Goede voornemens volhouden? Stel jezelf in ieder geval háálbare doelen, die voor jou als persoon belangrijk zijn, en niet omdat de wereld dat van je wil.

Je goede voornemens volhouden met haalbare doelen

Ik krijg soms wel eens jeuk van die over-ambitieuze mensen. Think big, and you get big. Natuurlijk zit daar wel iets in, maar waarom moet het altijd allemáál zo groots? Het gaat erom dat je jezelf háálbare doelen stelt, die voor jou als persoon belangrijk zijn, en niet omdat de wereld dat van je wil. Doe de dingen die jij vind die je moet doen om je doel te behalen vervolgens in een tempo dat je aankan. Laat jezelf niet overweldigen of ontmoedigen omdat iemand anders het misschien anders aanpakt, het sneller, of in jouw ogen ‘beter’ doet. Wil je (meer) gaan sporten en heb je bijvoorbeeld een abonnement genomen op de sportschool, dan kan ik me best voorstellen dat je in de eerste plaats wellicht een beetje confuus wordt van al die fitness apparaten die er in zo’n zaal staan. Laat je adviseren en kijk gewoon goed wat bij jou past. Als je het sporten graag wilt oppakken en het ook wilt blijven volhouden, dan is het super belangrijk dat je iets doet wat bij je past en wat je ook kunt volhouden. Hoewel het dus om jóúw doelen gaat, ben je niet alleen op de wereld. Vertel jouw omgeving waar je mee bezig bent; wil je minder snoepen, dan kan je man daar rekening mee houden door niet wekelijks een pizza voor je neus te schuiven. Wil je meer sporten, dan wil een vriendin wellicht mee doen. Wil je geld sparen omdat je een auto wilt kopen, dan kunnen je vrienden er rekening mee houden dat je eens wat vaker nee zegt tegen een avondje stappen. Wanneer je mensen op de hoogte brengt en houdt van jouw plannen en doelen, kunnen ze je wellicht ondersteuning bieden, helpen en motiveren. Je staat er niet alleen voor!

Je goede voornemens volhouden door positief te denken 

Ik denk dat de zogenaamde doemdenkers voor iedereen wel herkenbaar zijn. Wanneer je zo iemand ook maar spreekt; álles is áltijd negatief. Te druk, moe, geen geld, geen zin, geen tijd, en ga zo maar door. Ik geloof dat het niet zozeer de dingen zijn die ons als mens overkomen die ons maken tot wie we zijn, maar meer hoe we met die dingen omgaan. Benader de dingen dus positief, in plaats van het negatief te bekijken. Dit betekent dat je niet tegen jezelf gaat zeggen dat je te dik bent en vanaf nu nooit meer iets mag snoepen, maar dat je je best gaat doen om gezonder te leven zodat je daardoor straks lekkerder in je vel zit’. Ander voorbeeld. Verander: ‘Ik kan nu nóóit meer iets leuks doen of kopen omdat ik moet sparen naar: ‘Ik ga bewuste financiele keuzes maken zodat ik straks eindelijk dat ene kan kopen wat ik al zo lang wilde (en vervolgens hartstikke trots op mezelf kan zijn!).

Eyes on the prize

Als het nou een een dagje wat minder gaat, dan is dat niet meteen het einde van de wereld. Heb je eens een week wat minder vaak op die crosstrainer gestaan, dan kun je altijd die week erna een keertje extra. Dat je een keer ‘gefaald’ hebt, betekent niet dat je je doel nóóit meer zult halen. Bereid je voor op een tegenslag, want reken maar dat die er gaat komen, en zet daarna de schouders er weer onder. In ieders leven zijn momenten en periodes dat het allemaal wat minder goed of snel of anders gaat dan je had gedacht, maar laat je nooit ontmoedigen. Je hebt een goed voornemen omdat je iets anders wilt gaan doen in je leven, je wilt iets veranderen, of iets bereiken, of allebei. De meeste goede voornemens hebben denk ik vaak met onze gezondheid en onze relaties te maken. We willen wat kilo’s kwijt, werken aan een betere conditie, meer tijd over hebben voor je partner en je kinderen. Dat zijn allemaal goede voornemens natuurlijk, maar tegelijkertijd zijn het dingen die je niet zomaar verandert. Je bent na één week niet opeens vijf kilo lichter en wanneer je gewend bent (of je baas is eraan gewend) om vijftig-urige werkweken te maken, verander je dat patroon niet zomaar opeens. Het is daarom belangrijk om altijd goed in gedachten te houden wáárom je een bepaald goed voornemen hebt. Wat zou er anders in je leven zijn als je dit doel bereikt hebt? Sta daar af en toe bij stil. Uiteindelijk is het feit dat je eens tevreden op die weegschaal staat, je lekkerder in je vel voelt en fitter bent, natuurlijk de allergrootste beloning. Keep your eyes on the prize.

GOEDE VOORNEMENS VOLHOUDEN, HOE GA JIJ ER VOOR ZORGEN DAT HET LUKT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

15 Comments

 1. Heel inspirerend geschreven en kan mij er helemaal in vinden. Ik heb een aantal doelen voor mijzelf gesteld maar ik ben niet té streng voor mijzelf. Dat werkt ook niet bij mij en dan bereik ik juist het tegenovergestelde.

  1. Christiana says:

   Wat fijn om te lezen! Bij mij werkt dat dus ook niet, maar volgens mij sowieso bij weinig mensen wel. Als je echt te streng bent met wat dan ook (sporten, diëten, minder geld uitgeven, noem maar op) dan is het eigenlijk ook wel logisch dat je het allemaal niet vol kunt houden. Dan kun je beter wat kleine(re) stapjes nemen! Uiteindelijk kom je er toch wel!

 2. ik heb nog geen goede voornemens, maar wil hier binnenkort wel over nadenken. (Ondanks dat ik ieder jaar eigenlijk toch weer denk wat een onzin, waarom moet dat op 1 januari.) Ik vind het leuk om een jaar later terug te kijken en stil te staan bij wat je dat jaar gedaan hebt. Sowieso denk ik dat het goed is om eens na te denken over wat je uit het leven wil halen!

  1. Christiana says:

   Heel mooi gezegd, Sanne! Ik vind het ook altijd leuk en toch ook wel belangrijk om terug te kijken, en tja, het einde van een jaar is daar gewoon een heel geschikt moment voor;-)

 3. Mooie tips! En goede timing om die nu alvast te delen, want de goede voornemens komen er inderdaad bijna weer aan. Ik noem het meestal ‘doelen’, omdat ik ‘goede voornemens’ een beetje vind klinken als gedoemd te mislukken 😛
  Ik geloof zelf heel erg in positief denken en iets doen met een mooi doel voor ogen. Als ik bijvoorbeeld ergens voor wil sparen, vind ik het geen enkel probleem om daarvoor een aantal maanden minder te kunnen uitgeven. Een kennis van mij klaagt altijd dat ze “nu niks meer kan kopen”, maar je schiet er inderdaad veel meer mee op om het positief te benaderen. Weet waar je het voor doet en focus niet op wat niet kan 🙂

  1. Christiana says:

   Haha, ja, het is er weer de tijd voor! Ik noem het zelf inderdaad ook liever ‘doelen’ dan ‘goede voornemens’ hoor. Ik probeer ook echt om dingen positief te bekijken en er bij stil te staan wat het me oplevert of wat ik er mee bereik als ik eraan ga werken.

 4. Ik wil eigenlijk wel graag wat afvallen, maar dat wordt nog een klus. Ik ben dol op eten en sporten zit er niet echt in. Mijn voornemens zijn eerder een soort van droomdoelen. Haha!

 5. Ik heb door het hele jaar door altijd goede voornemens en ondanks alles vind ik toch best dat ik veel dingen best goed doe. Maar op 1 januari beginnen vind ik vaak niet slim, dan krijg je altijd zo een gevoel dat je dan zo rigoureus moet omschakelen alsof meer een straf is dan iets waar je naar uitkijkt om voor elkaar te krijgen. En wat je zegt, je moet voor ogen houden of je er echt gelukkiger van wordt.

  1. Christiana says:

   Je mag ook trots zijn op jezelf Babs! Hoe jij je zelf altijd overal maar door heen slaat. En je hebt helemaal gelijk hoor, als je echt op 1 januari gaat beginnen, IS het ook allemaal opeens heel rigoreus. Juist op zo’n manier zijn dingen ook minder makkelijk vol te houden. Als je dingen wilt veranderen, voel je vanzelf een goed moment aan wanneer je er echt klaar voor bent om dingen anders te gaan doen of anders aan te pakken, zo werkt het bij mij tenminste vaak met dingen.

 6. Ik doe er nooit aan, ik bepaal zelf wel of ik op de 1e januari of op 30 juni ergens aan wil gaan werken!
  Het moeten geeft mij jeuk!

 7. Mooie tips! Ik heb wel doelen voor het nieuwe jaar, maar nog geen goede voornemens. Nou ja, het volbrengen van mijn doelen misschien haha.

  1. Christiana says:

   Doelen klinkt ook inderdaad een stuk aangenamer dan voornemens;-)

 8. Wat een handige tips! Belangrijk inderdaad om haalbare doelen te stellen!

 9. Wat heb je dit ontzettend leuk geschreven! Zo herkenbaar ook. Vooral ook goed om het altijd positief te bekijken en niet vanuit het negatieve. Toch is dat laatste vaak waarom ik aan een goed voornemen start 😂. Ik heb zeker voornemens maar die vertel ik je nog wel een andere keer 😉.

  1. Christiana says:

   Ah, dat is leuk om te horen Deb! Ik ben nu wel heel benieuwd geworden naar jouw ‘goede voornemens’, dat snap je! Ik denk dat ik ze gauw zal horen;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.