakantie-foto’s hebben toegepast. Ik zit niet in het midden van de foto, het licht was mooi en ik kijk niet in de camera.

BEN JIJ DIT JAAR OP VAKANTIE GEWEEST EN WAS JE TEVREDEN MET JE VAKANTIE-FOTO’S?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.