Ga je voor de eerste keer naar Parijs? Ik deel een paar praktische tips voor een trip naar Parijs. Hoe kom je er en hoe verplaats je je in de stad?

Praktische tips voor je trip naar Parijs

Ga je vanuit Nederland naar Parijs, dan is dat uitstekend te doen met de trein. Afhankelijk van welk station je vertrekt, doe je er ongeveer zo’n drie uur over om op Gare du Nord te komen. Wij vertrokken vanaf station Rotterdam Centraal en wij waren twee uur en veertig minuten onderweg. Wij hebben geboekt via de website van NS. Mijn advies is om dat op tijd te doen, in ieder geval indien mogelijk een paar maanden van tevoren. De prijzen tussen verschillende tickets liggen nogal uiteen. Het loont dus echt de moeite om prijzen van verschillende data en zelfs verschillende tijdstippen met elkaar te vergelijken. Reis je bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend, dan kan het zo maar zijn dat je ticket een heel stuk goedkoper is. Ook wanneer je juist wat later op de dag reist, kan een ticket goedkoper zijn. Houd natuurlijk ook rekening met het feit dat je nog naar een specifiek station moet reizen om op de Thalys te kunnen stappen. Wanneer je heel vroeg met de Thalys wilt vertrekken, bijvoorbeeld om 06.00 uur in de ochtend en je wilt de hele reis met de trein maken, kun je dus niet eerst een NS trein pakken vanuit jouw woonplaats. Verder is door de week reizen vaak ook goedkoper dan in het weekend reizen. Parijs is een zeer druk bezochte stad, in feite het hele jaar door. Probeer dus indien mogelijk buiten het hoogseizoen te boeken. Boek je midden in de zomer of in de kerstperiode, dan weet je zeker dat het erg druk is in Parijs, maar dat je ook meer betaalt voor zowel je treintickets als je overnachting. Houdt dit jaar natuurlijk ook en vooral rekening met het feit dat de Olympische spelen hier plaats vinden, om precies te zijn tussen 26 juli tot en met 11 augustus 2024.

Reizen in Parijs

Parijs is een prachtige stad en het loont dus echt de moeite om zoveel mogelijk te wandelen tijdens je trip in Parijs. Echter, Parijs is ook een ontzettend grote stad. Maak dus ook gebruik van de metro. Om te reizen met de metro kun je als toerist voor twee euro een zogenaamde anonieme Navigo pas aanschaffen bij een loket of bij een kaartautomaat. Hier kun je zoveel tickets op zetten als je maar wilt. Een carnet is een serie van tien tickets en dat is goedkoper dan losse tickets op je Navigo pas laden. Zijn je tickets op, dan kun je deze eenvoudig opladen. Laad je een carnet op je Navigo pas, dan is dat in verhouding goedkoper dan één of enkele losse tickets. Het metro netwerk in Parijs is erg omvangrijk. Om je routes te bepalen kun je dus de Paris Metro app downloaden. Als je eenmaal weet hoe het metro netwerk werkt, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt om van punt A naar punt B te reizen. Het is belangrijk om je Navigo pas bij de hand te houden. Op sommige stations en op bepaalde tijdstippen kun je namelijk aan het eind van je reis gecontroleerd worden. Ook heb je je Navigo pas op sommige stations nodig om het station te kunnen verlaten, dat is bijvoorbeeld het geval bij Gare du Nord. Juist omdat Parijs zo groot is, is het slim om van tevoren enigszins te bedenken waar je die dag allemaal graag heen wilt, zo kun je bepaalde locaties en bezienswaardigheden met elkaar combineren en reis je niet steeds heen en weer. Een heel leuke route is bijvoorbeeld van het Louvre en het Palais du Royal, via de Jardin des Tuileries naar Place de la Concorde. Van daaruit is het nog een klein stukje lopen naar de Champs-Élysées. Als je die helemaal uitloopt tot het westelijke eind kun je natuurlijk nog de Arc de Triomphe bewonderen.

praktische tips voor een trip naar parijs

Nog meer praktische tips voor je trip naar Parijs

Een trip naar Parijs kun je natuurlijk zo duur maken als je wilt. Er zijn echter dingen waar je makkelijk op kunt besparen. In plaats van een ontbijt in je hotel te boeken, kun je veel beter een heerlijk ontbijtje halen bij een boulangerie, patisserie of zelfs gewoon in de supermarkt. Zelfs in de supermarkt hebben ze heerlijke baguettes die je lekker op een mooi plekje kunt opeten. Het is vaak veel leuker dan in een hotelrestaurant zitten, maar in ieder geval gegarandeerd goedkoper. Van Fransen wordt nogal eens gezegd dat ze arrogant en onvriendelijk zijn. Tijdens mijn laatste trip naar Parijs heb ik daar niets van gemerkt. Iedereen, van de meneer bij het loket op het station tot aan het personeel in het hotel, en van horeca-personeel tot aan personeel in souvenirswinkeltjes, was even vriendelijk. Fransen waarderen het wel enorm als je Frans probeert te spreken, of in ieder geval (eventueel in het Frans) vraagt of mensen Engels spreken. Uiteindelijk kom je er altijd wel uit, want veel Fransen spreken redelijk tot gewoon heel goed Engels. Parijs is het hele jaar een druk bezochte stad, ik zei het natuurlijk net al. Zijn er bepaalde bezienswaardigheden waar je echt graag in wilt, dan is het verstandig om van tevoren een ticket te boeken. Zo wilden wij bijvoorbeeld heel graag naar Versailles, maar zat alles al tot ongeveer anderhalve week compleet volgeboekt. Dat was in de maand mei en dan is het nog niet eens hoogseizoen. Tickets waarvan geadviseerd wordt om ze van tevoren te boeken zijn tickets voor de Eiffeltoren, het Louvre, de Arc de Triomphe en dus Versailles.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.