Hoe, waar en met wie breng jij de laatste maand van het jaar door? Ik geef je wat inspiratie voor leuke activiteiten voor december.

Maak je huis klaar voor de decembermaand

December is dan zeker niet altijd de koudste maand van het jaar, maar vaak wél de donkerste. Juist in deze maand is het dan ook heerlijk om je huis gezellig te maken voor die donkere dagen. Ben je een echte kerstvrouw, dan haal je vast en zeker een kerstboom in huis. Anno nu hangen we allang niet meer alleen maar kerstballen in de boom. Een kerstboom kun je eigenlijk versieren met alles wat je maar wilt en bedenken kunt. Doe eens iets anders dan voorgaande jaren en bedenk dit jaar een thema voor je boom. Maak bijvoorbeeld een sprookjesbos van je kerstboom en kies ornamenten van dieren. Deze kun je perfect combineren met kerstballen. Geen zin of tijd of een andere reden waarom je dit jaar geen kerstboom zet? Je huis gezellig maken voor de decembermaand doe je ook met veel (geur)kaarsen, kersttakken en lichtsnoeren. Lichtsnoeren zijn bijvoorbeeld mooi langs een open kast, een wandplank, een schouw, je trap of rondom een deurpost. Ik stuitte laatst ook op een origineel (en budgetproof!) idee waarbij iemand een douchestang tussen de deurpost klemde, die omwikkelde met kersttakken en daar vervolgens kerstornamenten aanhing.

Organiseer een high wine bij je thuis

Uitgaan in december is super gezellig, maar je moet natuurlijk wel door de kou heen en terug. Je kunt dus ook prima iets leuks bij je thuis organiseren, zoals een high wine. Je kunt je high wine bijvoorbeeld beginnen met prosecco of champagne. Wat altijd in de smaak zal vallen bij een high wine is rosé. Andere toegankelijke wijnen die heel geschikt zijn voor een high wine zijn Pinot Grigio of Chardonnay. Een iets minder bekend, maar zeker goed voorbeeld is Gewurztraminer. Bij een high wine serveer je natuurlijk ook lekkers. Meestal serveer je hartige snackjes zoals toastjes, olijven, fruit of vleeswaren. In plaats van een high wine kun je ook gaan voor de klassieke high tea of de high chocolate. Of doe het allebei, wel op een andere dag welteverstaan, want wie houdt er nu niet van wijntjes en warme chocolademelk?

Ga naar een rommelmarkt

In de laatste maand van het jaar worden er door heel Nederland rommelmarkten georganiseerd. Het is enorm leuk om door op zoek te gaan naar schatten. Of je het nu leuk vindt om te speuren naar kleding, spulletjes voor in huis, sieraden of boeken, je vindt het er állemaal. Ik ben de laatste tijd helemaal into het aardewerk en enkele weken geleden deed ik op de rommelmarkt prachtige vondsten. Mocht je woonaccessoires tegenkomen die je bijvoorbeeld qua vorm heel mooi vindt, maar die eigenlijk niet zo goed in je interieur passen, dan kun je ook je kwasten en verf erbij pakken. Porselein en aardewerk vazen en potten kun je namelijk prima verven. Wat je op de rommelmarkt trouwens ook volop tegenkomt, zeker nu, is kerstversiering. Een kerstboom is immers nooit af, er kan altijd nog wat moois bij.

Shoppen voor je wintergarderobe

Ik geef toe dat ik kleding shoppen in december zelf niet altijd heel leuk vind. Juist nu hangen de winkels vooral vol met feestelijke kleding vol glitters, pailletten en kant. Prachtig natuurlijk, maar ik wil juist wat duurzamer shoppen en dus geen uitbundige kerstoutfits kopen die ik na die twee dagen eigenlijk niet meer aan kan. Toch is het shoppen voor je ‘normale’ garderobe zeker niet onmogelijk. De sale begint natuurlijk ook al weer direct na kerst, en shoppen tijdens de sale is natuurlijk extra aantrekkelijk. Vergeet ook vooral niet om je basics weer eens na te kijken; sokken, panty’s, lingerie en eenvoudige tops bijvoorbeeld.

leuke dingen om te doen in december

Koken en bakken zijn ook leuke activiteiten voor december

In de maand December is af en toe een beetje extra snoepen geoorloofd, vind ik tenminste. Hoewel de keus aan lekkers voor Sinterklaas en kerst in december eigenlijk al overweldigend is, is zelf iets bakken natuurlijk ook wel eens leuk om te doen, bijvoorbeeld brownies, muffins, cake, koekjes of peperkoekmannetjes. Hou je van koken, dan is het ook leuk om deze maand lekker inspiratie op te doen voor kerstrecepten en kerstdesserts, voor je gedekte kersttafel of voor de high wine of high chocolate die je wilt gaan organiseren. Ben je trouwens nog op zoek naar cadeau-inspiratie voor iemand voor kerst en weet je dat de persoon in kwestie van bakken en koken houdt? Dan zijn bak-en koopspullen direct heel goede ideetjes voor onder de kerstboom.

Maak je eigen kerstkaart

Twee jaar geleden maakte ik mijn eigen kerstkaart en ik kreeg daar toen zulke leuke reacties op. Drie keer raden wie er op mijn kerstkaart stond! Je hoeft je kaartjes zeker niet zelf in elkaar te knutselen, maar online kun je bijvoorbeeld je eigen foto uploaden en zo een mooie kerstkaart ontwerpen. Het is natuurlijk ook leuk om speciale foto’s te (laten) maken voor op je kerstkaart. Je kunt een foto laten maken met je eigen gezinnetje, maar natuurlijk ook van alleen je kindjes als je dat leuk(er) vindt. Hondjes en katjes met een kerstmuts op doen het ook altijd goed op kerstkaarten en Sketch weet daar álles van. Sowieso is de maand december een mooie maand om eens een fotoshoot in te plannen met een professionele fotograaf. Ga dan vooral niet naar een saaie studio, maar zoek bijvoorbeeld een mooie locatie in het bos of op de heide.

Maak een strandwandeling

Het klinkt misschien gek om in de winter naar het strand te gaan, maar juist in december is het geweldig om eens uit te gaan waaien aan de zee. Zoek natuurlijk wel een dag uit dat het niet regent, want ik geloof dat er weinig mensen gelukkig worden van wandelen door de regen. Pak jezelf lekker in met een dikke jas, muts, shawl en handschoenen. Ga alleen met een goede playlist of neem fijn gezelschap mee. Aan het eind van het jaar word ik zelf stiekem altijd een beetje nostalgisch en het strand is dan ook een prachtige plek om lekker tot rust te komen en letterlijk uit te waaien. Sketch vind het ook altijd zo heerlijk op het strand.

Ruim je huis op

De voorjaarsschoonmaak is altijd een groot ‘ding’, maar een eindejaarsschoonmaak werkt natuurlijk nét zo satisfying. Ik vind niets lekkerder dan, voordat het nieuwe jaar begint, al mijn spullen eens uit te zoeken en te bedenken waar ik nog blij van wordt. Ik heb niet echt veel op met de Marie Kondo methode, maar het hele Spark joy-verhaal pas ik zeker toe. Zo nam ik rond mijn scheiding en verhuizing al afscheid van veel dingen, maar nu ik alweer een jaar (wat gaat de tijd snel!) in mijn nieuwe appartement woon, merk ik dat ik behoefte heb aan ‘nieuw’. Niet zozeer het feit dat ik alles nieuw moest hebben, maar ik wilde gewoon minder spullen uit mijn ‘oude’ leven. De afgelopen maanden nam ik dus ook afscheid van een aantal dingen in huis en dat voelde goed. Nu het nieuwe jaar nadert, merk ik dat die behoefte steeds groter wordt. Gelukkig kan ik heel makkelijk afscheid nemen van dingen. Vind jij dat wat lastiger en kun je moeilijk spullen los laten, maar moet je wel echt opruimen? Ik stel mezelf tijdens het opruimen altijd twee vragen; heb ik dit item in het afgelopen jaar nog gebruikt en wist ik dat ik het überhaupt nog had? Als dat laatste niet het geval is, zul je het item waarschijnlijk ook niet missen als je er nu wel afscheid van neemt. Heb je iets een heel jaar niet gebruikt, dus alle vier de seizoenen niet? Dan kan het waarschijnlijk ook weg zonder dat je het gaat missen. Ik gooi zelden iets weg, want dat vind ik zonde. Maak er iemand anders blij, verkoop het of doneer het.

Plannen maken voor januari is ook een leuke activiteit voor december

Goede voornemens, ik besloot om daar niet meer aan te doen. Zoals ik net al zei, word ik aan het eind van het jaar altijd een beetje nostalgisch en ik bedacht me laatst dat ik eigenlijk heel tevreden ben op dit moment. Ik heb het momenteel eigenlijk goed op orde. Terugkijkend op het afgelopen jaar was het een rustig, maar goed jaar en na het haar 2022 had ik daar ook een enorme behoefte aan. Het jaar 2022 stond voor mij natuurlijk volledig in het teken van de aankoop en de verbouwing van mijn nieuwe huis. Toen ik nét in mijn nieuwe huis ging wonen, werd ik verliefd. Héél erg. Maar dat ging mis. Vanaf het begin af aan waren er talloze rode vlaggen, maar het lukte mij om die allemaal te negeren. `Tot ik tot bezinning kwam en inzag dat de man en de relatie mij doodongelukkig maakten. Begin dit jaar had ik er weken lang intens verdriet van. Toen ik eindelijk uitgehuild was, ging ik opnieuw daten. Heel veel. En ik had deze hele periode ab-so-luut niet willen missen. Inmiddels heb ik sinds zes maanden een nieuwe liefde in mijn leven, en dat voelt zo fijn. Vorig jaar stond in het teken van het creëren van een nieuw huis voor mij en Sketch, en dit jaar ging het vooral over verliefd zijn en de liefde. Ik was vergeten hoe het voelde dat iemand echt blij is dat je er bent, dat iemand graag bij je wil zijn en alles voor en met je wil doen. In feite was mijn afgelopen jaar heel rustig, maar ik wilde het zo en het was perfect. Ik had het niet anders gewild. Voor volgend jaar heb ik zelf (nog) geen grote plannen, maar mijzelf kennende kan dat zomaar opeens veranderen. Wel staat er een weekendje weg gepland in januari. Wij gaan naar hetzelfde huisje in het bos als waar wij waren toen we voor de eerste keer samen een nachtje weg gingen. Verder ben ik natuurlijk ook altijd bezig met een klein (of wat groter) projectje, voornamelijk interieur-gerelateerd. Er is hier in huis dan ook aardig wat veranderd en daar ga ik in januari heerlijk meer verder. Hiervan ga ik jullie volgend jaar meer laten zien, ik wacht bewust met het maken van de foto’s tot die heel donkere dagen wat meer voorbij zijn. Maak dus plannen voor januari, en maak ze vooral zo groot of klein als je wilt. December is voor veel mensen een drukke en vol geplande maand, en veel mensen worden in januari dan een beetje triest, zeker omdat veel mensen vergeten dat wanneer je je laatste kerstkransje op hebt en de ballen weer op zolder liggen, de echt bittere kou vaak nog moet komen. Maak er dus wat van, die eerste maand van het nieuwe jaar!

Schrijf een kerstgedicht

Bij Sinterklaas hoort natuurlijk een gedicht, maar wie zegt dat je onder de kerstboom geen gedicht kunt leggen? Een (kerst)gedicht schrijven voor iemand van wie je houdt is zó leuk en je kan iemand anders hier dan ook een heel fijn gevoel mee geven. Gedichtjes op rijm vind ik zelf altijd het leukst, zeker omdat ze vaak erg gevat zijn. Gebruik vooral ook de online rijmwoordenboeken. Kun je echt geen passend rijmwoord vinden op het laatste woord van jouw zin? Gebruik dan een synoniemenwoordenboek of pas de volgorde van je zin aan. Met Sinterklaas gaven wij elkaar ook een gedicht en mijn lief had er zelfs bij elk cadeau eentje. Dat is dus ook een heel origineel idee. Vier je kerst met je (schoon) ouders, dan is een beetje discretie wellicht geadviseerd. Lig je samen bij of naast de boom met kerst, dan kun je schrijven wat je wilt. Merry Christmas!

WAT ZIJN JOUW PLANNEN VOOR DECEMBER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Ik zie je blogpost nu pas, december is bijna om ondertussen, maar veel dingen zijn ook leuk in de andere wintermaanden denk ik. Fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2024!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.