Wándelen? Ja, Wandelen dus, ik geef je vijf goede redenen waarom je, na het lezen van dit postje, direct de deur uit moet gaan om te starten met wandelen. De paden op, de lanen in.

Starten met wandelen om calorieën te verbranden

Ik schreef al eerder over hoe ik twintig kilo ben afgevallen. Ik heb zeker niet dé manier gevonden. Ik heb toen echter wel dé manier voor míj gevonden. Iedereen die wil afvallen, zal iets moeten zoeken wat bij hem of haar past. Bij afvallen is het zaak om ervoor te zorgen dat je meer calorieën verbrand dan dat er binnenkomen. Dit betekent dus een goede balans tussen meer bewegen en minder (en beter!) eten. Wandelen was (en ís!) voor mij een super belangrijke manier om op gewicht te blijven. Wándelen, hoor ik jou nu denken? Ja! Wandelen dus, ik geef je vijf goede redenen waarom ja, na het lezen van dit postje natuurlijk, direct de deur moet uitgaan om te gaan wandelen. Met wandelen verbrand je calorieën. Hoeveel calorieën je verbrand is afhankelijk van je gewicht, hoe snel, hoe vaak en hoe ver je loopt. Grofweg zou je kunnen zeggen dat je met een uur op een redelijk tempo doorwandelen  (zo’n vijf kilometer) je zo’n 300 calorieën verbrandt! Nu líjkt dat misschien niet zo veel en kun je je afvragen of je dan niet beter kunt gaan hárdlopen? Wellicht. Maar stel jezelf dan de vraag; hou jij een úúr hárdlopen vol? Bovendien; lopen is een vorm van bewegen waarbij je je spieren minimaal belast, zeker in tegenstelling tot bijvoorbeeld dat hardlopen. Weinig kans dus, op vervelende blessures.

Iederéén kan altijd en overal wandelen

Iedereen die kan lopen, kan dus ook wandelen. In tegenstelling tot, noem eens een willekeurige vorm van lichaamsbeweging, squashen, hoef je niet eens te oefenen om er beter in te worden. Ergens goed in zijn speelt natuurlijk ook wel een rol in hoe leuk je iets vindt. Je kan er dus op ieder willekeurig moment mee beginnen. Wandelen kan op elk moment van de dag en op elke willekeurige plek. Vind jij het prettig om ’s ochtends vroeg de deur uit te gaan, als de meeste mensen nog liggen te slapen? Of juist in de avond wanneer het ook weer zo heerlijk stil is op straat? Je hoeft met niemand rekening te houden en de wandelroutes zijn, in tegenstelling tot de deuren van de sportschool, nooit dicht. Dus. Je kan gewoon nú de deur uit gaan om te gaan wandelen!

Wandelen kost niets (oké, wellicht op een eenmalige investering na dan)

Ik kan me best voorstellen dat mensen de sportschool vermijden omdat het aardig wat kost. Wandelen echter kost je helemaal niets. Wil je het goed aanpakken, investeer dan wél in goed schoeisel. Een goede tip is om schoenen in de loop van de dag te passen. Je voeten ‘zwellen’ namelijk in de loop van elke dag wat op. Lage schoenen zijn vaak wat luchtiger ideaal voor vlakke paden, terwijl hoge schoenen zoals legerkisten het weer goed doen op zwaar terrein. Bang voor blaren? Een blaar ontstaat door druk of wrijving. Lichtgewicht wandelschoenen zijn vaak gemaakt van kunststof en omdat deze goed ventileren heb je hiermee minder kans op blaren op je voeten. Leren wandelschoenen zijn wat steviger en er bestaan ook combinaties van kunststof en leer. Zo heb je én de stevigheid én de goede ventilatie. Ook wandelsokken is iets om over na te denken, met name vanwege het blarenverhaal; een wandelsok gemaakt van bijvoorbeeld kunstvezel is veel beter in staat om zweet af te voeren wanneer je het vergelijkt met een ‘gewone’ katoenen sok. Hierméé voorkom je dus ook weer die blaren. Wandelen werkt tot slot heel ontspannend. Wandelen staat voor mij echt gelijk aan het leegmaken van mijn hoofd. Goede schoenen, zonnebril op mijn neus, een lekkere playlist en dan is het alleen nog maar een kwestie van de deur achter je dichttrekken en gáán. Lekker. Even helemaal niets aan je hoofd.

WANDEL JIJ VAAK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

7 Comments

 1. Jaaaaaaa, ik houd van wandelen!

 2. Plus met hardlopen verbrand je bijna geen vet, omdat je hartslag vaak te hoog ligt. Met goed doorwandelen en een hartslag van rond de 120 dan val je ook nog af!

 3. Ook ik ben helemaal gek op wandelen! Het is voor mij een hele goede toevoeging op de dagen dat ik wel train in de sportschool, dat kan en wil ik niet iedere dag doen en wandelen is zo lekker laagdrempelig.

 4. Wandelen is zo fijn! Ik doe het voor de extra beweging, maar ook om mijn hoofd helemaal “leeg” te maken x

 5. Ik volg altijd hoogleraar/ hersenprofessor Erik Scherder zijn Masterclasses op televisie en hij zegt het iedere keer… Wandelen is zo goed voor je. Het maakt dat je je gelukkig voelt, jouw hersenen maken dan de juiste stofjes aan.
  Ik ben meer een fietser (schiet lekker op) en ik denk dat dat ook heel gezond is. Als ik te lang wandel gaat mijn knie vaak vervelend doen en ik moet ook altijd iets hebben om naar te kijken onderweg.
  En zo waar, goed schoeisel en fijne sokken zijn onmisbaar!

 6. Jaaa, ik ben echt dol op wandelen, ik zou het echt vaker moeten doen!

 7. Ik wandel echt nooit ;-). Ja, soms door de stad (shoppen) maar dat telt niet he hihi. Ik vind wandelen eerlijk gezegd een beetje saai (zeker in mijn eentje). Om toch calorieën te verbranden ga ik naar bootcamp en karate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.