Staat er een grote klus op de planning? Je moet van tevoren veel dingen regelen voor een verbouwing. Je financiering bijvoorbeeld, en een afvalcontainer.
De financiering regelen voor een verbouwing
Heb je grote plannen voor je huis, dan zul je van tevoren veel moeten regelen voor een verbouwing. Of je nu zelf aan de slag gaat, alles laat regelen door een aannemer of zelf klusjesmannen hebt ingehuurd, verbouwen kost veel geld. Er zal gesloopt moeten worden, het afval moet afgevoerd worden, er zullen bouwmaterialen aangeschaft moeten worden en dan kan de daadwerkelijke verbouwing echt beginnen. Het is enorm belangrijk om van tevoren een begroting te maken. Houdt daarbij rekening dat je er met alleen de (bouw)materialen nog (lang) niet bent. De grootste kostenpost bij verbouwen is altijd het arbeidsloon. Misschien moet je een lening aanvragen voor de verbouwing of wellicht kun je (een deel van) de overwaarde van de verkoop van je oude huis gebruiken om het kostenplaatje rond te krijgen. Houdt altijd rekening met tegenvallers in je budget.
Vergunning aanvragen voor een verbouwing
Voor bepaalde verbouwingen heb je een vergunning nodig. Een aantal voorbeelden van situaties waarbij je zo’n vergunning nodig hebt zijn bijvoorbeeld wanneer je een bestemmingswijziging door wilt voeren, aan of in een monument wilt gaan (ver)bouwen, constructieve delen van een woning wilt veranderen of meerdere woningen wilt gaan maken in een bestaande woning. Zo’n vergunning moet je aanvragen bij de gemeente en het kan tot acht weken duren voordat je akkoord ontvangt. Afhankelijk van het type verbouwing, zijn er ook kosten aan deze procedure verbonden.
Ruimte regelen voor een verbouwing
Voor slopen en verbouwen is ruimte nodig. Vergis je hier niet in, want deze ruimte is essentieel. Niet alleen zal het werken hierdoor sneller en makkelijker gaan, maar wanneer er geen of weinig obstakels in de weg staan, zal het sloopwerk en de verbouwing zelf ook echt veiliger zijn. Creëer niet alleen ruimte op de plek waar verbouwd gaat worden, maar zorg ook dat deze plek continue makkelijk bereikbaar is, ook voor het aanleveren van bouwmaterialen en het afvoeren van afval.
Laat afspraken vastleggen
Of je nu met een aannemer in zee gaat of zelf mensen regelt voor de verbouwing, het is enorm belangrijk om afspraken vast te leggen. Niet alleen is dit fijn zodat iedereen weet waar hij aan toe is, ook vanuit financieel oogpunt is het belangrijk. Zelf vraag ik altijd van tevoren een prijsopgave op. Ik werk dus nooit met een prijs per uur, omdat ik op die manier van tevoren niet weet waar ik aan toe ben en in feite dus ook nauwelijks een vinger aan de pols kan houden. Ik heb helaas een slechte ervaring gehad met de eerste stucadoor die in mijn nieuwe huis kwam werken. Met hem had ik ook een vaste prijs afgesproken die we nota bene zwart op wit gezet hadden, maar toch leek het hem een leuk idee om halverwege de klus al de totale factuur te sturen. Hij liet me dus achter in totale chaos en ontreddering, waarschijnlijk had hij gedacht dat ik hem door zou laten gaan omdat het huis op dat moment nog lang niet af was, maar ik heb natuurlijk niet met me laten sollen en hem dringend verzocht om zijn spullen te pakken. Hij probeerde me in de eerste instantie nog wel die gehele factuur te laten betalen (voor minder dan de helft van het werk dat we hadden afgesproken), maar later is hij daar wel op terugkomen. Hij had wettelijk gezien natuurlijk ook verder niets om op te staan, juist omdat we die afspraak zwart op wit gezet hadden. Draag hier echt zorg voor, want zulke dingen leveren niet alleen (veel) tijdverlies op, het geeft ook enorm veel stress, en een verbouwing op zich is in feite al stressvol genoeg.
Een afvalcontainer
Wat ook belangrijk is om te regelen voor een verbouwing, is een afvalcontainer. Het zal je soms verbazen, maar er kunnen echt enorm grote hoeveelheden afval vrij komen tijdens sloopwerk en ook nog tijdens de verbouwing die daarop volgt. Gaat het om een kleine verbouwing, dan kun je wellicht zelf nog het één en ander afvoeren, maar voor grote hoeveelheden is het vaak het makkelijkst om een afvalcontainer te huren. Er bestaan afvalcontainers voor speciale soorten afval, zoals hout, schoon puin, dakafval en bouw- en sloopafval, zoals vervuild puin, beton, gips, metaal en kunststof. Bij een verbouwing heb je al gauw een container van 6 m³ nodig. De container wordt geplaatst op de door jouw aangegeven plek en later wordt hij dan ook weer netjes opgehaald. Het is erg verstandig om de container niet direct na het slopen weg te laten halen, want je zult ervaren dat je tijdens het verbouwen ook nog het één en ander aan afval zult hebben.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.