Last van een winterdip? Zorg dan voor regelmaat, gun jezelf wat meer dan anders en probeer elke dag iets productiefs te doen.

Hoe gaat het met ons?

Ik woon inmiddels al weer ruim een jaar in mijn nieuwe huisje, en hoewel ik over het algemeen heel goed in mijn vel zit en me gelukkig voel, valt het alleen wonen me soms heel erg zwaar. Ik heb dertien jaar samen gewoond en na de scheiding woonde ik zo’n driekwart jaar met Sketch bij mijn vader. Na de zomer van vorig jaar was de verbouwing van mijn appartement af en trok ik erin. Het huisje is helemaal geworden zoals ik het in mijn hoofd had. Toch vind ik het alleen wonen soms erg moeilijk. Ik lees weleens over mensen die ‘bewust single’ zijn of zichzelf ‘happy single’ noemen. Ik ben dus blijkbaar niet zo iemand. Ik heb er online nooit uitgebreid over verteld, maar ik heb dus absoluut geen kinderwens, nooit gehad ook. Mijn grote wens was altijd alleen maar trouwen en een fijne relatie hebben. Dat was mijn ‘levensdoel’. Na de scheiding leerde ik hoe belangrijk het is om zelfstandig en onafhankelijk te zijn en ik ben ook trots op mijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Maar net zoals vrouwen met een grote kinderwens altijd zeggen dat er iets ‘mist’, zo voel ik dat ook nu ik alleen woon. Ik zal voorlopig natuurlijk nog wel alleen wonen, met Sketch uiteraard. Ik besef me namelijk elke dag opnieuw hoe ontzettend dankbaar ik moet zijn dat ik in déze tijd een huis heb kunnen vinden, kunnen kopen en het óók nog eens helemaal naar mijn smaak kon maken. Soms echter word ik overweldigd door een gevoel van eenzaamheid, zeker nu het koud is en de dagen zo kort en donker zijn. Sketch is dan natuurlijk een enorme troost, maar tegelijkertijd maakt het me soms ontzettend verdrietig dat ze toch alleen is op de dagen dat ik werk. Ik voel me dan enorm schuldig dat mijn kleine lieve meisje alleen in een koud en donker huis op mij zit te wachten. Dat Sketch nu vaker alleen is, is trouwens voor mij één van de meest moeilijke dingen na de scheiding en het alleen wonen. Volg je mij al langer en heb je de scheiding en de periode rond de verbouwing hier en op Instagram gevolgd, schrik dan vooral niet van dit stukje. Het is absoluut niet zo dat ik me depressief voel, het zijn meer dagen of bepaalde momenten dat verdriet en vooral eenzaamheid even (hard) toeslaat. Ik weet zeker dat ik hierin absoluut niet de enige ben, zeker nu er in de wereld zo ontzettend veel aan de hand is. Het leek me fijn om te vertellen hoe ik hier mee omga.

Zorg voor warmte en licht wanneer je last hebt van een winterdip

Heb je last van een winterdip, dan is comfort één van de belangrijkste dingen om het voor jezelf draaglijker te maken. Kou en het ontbreken van licht kunnen je absoluut nog somberder maken. Het probleem met kou is nu vooral dat de energieprijzen zo hoog zijn. Zeker vorige winter durfde ik de verwarming eigenlijk nauwelijks aan te zetten, uit angst voor een enorme rekening. Dit jaar echter, pak ik dat toch anders aan. Ik let zeker op dat ik de verwarming niet onnodig aanzet. Ik zet hem echt alleen als ik daadwerkelijk thuis ben en in de ruimte waar ik ben. Verder zorg ik elke ochtend voor voldoende ventilatie. Een huis met schone lucht kan namelijk beter worden opgewarmd. Ik ga echter echt niet meer in de kou zitten, zoals ik vorig jaar deed. In feite is een warm huis één van de meest basale dingen om te zorgen dat je je prettig voelt in je eigen huis. Naast warmte is ook licht heel belangrijk als je last hebt van een winterdip. Thuiskomen in het donker blijf ik moeilijk vinden. Het eerste wat ik dan ook doe wanneer ik thuis kom en Sketch heb uitgelaten, is het aandoen van de lampjes en het aansteken van kaarsjes. Ik vind dat zo veel gezelligheid geven. Zorg trouwens voor warm licht, dat is een stuk sfeervoller dan koud licht.

Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen klinkt misschien logisch en heel simpel, maar wanneer je niet lekker in je vel zit, kan het juist heel moeilijk zijn. Toch is het juist dan enorm belangrijk. Goed voor jezelf zorgen betekent bijvoorbeeld regelmaat in je dag hebben. Regelmaat in de vorm van op bepaalde tijdstippen naar bed gaan en weer opstaan, voldoende en gezond eten en drinken en elke dag naar buiten gaan, al is het maar eventjes.

last van een winterdip tips

Maak jezelf nuttig

Wanneer je last hebt van een winterdip of gewoon niet lekker in je vel zit, kan je je soms nutteloos of zelfs waardeloos voelen. Letterlijk ‘niets doen’ draagt helaas niet op een positieve manier bij aan dat gevoel. Wanneer je de hele dag in bed of op de bank gaat liggen, ga je je waarschijnlijk nog ellendiger voelen. Het kan echt heel erg helpen om iets productiefs te doen. Denk vooral niet aan heel grote dingen. Een wasje doen, wat boodschappen zodat je lekker kan koken, een telefoontje plegen, wat opruimen, lekker douchen en je haar wassen of even je nagels verzorgen of een rondje wandelen met de hond bijvoorbeeld. Het maakt in feite niet uit wat je doet, gewoon even ‘iets’ doen, uit je bed of van de bank afkomen en je aandacht richten op iets anders dan je sombere gedachten kan echt helpen.

Gun jezelf dingen wanneer je last hebt van een winterdip

Terugkijkend op de periode dat ik net in mijn nieuwe huisje woonde, was ik vrij hard voor mijzelf. Op de één of andere manier voelde ik dat ik gefaald had en ik ontzegde mijzelf van alles. Zo sloeg ik bijvoorbeeld een beetje door in mijn financiën. Ik had een overzicht van mijn vaste lasten en elke maand stortte ik een groot deel van wat overbleef van mijn salaris naar mijn spaarrekening. Ik zette de verwarming nauwelijks aan, ik snoepte bijna niks. Dat klinkt misschien allemaal leuk en aardig, maar ik was echt te hard voor mijzelf. Gelukkig heb ik dat inmiddels veel beter onder controle. Ik gun mijzelf nu meer. Dat betekent niet dat ik opeens elke dag een chocoladereep naar binnen werk en elke week uitgebreid ga shoppen, maar ik geniet nu wel meer van dingen. Ik besef dat ik alles onder controle heb, ook wanneer ik niet financieel op een houtje bijt, in de kou zit en alles wat ik over heb op mijn spaarrekening zet. Ik werk voor mijn geld, ik kan elke maand mijn vaste lasten betalen en ik heb een buffer. Als ik iets moois zie, kan ik het kopen en dat doe ik dan ook. Jezelf dingen gunnen hoeft echt niet om grote dingen te gaan. Het kan iets lekkers voor jezelf maken zijn, simpelweg tijd voor jezelf nemen, met een mooi boek of tijdschrift of een serie op de bank gaan liggen of iets moois voor jezelf kopen. Gun jezelf bijvoorbeeld iets moois voor in huis, een paar lekkere pantoffels of een pyjama, een mooie lingerieset, douchegel, geurkaarsen, hot chocolate spoons of één van deze theecadeaus, bak iets lekkers voor jezelf of haal een reep chocolade.

Bel met iemand, ga op bezoek of nodig iemand uit

Wanneer je letterlijk alleen bent, ben je ook alleen met je gedachten. Zeker wanneer je met sombere gedachten zit, kunnen die gedachten steeds zwaarder op je drukken. Het kan dan enorm helpen om even met iemand te kletsen. Dat hoeft absoluut geen ‘zwaar’ gesprek te zijn, gewoon even wat kletsen kan al helpen om je gedachten te verzetten. Iemand anders kan je soms ook nieuwe inzichten geven om beter of anders om te gaan met hoe je over dingen denkt. Heb je er energie en zin in, dan is het soms ook fijn om even bij iemand op bezoek te gaan of om iemand bij je thuis uit te nodigen. Buiten de deur afspreken voor een wandeling of een warme chocolademelk in een leuk zaakje kan ook fijn zijn.

Maak plannen wanneer je last hebt van een winterdip

Plannen maken, op welk gebied dan ook, kan je helpen wanneer je last hebt van een winterdip. Vaak heeft het dan vooral te maken met ergens naar uit kijken of je ergens op verheugen. Ook nu hoeft het niet altijd te gaan om ‘grote gebeurtenissen’. Dat kunnen ook kleine dingen zijn, zoals lekker uit lunchen of uit eten gaan, een mooie jurk voor jezelf uitzoeken, een dagje vrij inplannen, een middagje naar het bos en daarna ergens warme chocolademelk drinken, een muur verven, een date night met je lief of een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste brengen. Wanneer je last hebt van een winterdip, zit je vaak vast in negatieve patronen. Elke dag lijkt hetzelfde, je voelt je alsof er geen licht aan het einde van de tunnel is. Lichtpuntjes echter, kun je zelf maken. Maak afspraken, plan dingen in, nodig mensen uit, ga de deur uit, blijf niet (alleen) op de bank of in je bed liggen. Maak plannen.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN EEN WINTERDIP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Klopt helemaal. Met dit weer heb ik dat ook. Verleden jaar is mijn man overleden na 56 jaar huwelijk en soms voel ik me heel eenzaam. Ga een paar keer jeu de boulen en spreek soms met andere dames af om wat te eten of samen een spelletje te doen. Soms komt mijn klein zoon eten en is gezellig. Toch is het soms moeilijk maar de zon gaat eens weer schijnen.

  2. De beste tip is om de zon op te zoeken hahaha. Nederland is te depressief om er in de winter te verblijven.

  3. Mooie en openhartige blogpost Christiana! Heel begrijpelijk dat het je soms heel zwaar valt om alleen te zijn, zeker na dertien jaar samengewoond te hebben. De koude en donkere dagen maken het er dan niet minder eenzaam om. Goed van je om deze tips op een rijtje te zetten, om anderen mee te helpen, maar ook het voor jezelf aangenamer te maken.

    1. Christiana says:

      Lief van je, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.