Ga je alleen een huis kopen, dan zul je in relatief korte tijd héél veel beslissingen moeten nemen, ook voor de lange termijn. Dít komt er allemaal bij kijken.

Alleen een huis kopen gaat niet vanzelf

Ik heb sinds en vooral na de scheiding een heleboel dingen geleerd. Ik kan op dit moment dan ook oprecht zeggen dat ik me momenteel sterker, maar vooral ook zelfstandiger voel dan ooit. Dat is echter niet altijd zo geweest. Toen ik hoorde dat ik afscheid moest gaan nemen van mijn leven zoals ik dat gewend was, was ik in het begin vooral heel erg bang. Want waar moest ik naartoe? Waar zou ik terecht komen? De meeste mensen om mij heen hadden natuurlijk het beste met mij voor en ik weet dan ook nog heel goed dat iedereen zei: ‘Alles komt goed’. Ik dacht altijd dat het állerergste wat er kon gebeuren met ons huis was dat ik het kwijt zou raken. En nu ben ik het kwijt, en ik sta nog gewoon overeind. We vallen allemaal. Het gaat erom dat je weer opstaat. Maar je moet dus wel zelf wel willen en kunnen opstaan. Toen mensen echter tegen me zeiden dat het allemaal wel goed zou komen kon ik op dat moment alleen maar mijn wenkbrauwen optrekken. Nu heb ik geleerd dat alles inderdaad goed komt, maar dat je het wel echt allemaal zélf moet doen. Alleen een huis kopen is zeker mogelijk, maar je moet er in feite bovenop zitten en er heel veel voor regelen. Ik heb ook momenten gehad dat ik het liefst in bed wilde gaan liggen met de gordijnen dicht. Had ik dat toendertijd gedaan, dan had ik nu hoogstwaarschijnlijk niet in mijn nieuwe huis gezeten. In welke situatie je ook zit, dromen en hoop houden mag, in feite moet het zelfs als je verder wilt, maar weet ook dat je praktisch aan de slag zult moeten gaan.

Je financiële situatie wordt binnenstebuiten gekeerd

Ga je alleen een huis kopen of doe je dat samen met iemand, dan zal je hele financiële situatie binnenstebuiten gekeerd gaan worden. Er wordt gekeken naar je inkomen, wat in de meeste gevallen afkomstig zal zijn van een salaris. Niet alleen wordt er gekeken naar de hoogte van het salaris, maar ook naar het contract dat je hebt. Er zullen wellicht uitzonderingen zijn, maar in principe wil een hypotheekverstrekker een vast contract zien. Heb je dat op dit moment nog niet, dan moet je een intentieverklaring van je werkgever kunnen verstrekken. Naast je inkomen wordt er gekeken naar je eigen financiële middelen. Ik kon mijn deel van de overwaarde van mijn oude huis in mijn nieuwe hypotheek stoppen.

Je hebt eigen geld nodig wanneer je alleen een huis gaat kopen

Hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek is uiteraard grotendeels afhankelijk van je salaris. Echter, ook al verdien je gemiddeld, bovengemiddeld of gewoon heel erg goed, dan nog is het anno nu bijna niet mogelijk om alléén op basis van je salaris een hypotheek te kunnen krijgen. In de meeste gevallen zul je dus eigen geld in moeten brengen. Vergeet ook vooral niet de kosten die je moet maken om überhaupt een huis te kunnen kopen, de zogenaamde kosten koper. Hieronder vallen de taxatiekosten, de afsluitkosten voor de hypotheek, de kosten voor de notaris en de kosten van de aankoopmakelaar. Deze kosten liggen al gauw rond de vijftienduizend euro wanneer je een appartement aanschaft. Des te hoger de prijs van je nieuwe huis, des te hoger de koster koper ook zullen zijn. Een aankoopmakelaar inschakelen is trouwens niet verplicht, maar ik kan het wel van harte aanbevelen. Zonder mijn aankoopmakelaar had ik nooit geboden wat ik uiteindelijk op mijn appartement heb geboden en had ik het dus ook nooit gehad. Er zitten trouwens grote verschillen in tarieven die worden berekend door makelaars en ook door notarissen. Het kan de moeite waard zijn om deze tarieven met elkaar te vergelijken voordat je een keus maakt voor je aankoopmakelaar en notaris.

Je zult je verwachtingen moeten bijstellen

Tegenwoordig willen we allemaal een karakteristiek jaren ’30 huis met glas in lood, schouwen en houten vloeren. Ja, dat wilde ik natuurlijk ook wel. Ga je op dit moment alleen een huis kopen en heb je een beperkt budget, dan zul je je verwachtingen echter echt moeten bijstellen. Ik had mijn zinnen in de eerste instantie gezet op een heel karakteristiek appartement. Ik was er echt verliefd op. Het appartement was klein, maar dat was het ergste niet. Er moesten namelijk aardig wat dingen gebeuren die niet zozeer een esthetisch doel hadden, maar gewoon bitter noodzakelijk waren, zoals het vervangen van ramen en kozijnen en er moest een compleet nieuwe stoppenkast worden geplaatst. En dat was dan nog bovenop de nieuwe badkamer en keuken die ik er eigenlijk in wilde hebben. Mij werd geadviseerd om niet boven de vraagprijs te bieden, omdat het appartement dat gewoon echt niet waard was. Ik werd hier dan uiteindelijk ook flink overboden. Hoewel ik enorm blij ben met en trots op mijn appartement, is het in de basis niet een heel bijzonder appartement. Ik heb het mooi gemáákt, al zeg ik het zelf. Wat ik wil zeggen is dat je je verwachtingen in de meeste gevallen (flink) zult moeten bijstellen wanneer je alleen een huis wilt gaan kopen. Je zult door dingen heen moeten kijken en waarschijnlijk belangrijker nog: je zult concessies moeten doen. Wellicht een (flinke) stap terug doen van de standaard die je gewend bent. Uiteindelijk kun je wel echt ongelofelijk trots op jezelf zijn, want je hebt het uiteindelijk wel even in je eentje voor elkaar gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat je van elk huis je thuis kunt maken. Natuurlijk kun je door te verbouwen de boel volledig naar je eigen hand zetten, maar alleen al met heel veel aandacht, tijd en liefde kun je een huis ook al gezellig maken. Simpel voorbeeld; je kunt met een paar tientjes naar de Action gaan en zielloze rommeltjes kopen of met hetzelfde geld naar een kringloop of rommelmarkt gaan of Marktplaats afstruinen en daar prachtige pareltjes met een verhaal scoren. Succes gegarandeerd. Al het betaalbare van bijvoorbeeld Ikea en alles wat je dan nog had, kun je hiermee moeiteloos combineren.

Je zult belangrijke beslissingen moeten nemen, ook met het oog op de toekomst

Alleen een huis kopen is nogal wat. Voor en tijdens het hele proces zul je veel beslissingen moeten nemen. Veel van die beslissingen zullen ook van invloed zijn op je toekomst. Wil je (een deel van je) eigen geld inzetten, dan zul je moeten beslissen hoeveel daarvan. Des te meer eigen geld je gebruikt, des te lager het bedrag dat je hoeft te lenen en des te lager je maandelijkse hypotheeklasten zullen zijn. Echter, je hebt dan natuurlijk wel minder geld over om in een eventuele verbouwing te steken en ook minder reserves. Heb je samen met je hypotheekadviseur een geschikte hypotheekverstrekker gevonden, dan zul je moeten beslissen voor hoe lang je je rente wilt gaan vastzetten. De rente van een persoonlijke lening, in dit geval je hypotheek dus, wordt bepaald door middel van verschillende factoren. Eén van die factoren is natuurlijk de hoogte van het geldbedrag dat je hebt geleend. Hiernaast hangt het af van de looptijd hoe hoog de rente uiteindelijk zal worden. Ik vond dit zelf een enorme moeilijke keus. Het gehele proces is achteraf gezien behoorlijk soepel verlopen. Ik hakte knopen door en maakte de ene grote beslissing na de andere alsof ik in de supermarkt koos tussen vanillevla of chocoladevla, maar ik vergeet nooit dat moment dat de hypotheekadviseur me vraag voor hoe lang ik de rente wilde vastzetten. Het is vrij simpel: des te langer je de rente vastzet, des te hoger de maandelijkse kosten. Je betaalt dus in feite voor financiële zekerheid. Ik kocht mijn huis op het moment dat zwaar overbieden nog de trend was, maar wel precies op het juiste moment wat de hypotheekrentes betreft, want die zijn inmiddels natuurlijk wel met een gierende snelheid aan het stijgen. De hypotheekadviseur zei me dat ik waarschijnlijk niet meer alleen in dit appartement zou wonen over tien jaar, maar uiteindelijk heb ik de rente toch voor een langere periode laten vastzetten. Ik slaap er in ieder geval wel rustiger door!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.