Vorig jaar kocht ik een appartement van 77 m2 en ik liet mijn appartement volledig verbouwen. Benieuwd of ik binnen mijn budget bleef?

Een appartement volledig verbouwen

Vorig jaar kocht ik in mijn eentje een appartement. Ik liet dat appartement volledig verbouwen. Gelukkig voor mij hadden al die verbouwingen puur een esthetisch doel; ik wilde het appartement helemaal naar mijn eigen smaak maken. Omdat ik het budget er voor had, liet ik alles direct doen in de periode nadat ik de sleutel in ontvangst nam. Niet alleen zit je slechts één achtereenvolgende periode in de rotzooi, ook kan het schelen in de kosten wanneer je verbouwingen met elkaar combineert. Denk bijvoorbeeld aan voorrijkosten van klusjesmannen, maar ook het huren van een container voor en het afvoeren van sloopmateriaal, wat je nu allemaal tegelijkertijd kunt doen. Bij het bieden op mijn huis hield ik natuurlijk al rekening met de kosten voor de verbouwing. Ik had daar ongeveer 25.000 euro voor in gedachten. Zo’n budget is belangrijk, want het laatste wat je wilt is er tijdens de verbouwing achter komen dat je niet genoeg geld hebt. Stel je voor dat je badkamer net gesloopt is en de verbouwing van die badkamer eigenlijk ver buiten je budget valt. Dan heb je natuurlijk een heel groot probleem. Ik had gelukkig al de ervaring van het verbouwen van mijn oude huis, waardoor ik enigszins een inschatting van de kosten kon maken. Houdt natuurlijk rekening met het feit dat je elke verbouwing natuurlijk zo groot en dus vooral ook zo duur kan maken als je wilt. Ik zal per ruimte in grote lijnen de kosten aangeven, en ik geloof zeker dat je hier wat aan gaat hebben wanneer je zelf een appartement wilt laten of gaan verbouwen.

een klein appartement verbouwen wat kost dat

De verbouwing van de badkamer en het toilet

Laat ik direct vooropstellen dat de badkamer in mijn appartement extreem klein is. Deze ruimte is 1.70 diep en 1.02 meter breed. Het toilet heeft ongeveer dezelfde afmetingen. Voor het volledig verbouwen van mijn badkamer en toilet betaalde ik € 10.000. Dit was inclusief sloopwerkzaamheden en het huren van een afvalcontainer en alle tegels voor beide ruimtes. Grote kosten die daar nog bij kwamen, waren het wastafelmeubel (hiervoor betaalde ik € 210), de wastafelkraan (€ 299) en de douchekraan (€ 719). Ook de spiegel en het planchet kocht ik later zelf nog. Belangrijk om te vermelden is dat er geen veranderingen zijn gemaakt in de indeling van de ruimtes. Hier was niet eens plek voor. Het voordeel daarvan is dat je dus geen leidingen hoeft te verplaatsen. De badkamer werd kant en klaar opgeleverd door mijn klusjesman. Het enige wat ik zelf nog heb gedaan in het toilet is de muren behangen. Stucwerkzaamheden zaten bij de prijs inbegrepen. Het toilet zelf hebben we trouwens opnieuw kunnen gebruiken.

De verbouwing van de keuken

Zo’n beetje álles wat mis kon gaan met de verbouwing van mijn keuken, ging ook daadwerkelijk mis. Ik had uiteraard ook voor mijn keuken een budget, wat in de eerste instantie bestond uit de kosten voor de keuken en de inbouwapparatuur en het monteren van de keuken. Achteraf gezien was het ook een beetje naïef van mij, maar ik had eigenlijk geen rekening gehouden met (zeer exorbitante!) kosten voor zogenaamd voorbereidend werk om de keuken te kunnen plaatsen. Echter, daar bovenop kreeg ik dus ook nog eens zeer hoge kosten omdat het bedrijf dat mijn keuken een grove inschattingsfout maakte. Ik kreeg hiervan helaas zelf de rekening gepresenteerd en een klacht naar dat bedrijf en naar Ikea leverden uiteraard helemaal niets op. Sterker nog; Ikea heeft niet eens eens de moeite genomen om überhaupt te reageren op mijn mail. Maar de kosten voor het verbouwen van de keuken dus. Voor de keuken zelf (inclusief inbouwapparatuur) betaalde ik € 7.865,89. Daar kwam € 1272 bij voor het monteren van de keuken. Het keukenmontage bedrijf rekende nog eens € 1292 voor ‘voorbereidend werk’. Dit omvatte het vervangen van schakelmateriaal en een waterleiding die verouderd waren. Op de dag dat de monteur de keuken daadwerkelijk kwam plaatsen, zei hij dat de keuken helemaal niet geplaatst kon worden als er niet eerst een voorzetwand geplaatst zou worden om een gasleiding weg te werken. De kosten daarvan waren € 1200. Houdt daarbij rekening dat ik de muren in mijn keuken toen al had laten stucen, maar die voorzetwand moest dus weer opnieuw gestuct en geverfd worden. Die kosten heb ik iets minder accuraat omdat die werkzaamheden uitgevoerd werden tegelijkertijd met andere stucwerkzaamheden elders in huis, maar twee keer stucen en verven heeft mij in totaal ook ruim € 1000 gekost. De oude keuken heb ik zelf (met hulp) verwijderd. Deze had ik voor een heel schappelijk bedrag aangeboden op Marktplaats. Hiermee heb ik dus bespaard op kosten van het laten demonteren en het afvoeren van de keuken. In totaal heeft mijn Ikea keuken mij dus ruim € 12.500 gekost. Een tip van mij; ga je een nieuwe keuken (door Ikea) laten plaatsen; houdt er echt rekening mee dat je er nog lang niet bent met alleen het doorrekenen van de kosten van de keuken zelf.

Een appartement volledig verbouwen; stucen en verven

De verbouwing van de badkamer, het toilet en de keuken brachten de grootste kosten met zich mee. Ik wilde echter ook alle muren laten stucen en verven, en daarbij wilde ik ook de plafonds laten witten en de deuren, deurposten en raamkozijnen laten schilderen. Ook met deze werkzaamheden had ik erg veel pech, want de man die ik inhuurde voor al deze werkzaamheden, bleek een oplichter. Halverwege de klus stuurde hij al een factuur met daarop het bedrag dat we hadden afgesproken voor alle werkzaamheden. Ik liet natuurlijk niet met me sollen en hem hem vriendelijk gevraagd zijn spullen te komen pakken. Ik moest toen natuurlijk wel halsoverkop een nieuwe man zoeken voor deze werkzaamheden. Om kosten te besparen ben ik toen zelf alle deuren, deurposten en kozijnen zwart gaan verven. Ik zeg altijd dat het absoluut niet het mooiste verfwerk van de wereld is, maar het is wel mijn verfwerk en ik ben er trots op. Niet eens zozeer vanwege het schilderwerk zelf, maar wanneer ik nu terugkijk op die verbouwing had ik toch erg veel tegenslag. Ik ben trots op het feit dat ik mijn hoofd omhoog gehouden heb en me continue gefocust heb op het doel; een mooi appartement voor mij en Sketch, dat volledig naar mijn zin zou zijn. Ik heb me vanaf de allereerste dag thuis gevoeld en nog steeds voelt mijn appartement als een veilig en warm nest. De kosten voor de stuc- en verfwerkzaamheden heb ik ook niet helemaal accuraat, vanwege het feit dat de werkzaamheden dus vrij chaotisch zijn uitgevoegd, maar grofweg heb ik in totaal zo’n € 3500 betaald voor het stucen en verven van de muren in de twee slaapkamers, de woonkamer, de keuken en een klein halletje. De plafonds in de woonkamer en de slaapkamers zijn alleen gewit. De grote hal bij de voordeur heb ik zelf glad gemaakt met Alabastine Muurglad en mijn lieve collega heeft hier behang geplakt voor mij. Voor het verven van al het houtwerk en de deuren was ik dus alleen de kosten voor verf en verfbenodigdheden kwijt, omdat ik deze werkzaamheden zelf gedaan heb.

wat kost een appartement volledig verbouwen

Een vloer in het appartement leggen

Volgens de plattegrond heeft mijn appartement een oppervlakte van 77 m2. Ik liet door het hele appartement een vloer leggen. In de badkamer en in het toilet ligt natuurlijk geen laminaat, dus uiteindelijk schafte ik niet helemaal voor 77 m2 laminaat aan. Ik koos voor het Naturel eiken laminaat van Karwei en daar ben ik nog steeds heel tevreden mee. Het is laminaat met een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Voor het laminaat (inclusief de ondervloer en bezorgkosten) betaalde ik € 1500. Daar kwam nog € 223 voor de hoge plinten bij. Kosten voor het leggen had ik dan weer niet, want ik kreeg gelukkig hulp bij het leggen van het laminaat. Mijn appartement volledig verbouwen heeft me dus zo’n € 29.000 gekost. Hier kwamen continue nog kosten voor (extra) verf, behang en allerlei klusspullen bij. Veel van deze aankopen heb ik gedaan in de maanden voordat ik de sleutel kreeg, dus op deze manier heb ik die kosten kunnen spreiden. Ben ik blij met het resultaat? Absoluut! Ben ik blij met de keuzes die ik gemaakt hebt? Absoluut! In principe is alles geworden zoals ik het in mijn hoofd had. Zoals ik al aangaf had ik ongeveer € 25.000 voor de verbouwing ingecalculeerd en ik kwam daar dus een paar duizend euro bovenuit. Hoe kijk ik daar op terug? Ik denk dat ik al met al niet mag klagen. Ja, ik heb een paar flinke (financiële) tegenslagen gehad, maar ik geloof niet dat ik zelf grove inschattingsfouten heb gemaakt betreffende de verbouwing van mijn appartement. Ik heb geen buitensporig dure aankopen gedaan, maar ik ben ook zeker niet steeds voor budget oplossingen gegaan. Om die reden durf ik hardop te zeggen dat deze kosten heel redelijk zijn voor het volledig verbouwen van een appartement en dat dit dus een bedrag is waar je rekening mee kan houden wanneer je zelf verbouwplannen hebt voor jouw appartement.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Wat fijn dat je het budget zo goed had ingeschat en er maar een paar duizend boven uit bent gekomen. En heel fijn dat je alles in één keer hebt kunnen laten doen, voordat je er introk. En nu op en top genieten van het mooie resultaat. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.