Instagram leuk houden is super belangrijk om het goed vol te houden. En ik deel toch ook een paar tips om te groeien op Instagram.

Het belang van Instagram voor je bedrijf, blog of shop

Hoewel ik zeker weet dat er enorm veel mensen zijn die Instagram puur voor de lol gebruiken, en / of als inspiratie platform en om contacten te onderhouden, lijkt Instagram anno nu voor bedrijven, (web)shops en bloggers onmisbaar. Ik had natuurlijk een artikel kunnen schrijven met zes gouden Instagram tips, maar ik ben met 2700 volgers allesbehalve een expert en bovendien lijkt het algoritme van Instagram zo wispelturig te zijn dat bijna niemand meer schijnt te weten wat die gouden tips nu eigenlijk zijn. Ik merk niet zelden dat je in de blogwereld voor sommige bedrijven letterlijk niets voorstelt als je niet minstens 10.000 Instagram volgers hebt en dat is soms enorm lastig en soms word ik er zelfs wel eens helemaal moedeloos van. Natuurlijk hoor ik heel vaak dat je je niet moet blind staren op cijfers, maar helaas doen veel bedrijven dat wél. Hoe je het ook wendt of keert, met een bedrijf ‘moet’ je je dus eigenlijk wel bezig houden met Instagram en het is dan natuurlijk wel zo fijn als je het leuk vind om ermee bezig te zijn. Ik deel mijn vijf gouden tips!

Volg alleen accounts die je echt leuk vindt

Wat mij betreft de meest belangrijke tip; volg alleen accounts die je daadwerkelijk leuk vind om te volgen. Houdt dus een grote schoonmaak en kijk welke accounts je nog écht inspirerend, waardevol, informatief en / of leuk genoeg vindt om te volgen. Op deze manier wordt het scrollen op je telefoon door Instagram sowieso al leuker, maar het wordt zo ook makkelijker om af en toe een leuke comment achter te laten. Ik heb me ook een tijdje ‘schuldig’ gemaakt aan het gebruik van hashtags zoals #followforfollow en #likeforlike, maar in feite heb je niets aan volgers die niet of nauwelijks betrokken zijn met wat je post. Instagram leuk houden doe je natuurlijk ook niet op deze manier, omdat je feed dan vol staat met mensen en accounts waar je letterlijk niets mee hebt. Ik volg zelf voornamelijk interieur- accounts en pomeriaan-accounts en vooral de pomeriaan community vind ik énorm leuk. Ik leer de hondjes en de baasjes steeds beter kennen en niet zelden lig ik echt dubbel om de filmpjes, maar verder is het ook een feest van herkenning als ik gedrag van andere pomeriaantjes zie en daarin mijn eigen pomeriaan Sketch herken.

Instagram leuk houden door jezelf te blijven ontwikkelen

Als blogger vind ik het heel erg leuk om creatief bezig te zijn. Fotograferen vind ik zelf een heel belangrijk onderdeel van mijn blog. Ik probeer samen met mijn fotografe ook altijd leuke en nieuwe dingen te bedenken. Zo waren we vorige week nog op het strand om daar foto’s te maken en ook in en om het huis proberen we steeds nieuwe settings te bedenken. Ik denk dat jezelf blijven ontwikkelen en zo nu en dan of zelfs regelmatig iets nieuws proberen ook echt kan bijdragen aan het leuk houden van je blog, Instagram en alles eromheen. Ik zie zo veel mensen al jaren lang hetzelfde doen dat ik mezelf afvraag hoe het komt dat ze er zelf nog niet op uitgekeken zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat af en toe een nieuwe ‘gadget’ daar ook wel aan bij draagt. Zo heb ik zelf jaren een vrij oude Samsung Galaxy gehad. Ik vond op dat moment dat daar niets mis mee was. Maar toen ik een paar jaar geleden Andre’s nieuwe toestel kreeg omdat hij hem te groot vond voor in zijn broekzak, ging er echt een wereld voor me open! Ik maak nu echt dagelijks foto’s en Instastories (vooral van Sketch!) en de kwaliteit van die beelden is gewoon bizar goed. Inmiddels is de Samsung S21 al uit en die heeft een fantastische camera. Aan de achterkant van de Samsung S21 5G zitten 3 camera’s die foto’s maken in 64, 12 en 12 megapixel. De camera aan de voorkant maakt foto’s in 10 megapixel. Het fijne van die camera’s is dat je altijd prachtige foto’s en instastories kunt maken, waar je ook maar bent en op welk tijdstip je ook maar wilt. Felle zon, romantisch kaarslicht of in de avond? Alles kan met de Samsung S21. De kwaliteit van nieuwe telefoons is inmiddels sowieso al zo goed dat ze betere foto’s maken dan ik vroeger ooit met mijn oude camera kon! Andre baalt nog steeds dat hij zijn toestel aan mij gegeven heeft, maar hij krijgt hem mooi niet meer terug.

Instagram leuk houden door alleen te delen wat je echt leuk vindt

Ook door alleen te delen wat je echt leuk vindt, kun je Instagram leuk houden voor jezelf. Zeker als je een blog of bedrijf hebt, is het wellicht aantrekkelijk om zoveel mogelijk betaalde opdrachten aan te nemen, maar kijk wel of een opdracht bij je past. Ik maak bijvoorbeeld nooit gebruik van stockfoto’s op mijn blog. Ik vind het fotograferen samen met mijn fotografe veel te leuk en bovendien maken eigen foto’s je blog en dus ook je Instagram feed juist persoonlijk. Mijn motto is altijd een beetje; als ik een opdracht krijg voor een artikel, wil ik daarbij eigen beeld kunnen gebruiken. Heb ik eigen beeld dat bij een opdracht past, dan past de opdracht in 99% van de gevallen dus ook bij mij.

Gebruik Instagram op een manier die bij jou past

Juist omdat het algoritme van Instagram zo lastig te peilen is, is het heel lastig om te zeggen wat echt ‘werkt’ om te groeien op Instagram. Zo wordt er vaak beweerd dat bepaalde tijden ‘beter’ zijn om iets te posten. Zo kun je bijvoorbeeld beter in de avond een nieuwe post online zetten dan om 9 uur ’s ochtends. Verder richt Instagram zich de laatste tijd meer op bewegende beelden en doen reëels het de laatste tijd vaak beter dan gewone foto’s. Allemaal leuk en aardig, maar ik vind posten om 9 uur in de ochtend vaak juist ideaal omdat ik dan in de trein naar het werk zit en dan heb ik er dus de tijd voor. Als ik de avond thuis kom, wil ik me richten op Andre en op Sketch en niet met Instagram bezig hoeven te zijn, omdat er toevallig in de avond nu eenmaal meer Instagram gebruikers actief zijn. Verder ligt deze tip natuurlijk ook wel in het verlengde van de vorige. Ik heb er zelf geen moeite mee om mijn gezicht te laten zien of te praten in een Instastorie, maar ik hoor en lees van veel mensen dat ze dit heel eng of spannend vinden. Gewoon niet doen als het niet bij je past en je je er niet prettig bij voelt. En heb je even geen inspiratie of zin om je bezig te houden met Instagram? Dan maar even niet. Instagram moet geen verplichting worden. Verder hoef je jezelf echt niet altijd af te vragen of mensen de dingen die je post wel leuk vinden. Je kunt nu eenmaal niet iedereen te vriend houden en zolang jij er zelf blij van wordt, is het goed. Wat ik zelf altijd het leukst vind om te doen is reëels maken van Sketch en daarvoor gebruik ik ook vaak de slowmotion functie. De Samsung S21 heeft deze functie natuurlijk ook en ik vind dit soort filmpjes vaak hilarisch, want Sketch in slowmotion zien drinken, rennen of likjes geven is nog vele malen leuker dan de gewone beelden!

Instagram leuk houden met tips die wel echt werken

Nu ga ik toch nog een paar tips geven die mij geholpen hebben met groeien op Instagram. Zorg voor interactie. Echt, dit moet je doen! Uiteraard wordt interactie een stuk makkelijker als je bovenstaande tips uitprobeert. Wanneer je accounts en mensen volgt waar je echt iets mee hebt, is het natuurlijk ook makkelijker om interactie te hebben. Stel een vraag in je post. Daardoor krijg je sneller reacties en daar kun jij daar weer op antwoorden. Maar schrijf ook eens iets leuks onder andere posts! Wees vooral geen robot. Instagram ‘houdt niet’ van comments die slechts bestaan uit emoticons en zeg nou zelf; jij vind het toch zelf ook leuk als uit een reactie blijkt dat mensen blij worden van je post en hem ook echt gelezen hebben? Wees verder ook actief rondom het moment van plaatsen. Wat mij verder heeft geholpen is, om volgers van mijn volgers te bekijken en daar interactie mee te hebben. Dat is natuurlijk vooral relevant als je je richt op een bepaald publiek. Om maar een voorbeeld te noemen; mijn Instagram feed bestaat de laatste twee jaar vooral uit foto’s van ons interieur en van mijn hond. Accounts die zich richten op auto’s, food, natuurfotografie of baby’s vinden mijn account waarschijnlijk niet interessant en andersom geldt hetzelfde. Ga jij je echter verdiepen in accounts met dezelfde interesses, dan is de kans groot dat jij meer volgers en interactie met mensen krijgt. Enkel een hartje geven onder een foto is niet genoeg. Like meerdere foto’s, bekijk stories en plaats af en toe een oprechte comment. Mijn laatste tip ligt in het verlengde daarvan. Zeer grote accounts volgen draagt voor jou zelf vaak niet automatisch bij aan meer volgers. Richt je liever op accounts die ongeveer hetzelfde aantal volgers hebben als jij. Dan val je op en de kans dat je interactie met de persoon achter dat account krijgt, is veel groter! Gebruik hashtags op dezelfde manier; alleen maar grote hashtags gebruiken heeft weinig zin. Je mag per post dertig hashtags gebruiken en zorg daarbij voor afwisseling in grote en kleine hashtags. Als ik bijvoorbeeld een foto van Sketch post, heeft de hashtag #dog nauwelijks zin. Op het moment van schrijven staan er namelijk niet minder dan 312 miljoen posts met de hasthag #dog online. Ik gebruik dus liever de hashtag #pomeriaan of zelfs #orangesablepomeriaan. Wissel dus met hashtags en plaats vooral niet onder elke post dezelfde hashtags.

HEB JIJ INSTAGRAM? WAARVOOR GEBRUIK JIJ HET EN VIND JE HET LEUK OM ERMEE BEZIG TE ZIJN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

14 Comments

 1. Leuk artikel en ik moet je eerlijk zeggen dat ik wel een account heb maar er nooit iets post en pas sinds 4 dagen een smartphone. Deed alles af met bellen/mailen/sms/twitter. Als je een blog hebt en betaalde content schrijft is instagram natuurlijk veel belangrijker, en zelfs een vereiste. Ik heb geen blog en ook niet zo’n behoefte aan Instagram (hoewel ik er niet goed over kan oordelen). Zie wel altijd een hoop perfecte huizen/gezichten/interieurs etc. etc. en als ik dan naar links kijk naar onze eigen ontplofte aanrecht….

 2. Fijne tips. Ik heb Instagram want ik vind het een leuk platform om inspiratie op te doen en mensen te inspireren (hoop ik). En ja, ik heb niet veel volgers maar dat is dan maar zo. Ik heb ook geen zin om uren door te brengen op tijden die mij niet uitkomen. Het moet wel leuk blijven allemaal 🙂

 3. Nataschaa says:

  Ik ben zelf niet zo actief haha en dat komt denk ik ook omdat het een belangrijk deel is van mijn werk. Wat betreft advies om te groeien, is denk ik een strategische aanpak punt nummer 1. Zomaar af en toe wat plaatsen geeft vaak niet echt resultaat. Het is wel wat ik doe trouwens hahaha, alleen dat houdt het voor mij leuk. Oh, enne tijd! Je moet er echt wel veel tijd (en soms budget) aan spenderen wil je écht groeien. Maar ook dat doe ik voor mijzelf niet haha.

  1. Christiana says:

   Klopt! Sinds ik veel meer tijd in Instagram steek, is mijn account ook wel gegroeid. Nu het algoritme echter opnieuw veranderd is, blijf ik weer een beetje ‘hangen’.

 4. Leuke tips. Ik ben niet zo blij met het algoritme van Instagram. Je moet dagelijks actief blijven en als je even een weekje niks post merk je dat gelijk. Zo heb ik ook veel mensen die ik volg die bijvoorbeeld maar 1 foto per maand plaatsen. En omdat ze zelf niet actief zijn zie ik het ook niet op mijn tijdlijn. Ik vond het vroeger veel leuker. Dan zag je standaard alle post van je volgers in het overzicht.

  1. Christiana says:

   Ik ben het helemaal met je eens. Het plaatsen van posts en stories vind ik altijd heel leuk en omdat ik de foto’s van mijn blog ook voor Instagram gebruik, heb ik natuurlijk altijd meer dan genoeg content om te posten. Het posten alleen echter is niet meer ‘genoeg’. Wanneer ik dus een paar dagen niet zo actief ben met reageren en liken bij andere accounts, zie ik serieus al weer direct volgers verdwijnen.

 5. Ik vind het bloggen zelf nog veel leuker, maar je wordt wel creatief gestimuleerd door andere accounts en dat vind ik er erg leuk aan.

  1. Christiana says:

   Ik voel me ook nog steeds een echte blogger, geen Instagrammer;-)

 6. Goeie tips! Veel fijner dan die andere, praktische maar totaal onhaalbare tips, haha. Ik ben een echte lurker op Instagram. Kijk veel liever dan dat ik plaats. Af en toe heb ik oplevingen en plaats ik ineens veel meer. Zo houd ik het dus idd leuk voor mezelf. Voorheen legde ik er wel druk op, maar dat werkte totaal averechts.

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik denk dat het met heel veel dingen zo is. Je moet het echt doen omdat je het leuk vind en op een manier die voor jou leuk en haalbaar is, anders is het sowieso al lastig om het vol te houden.

 7. Goede tips en tof dat je ze deelt. Jammer dat het bij sommige bedrijven vaak om de cijfers draait en minder om kwaliteit en oprechte passie die iemand probeert over te brengen met zijn/haar foto’s. Ik probeer hier maar niet te lang bij stil te staan. Zonde van de energie 😂. Interactie is denk ik ook een goede en ook erg leuk om te doen, maar voor mij vaak niet goed vol te houden in combinatie met een drukke baan en gezin.

 8. Mooie tips! En zo grappig dat ik deze blog lees nadat ik net op mijn to-do-list heb gezet dat ik mij moet gaan verdiepen in een nieuwe telefoon (mijn huidige is bijna drie jaar oud). Een goede camera is voor mij ook een must, en ik ben een Samsung gebruiker, dus ik ga mij zeker verdiepen in de Galaxy S21!

  1. Christiana says:

   Een nieuwe telefoon maakte voor mij toen echt een wereld van verschil. Ik ben behoorlijk perfectionistisch als het op mijn blog aankomt en omdat ik niet blij was met de kwaliteit van de foto’s / filmpjes van mijn oude telefoon, poste ik nauwelijks stories. Nu doe ik dat juist heel regelmatig.

 9. Ik zie Instagram als een “noodzakelijk kwaad” . Als ik geen blog zou hebben dan zou ik niks met Instagram doen. Je hebt wel gelijk dat je af en toe de boel moet opruimen, ik volg altijd braaf iedereen terug. Soms vind ik Instagram best leuk, vooral als er iets op staat wat mij ontroert of waar ik om moet lachen, jullie reels van Sketch zijn altijd zo grappig!
  Verder is het vaak een grote reclamezuil en ook ik maak mij daar schuldig aan door vaak alleen te delen dat er een nieuwe post online staat. Super saai, ik weet het. Ik was altijd heel creatief maar zie soms zulke aparte foto’s of filmpjes dat ik daar never nooit aan kan tippen, dus knal ik er maar weer wat op haha!
  Ik reageer altijd als ik iets hele leuk vind maar nooit om iets van een interactie teweeg te brengen. Om meer volgers te krijgen. Ook probeer ik vaker mijzelf op de foto te zetten, maar 99 van de 100 foto’s die ik maak vind ik er niet uitzien… Wat dat betreft ben ik vele te kieskeurig en te hard voor mijzelf. Foto’s van Marie zou ik wel dagelijks willen plaatsen maar tja.. vrees dat mensen dat teveel van het goede vinden. 🙂 Blijft lastig dat Instagram, ik ben er weinig mee bezig, ik weet niet eens hoeveel volgers ik eigenlijk heb haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.