Je huis gezellig zonder kerstboom doe je bijvoorbeeld met lichtsnoeren en kersttakken. Of maak je eigen miniatuur kerstdorp!

Beware

Je huis gezellig zonder kerstboom, maar met kaarsen

Hoewel ik kerstbomen bij anderen, mits mooi gedecoreerd natuurlijk, vaak heel mooi vind, ben ik zelf niet zo van de kerstbomen in huis. Vroeger had ik een kunstboom, en alhoewel dat super praktisch was, vond ik het stiekem toch niet zo mooi als een echte boom. Nu ik alleen woon, vind ik het aanschaffen van een boom helemaal een hoop gedoe, zeker omdat ik geen auto heb. Uiteraard houd ik wel heel erg van gezelligheid, zeker in huis, dus het leek me wel eens leuk om wat inspiratie te geven om je huis gezellig te maken zonder kerstboom, wat je reden voor het niet aanschaffen of opzetten van een kerstboom ook is. Je huis gezellig maken zonder kerstboom doe je natuurlijk in de eerste plaats met kaarsen en verlichting. Ik brand heel graag kaarsjes en geurkaarsen. Zeker sinds de klok weer is verzet en de dagen steeds donkerder worden, heb ik vrijwel altijd kaarsjes aan wanneer ik thuis ben, ook overdag. Er zijn allerlei luxe geurkaarsen te koop die er prachtig uitzien, maar de laatste twee jaar heb ik de kaarsen van YankeeCandle en Bath & Bodyworks helemaal ontdekt. De verpakkingen zien er misschien niet zo mooi uit, maar de geurkwaliteit is echt enorm goed. Bovendien hebben beide merken ook een heel groot assortiment, zodat er altijd wel een geur bij zit die je lekker vindt.

Verlichting

Naast (geur)kaarsen maak je natuurlijk ook met verlichting je huis gezellig zonder kerstboom. Je hebt namelijk echt geen boom nodig om verlichting in op te hangen. Een snoer met verlichting is bijvoorbeeld ook heel leuk om over een schouw te draperen, langs een deurpost, vensterbank, een wandplank of gewoon over een muur. Je kunt ook een lichtsnoer langs je trap hangen. Ook je huis aan de buitenkant verlichten met bijvoorbeeld ijspegelverlichting is heel leuk om te doen. Deze decoratieve verlichting is perfect voor buiten, omdat de verlichting waterdicht en buiten koppelbaar is. Je kunt er voor kiezen om de verlichting aan de voorkant van je huis te plaatsen, zodat het extra leuk thuiskomen is, maar je kunt de lampjes ook in de tuin hangen. Zelf heb ik op mijn balkon lampionnen en een snoer lED-lampjes, die in de zomeravonden aangaan, ik vind dat echt enorm gezellig.

Je huis gezellig zonder kerstboom, maar met kersttakken

Wat ook heel gezellig staat in de decembermaand, zijn kersttakken. Net als met lichtsnoeren kun je met kersttakken ook weer alle kanten op. Kersttakken zijn net als kerstbomen ook nep te verkrijgen, en het prettige daarvan is dat de takken heel makkelijk te buigen zijn. Hierdoor kun je de takken eenvoudig ergens aan vast maken, zoals je trapleuning of aan een open kast of langs een wandplank. Ik vind groene kersttakken van zichzelf al heel mooi, maar je kunt ze natuurlijk extra versieren met kerstballen of strikken. Het is trouwens voor kerst altijd leuk om te werken met een kleurenpalet. Om kerstversiering in welke vorm dan ook mooi bij de rest van je interieur te laten passen kun je werken met de kleuren die je al in je huis hebt. Kies dan ook zeker voor verschillende tinten van bepaalde kleuren.

Maak je eigen kerstdorpje in een windlicht

Je huis gezellig zonder kerstboom kun je ook doen door je eigen miniatuur kerstdorpje te maken. In tuincentra en op kerstmarkten zie je altijd van die mooie kerstdorpjes met huisjes met verlichting, poppetjes vol draagtassen met cadeaus en prachtig versierde kerstbomen. Zo’n dorpje kun je heel makkelijk zelf maken met een windlicht en een zak kunstsneeuw. Vul het windlicht met kunstsneeuw en vervolgens kun je er alles in zetten wat je maar leuk vind, zoals hertjes, een sleetje met rendieren, peperkoekmannetjes, notenkrakers en huisjes. Je moet een beetje uitkijken met de combinatie kaarsen en kunstsneeuw, maar wat je wel veilig kan doen is hier een lichtsnoer in draperen.

Krans op de deur of decoreer met kerstballen

Ook met een mooie krans op de deur haal je kerst in huis. Zo’n krans kun je zelf maken, of kant-en-klaar kopen. Na kerst wil je natuurlijk niet met een beschadiging op je deur zitten, dus wat je bijvoorbeeld kan doen is je kerstkrans aan visdraad hangen die je met een klein spijkertje aan de bovenkant van je deur bevestigt. Na het weghalen van de krans zie je er niets meer van. Nog mooier is het misschien om je kerstkrans aan een breed lint op te hangen. Het is natuurlijk leuk om lint te kiezen in een kleur die ook weer terugkomt in je kerstkrans en eventueel in de rest van je kerstversiering. Er zijn trouwens ook speciale kerstkranshangers te koop die ideaal zijn wanneer je een wat zwaardere krans hebt. Deze hanger kun je eventueel ook weer omwikkelen met lint of spraypainten voordat je je krans eraan hangt. Kerstballen en ornamenten heb je tegenwoordig in alle vormen die je maar bedenken kunt. Je hebt zeker niet persé een kerstboom nodig om je kerstballen in op te hangen. Een leuk idee tot slot is namelijk om je kerstballen voor een raam te hangen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gekleurde linten of kant gebruiken. Het is dan een goed idee om het lint in verschillende lengtes af te knippen, zodat er een interessanter geheel ontstaat. Kies ook vooral voor verschillende kerstballen en ornamenten. Allemaal dezelfde ballen op dezelfde hoogte wordt al gauw een tikkeltje saai.

HEB JIJ JE KERSTBOOM AL GEZET?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Ja gisteren een kleinte van Ikea bij mijn moeder (wel een echte). Ik ben niet dol op al dat geglitter en geglim maar wil wel wat gezelligheid en lichtjes in huis. Over een houten krukje (Ikea) drapeer ik een flinke lap organza in donkerblauw en daaronder doe ik verschillende lichtsnoeren (gewoon op batterijen van de Ac.tion), op het krukje een boompje in een donkerblauwe pot en in het boompje alleen en subtiele donkerblauwe slinger van kleine balletjes aan elkaar, als ‘piek’ een fluwelen strikje (eigenlijk voor je haar). Op tafel meestal zo’n kant en klare krans van mistletoeblaadjes met blauwe besjes waar ik zelf 4 kaarsen inzet en er elke zondag voor Kerst eentje brand (advent). Verder plak ik gekregen kerstkaarten (als ze echt mooi zijn 🙂 op het raam met dubbelzijdige tape.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.