Heb je een lege plek in de woonkamer en geen idee wat je er neer moet zetten? Ik geef je leuke inspiratie om er een mooi plekje van te maken.

Beware

Maak iets moois van je muur

Hoewel ik, als het op interieur aankomt, niet bepaald minimalistisch ben, geldt soms toch echt de ‘less is more’ regel. Een lege plek in je woonkamer hoef je dus niet altijd helemaal vol te zetten, en zeker niet wanneer je iets moois van de wand op die lege plek maakt. Ik publiceerde eerder al een artikel met dingen die je kunt doen met een lege wand. Verf of behang liggen natuurlijk het meest voor de hand, maar sierlijsten, een gallerywall, een wandkleed of behangpaneel zijn ook leuke ideetjes.

Gebruik een lege plek in je woonkamer voor een botanisch hoekje

Ken je het gevoel dat je een ruimte of een plek in huis probeert te stylen, maar dat alles wat je neerzet er een beetje saai en zielloos uitziet? Ga dan voor planten! Planten leven en zijn dus in feite nooit saai. Een lege plek in je woonkamer kun je dus ook prima opvullen met planten. Een verzameling planten toevoegen kan op verschillende manieren. Je kunt juist gaan voor een eenheid door bloempotten in dezelfde kleur te kiezen. Die eenheid creëer je ook door bloempotten van hetzelfde materiaal te kiezen. Vaak is het dan wel leuk om te werken met planten van verschillende hoogtes. Zijn je planten nu toevallig allemaal ongeveer van dezelfde hoogte? Gebruik dan plantenstandaards om op die manier hoogteverschillen te creëren. Plantentafeltjes en sidetables doen het ook goed als basis voor je botanische hoekje. Verder kun je krukjes en bijzettafels gebruiken. Vergeet ook vooral het plafond niet. Planten zoals de erwtenplant, het Chinees lantaarnplantje, de Epipremnum en hedera zijn voorbeelden van makkelijk te verzorgen hangplanten waarmee je een lege plek in je woonkamer ook direct kunt opleuken.

lege muur inspiratie

Creëer een leeshoek

Ook een leeshoek is een super leuk idee voor een lege plek in je woonkamer. Zo’n leeshoek begint natuurlijk met een heerlijke fauteuil. Leuke en praktische zaken voor in je leeshoek zijn een bijzettafeltje en een lamp. Heb je voldoende plek, dan kun je voor een staande lamp gaan. Is je lege hoekje niet zo heel groot, dan is een tafellamp op je bijzettafel natuurlijk ook prima. Sfeer creëer je door het toevoegen van een vloerkleed en eventueel een lekkere poef om je benen op te leggen tijdens het lezen. Tot slot is een leuk tijdschriftenrek of een mand ook praktisch en leuk voor je in leeshoekje. Vind je het lastig om een geheel te maken van al deze losse meubels en accessoires? Mijn gouden tip is dan altijd om te werken met een kleurenpalet. Kies bijvoorbeeld voor drie of vier kleuren zodat alles leuk bij elkaar past. Wanneer je werkt met een kleurenpalet kun je prima voor meubels en accessoires in verschillende stijlen gaan en toch een mooi geheel vormen.

Maak er een werkplek van

Een ander leuk idee voor een lege plek in je woonkamer is om er een werkplek(je) van te maken. Dat is natuurlijk vooral ideaal wanneer je geen kamer in huis (over) hebt voor een werkplek. Een werkplek begint natuurlijk met een bureau of tafel, maar zelfs met een wat bredere wandplank kun je natuurlijk al een werkplekje creëren. Vergeet ook vooral de muur boven je tafel of bureau niet! Hier kun je bijvoorbeeld wandplanken aan bevestigen zodat je extra opbergruimte hebt.

lamp van Madame garage

Zet een mooie sidetable op de lege plek in je woonkamer

Tot slot kun je een lege plek in je woonkamer ook gezellig maken met een sidetable. Sidetables heb je in alle soorten en maten, dus hoeveel of weinig ruimte je hier ook hebt; er is altijd wel een passend exemplaar te vinden. Weet je niet zo goed wat je op je sidetable moet zetten? Vaak is het leuk om met een statement piece te beginnen en van daaruit verder te werken. Zo’n statement piece is een opvallend stuk dat opvalt om zijn grootte of juist om zijn opvallende kleur of print. In het geval hierboven is dat natuurlijk de lamp. Vervolgens kun je accessoires uitzoeken en werken met een kleurenpalet. Andere handige tips die ik hierboven ook heb toegepast zijn werken met oneven aantallen (drie of vijf objecten in plaats van twee of vier) en werken met hoogteverschillen.

HEB JIJ OOK EEN LEGE PLEK IN HUIS WAAR JE GRAAG IETS MEE ZOU WILLEN DOEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Zodra de kerstboom weg is, lijkt in januari de woonkamer zo leeg. Bizar hoe snel dat went. Verder hebben we niet echt een lege plek.

  2. Helemaal leuk! Wat Daphne zegt, zonder kerstboom lijkt het altijd zo leeg. Een mooie plant scheelt dan ook vaak al een hoop.

  3. Ik heb geen lege plek over om daar iets mee te doen, maar ik vind het wel leuk om die plekken op te vullen met een plant of een tafeltje waar je weer mee kan stylen.

  4. Wij hebben nergens een lege plek over waar wij echt nog iets kunnen plaatsen helaas. Wel vandaag een plant verzet en een lamp, ik vond het soms wel erg donker in de kamer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.