Ga je een huis kopen? Dan betaal je niet alleen voor het huis zelf. Met déze kosten voor een huis kopen moet je in ieder geval rekening houden.
De kosten van een huis kopen
Een huis kopen kost geld, dat is duidelijk. Maar het zijn niet alleen de kosten van het kopen van het huis zélf waar je rekening mee moet houden. Er komt tijdens het hele proces veel op je af. Je moet allerlei dingen regelen en met van alles rekening houden. Het is vooral enorm belangrijk om het kostenplaatje in de gaten te houden, zodat je achteraf niet voor vervelende financiële ‘verrassingen’ komt te staan. Dit zijn een aantal bijkomende kosten van een huis kopen waar je rekening mee moet houden. Ik noem in een aantal gevallen percentages, omdat het in feite niet mogelijk is om exacte bedragen te noemen, omdat bedragen sowieso heel erg afhankelijk zijn van de partijen waar je mee werkt, dus bijvoorbeeld de aankoopmakelaar, de taxateur, de hypotheekverstrekker zoals NIBC Direct en de notaris. Bovendien zijn de kosten ook afhankelijk van de aankoopsom van je woning.
Kosten van de aankoopmakelaar en een taxatierapport
Ga je een huis kopen, dan is het niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Ik zou het echter wel adviseren. Ik ben in ieder geval enorm blij dat ik het gedaan heb. De prijzen tussen aankoopmakelaars verschillen enorm. Er zijn aankoopmakelaars die opstartkosten vragen. Mijn makelaar deed dat niet. Zij berekenden een vast tarief van 4000 euro, en dat tarief bleef ongewijzigd, ook bij meerdere bezichtigingen. Is het bod op jouw huis geaccepteerd, dan ga je een financiering aanvragen. De hypotheekverstrekker gaat hiervoor onder andere een taxatie-rapport aanvragen. Het huis wat jij wilt gaan kopen, zal dan getaxeerd worden door een onafhankelijke taxateur / makelaar. De reden hiervoor is dat de hypotheekverstrekker graag wil weten of de prijs die jij voor het huis wilt gaan betalen reëel is. Hiermee wordt voorkomen dat je bij wijze van spreken een hypotheek van drie miljoen euro aanvraagt voor een huis dat nog geen drie ton waard is. Voor mijn taxatierapport betaalde ik 750 euro.
Waarborgsom / bankgarantie
Na het tekenen van het voorlopig koopcontract moet je op een gegeven moment een waarborgsom betalen. Deze maak je over naar de notaris. Deze bedraagt in de meeste gevallen 10% van de aankoopprijs van de woning die je gaat kopen. Je kunt de waarborgsom uit je eigen middelen betalen, maar heb je die eigen middelen niet, dan kun je hiervoor een bankgarantie aanvragen. De bank staat dan garant voor betaling van de waarborgsom als de koper zijn verplichtingen niet nakomt. Het bedrag van die bankgarantie bedraagt meestal 1% van de waarborgsom. Het moment waarop je de waarborgsom moet betalen, staat vaak opgenomen in het voorlopig koopcontract. Het gebeurt in ieder geval ruim voordat het huis gaat passeren.
Hypothekerskosten en notariskosten
Bij welke partij je de financiering voor je hypotheek ook gaat regelen, ook dit zijn belangrijke kosten van een huis kopen waarmee je rekening moet houden. De kosten kunnen erg uiteen lopen, maar het is verstandig om rekening te houden met kosten van ongeveer 3000 euro. Bij de kosten van een huis kopen horen natuurlijk ook de notariskosten. De kosten die je aan de notaris betaalt zijn voor het opstellen van de hypotheekakte en de leveringsakte. Houdt rekening met een bedrag van ongeveer 1000 euro. Een notaris kan zijn tarieven vrij berekenen, dus ook deze kosten kunnen (behoorlijk) uiteen lopen. Als je een huis gaat kopen, moet je ook overdrachtsbelasting betalen. Als je jonger bent dan 35 jaar bent en je een huis voor minder dan 400.000 euro koopt, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. ‘Helaas’ viel ik hier met mijn 36 jaar nét buiten.
Bouwkundige keuring
Als je een huis wilt gaan kopen, dan kun je kiezen voor een bouwkundige keuring. Ik heb hier zelf niet voor gekozen, maar het is wel raadzaam om een bouwkundige keuring aan te vragen wanneer je een wat ouder huis wilt kopen. Soms wordt het zelfs verplicht gesteld bij huizen met veel achterstallig onderhoud. Met zo’n onderzoek krijg je een beter beeld van de staat van de woning en op die manier dus ook meer inzicht in het kostenplaatje van wat het zou gaan kosten om het achterstallig onderhoud in de woning aan te gaan pakken. Zaken die bijvoorbeeld bekeken worden tijdens zo’n keuring zijn het voeg- en schildwerk, elektriciteit, funderingen, riool en de leidingen. De kosten van zo’n onderzoek kunnen natuurlijk ook weer uiteen lopen, maar bedragen meestal zo’n 350 euro. De resultaten van het onderzoek kunnen gebruikt worden tijdens de onderhandelingen. Als koper kan het zowel in je voordeel als je nadeel werken om een bouwkundige keuring aan te vragen. Zo voorkom je hiermee wel vervelende verrassingen achteraf, maar als er meerdere biedingen zijn waarvan een of enkele onder voorbehoud van financiering en / of een bouwtechnische keuring en andere niet, dan zal de verkoper toch vaak gaan voor een bod dat niet onder voorbehoud geplaatst is. Zo heb ik dat bij mijn oude huis zelf ook gedaan.
Overbruggingskrediet
Een overbruggingskrediet is ook optioneel. Ik ben hierover uitgebreid geïnformeerd door mijn hypotheekadviseur, maar omdat ik het eigenlijk vooral heel veel gedoe vond en ik ook tijdelijk bij mijn vader kon wonen na de scheiding, heb ik hier verder geen gebruik van gemaakt. Ik ben dus pas actief gaan zoeken en reageren op woningen op het moment dat ik wist wanneer de overwaarde uit mijn oude woning vrij zou komen, maar niet iedereen heeft natuurlijk de mogelijkheid om hierop te wachten. Een overbruggingskrediet kun je in feite zien als een lening van het bedrag dat uiteindelijk vrij zal komen uit de verkoop van de woning die je zelf wilt gaan verkopen. Dat bedrag wordt natuurlijk pas gestort nadat het huis gepasseerd is, maar met een overbruggingskrediet hoef je daar dus niet op te wachten. De kosten die hierbij komen zijn in ieder geval de rente over het krediet, en daar komen dan nog de kosten voor het afsluiten van het krediet en notariskosten bij. Een overbruggingskrediet krijg je natuurlijk niet zomaar en ook niet in alle gevallen. Zo moet de verwachte verkoopprijs van de woning die je gaat verkopen sowieso hoger zijn dan de hypotheek. Er moet dus van tevoren duidelijk zijn dat er geld zal overblijven na de verkoop van je woning.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.
Wat komt er eigenlijk nog (financieel) een hoop bij kijken voor je het huis daadwerkelijk gekocht hebt, hè?
Bedankt voor het delen van dit artikel over kosten die een woning kopen met zich meebrengen. Wij willen binnenkort een taxatierapport aanvragen om meer inzicht te krijgen in de kosten die we moeten maken voor renovaties. Ik ga het artikel ook even doorsturen naar mijn partner.
Echt bizar wat er allemaal bij komt kijken he!