Met hangplanten creëer je dat geweldige urban jungle gevoel in huis. En déze drie makkelijke hangplanten krijg zelfs jij niet dood.

Senecio rowleyanus of erwtenplant

Het leuke aan hangplantjes vind ik vooral dat je ze eindeloos kunt laten doorgroeien. Door ze op een plek op te hangen of neer te zetten waar ze ook écht de ruimte en de mogelijkheid hebben kunnen ze eindeloos lang worden, mits je ze natuurlijk op de juiste manier verzorgt. De erwtenplant, ook wel string of pearls genoemd, houdt niet van direct zonlicht, zet hem dus niet in de volle zon. Ook houdt hij niet van tocht en temperatuurverschillen. Het gaat hier om een vetplantje die zijn vocht vasthoudt in de ‘erwtjes’. Hierdoor heeft hij niet al te vaak water nodig. Het is belangrijk dat de aarde tussen de waterbeurten door helemaal droog wordt. Omdat mijn erwtenplantje boven ooghoogte staat, ga ik af en toe even op een stoel staan om te kijken hoe de aarde erbij staat. Ik bewater de erwtenplant zelf ongeveer eens in de negen dagen.

Scindapsus pathos of Epipremnum

De Scindapsus pathos is ook wel bekend als de Epipremnum. Hier zijn verschillende varianten van, afhankelijk van de kleuren van het blad. Je ziet ze met verschillende tinten groen, maar ook met witte of geel gevlekte bladeren. Zelf heb ik er één op de slaapkamer en één in de woonkamer hangen. Beide planten hangen op een plek waar wel licht komt, maar ze hangen niet direct bij een raam. De Scindapsus pathos houdt namelijk van licht, maar niet van direct zonlicht. Ik geef ze één keer per week water, en daarmee zijn ze tevreden. De Scindapsus pathos groeit erg snel, hij leent zich perfect als hangplant, maar pas op dat hij niet te zwaar wordt. Deze plant heeft trouwens net als de monstera luchtwortels, waardoor het een heel makkelijke plant is om te stekken. Die luchtwortels zijn de bruine ‘knobbeltjes’ die je op de stengels ziet zitten. Hiervoor knip je een stuk stengel met enkele blaadjes eraan boven de luchtwortel af, deze plaats je een tijdje in een glas met water. Zorg ervoor dat alleen de luchtwortels in het water staan, en niet eventueel ook bladeren. Deze kunnen namelijk gaan rotten. Zodra je stengel gaat wortelen, kun je hem in de aarde zetten.

Ceropegia Woodii of Chinees lantaarnplantje

Het Chinese lantaarnplantje wordt ook wel de string of hearts genoemd, naar de hartvormige blaadjes natuurlijk. Ik denk dat dit één van de plantjes is die ik al het langst in mijn bezit heb en daarom mocht deze niet ontbreken in mijn lijstje met makkelijke hangplanten, je ziet het Chinees lantaarnplantje natuurlijk op de foto. Het lantaarnplaatje heeft de eigenschappen van een vetplant en krijgt dus liever te weinig dan te veel water. Ik ontwar de strengetjes van het Chinees lantaarnplaatje eens in de zoveel tijd even, zodat de strengen elkaar niet belemmeren tijdens het groeien. Doe dit echter wel een beetje met beleid, zodat je er niet per ongeluk strengetjes of blaadjes aftrekt.

HEB JIJ AL EEN VAN DEZE MAKKELIJKE HANGPLANTEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

 1. Wat een leuk artikel is dit! Ik ben gek op hangplantjes, maar wist steeds niet zo goed welke ik het beste kon nemen. De erwtjesplant vind ik wel heel erg leuk. Ik denk dat die het gaat worden 🙂 Dat soort planten vind ik echt leuk voor in mijn ladderkast.

  1. Christiana says:

   Ik moest zelf ook even ervaren welke het het beste doen;-) Die erwtenplant is vrij nieuw, maar het Chinees lantaarntje heb ik serieus al zo’n twee jaar, zo leuk om te zien hoe die lekker door en door blijft groeien. Inderdaad leuk om creatief met hangende plantjes te zijn, op zo’n ladderkast lijkt het mij ook erg tof staan!

 2. Ik merk dat ik ook steeds meer van de plantjes in huis ben!

 3. Dat erwtenplantje is zo schattig!! Ik heb zelf laatst heel toevallig ook een klimopje 🌱(hedera heet ie officieel) gekocht. Leek me ook leuk die te gebruiken voor productfoto’s. Bedenk me dat het tijd wordt om ‘em weer eens water te geven. Is alweer een week geleden.. oops! Volgens mij kan ie wel tegen een stootje, maar hij moet natuurlijk wel af en toe een beetje water krijgen.

  1. Christiana says:

   Ah ja, hedara heb ik ook wel eens gehad, dat zijn inderdaad ook mooie en sterke plantjes;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.