Een lamp boven je eettafel uitzoeken is hartstikke leuk, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Dít zijn 3 dingen waar je op moet letten.

Een lamp boven je eettafel uitzoeken begint met meten

Verlichting geeft direct heel veel sfeer aan een ruimte, maar soms kan het best lastig zijn om de juiste verlichting te kiezen. Ik bestel de meeste spullen voor mijn interieur online en Straluma vind ik bijvoorbeeld altijd een fijne webshop voor lampen. Het assortiment is heel groot en de collectie is ook handig opgedeeld in categorieën, zodat je sneller kunt vinden waar je naar op zoek bent. Wat je woonstijl ook is, of je nu gaat voor strakke lampen, landelijke varianten, design, Scandinavisch of industrieel of wanneer je heel specifiek op zoek bent naar een bepaalde kleur zoals zwarte lampen, je kan hier altijd wel een lamp vinden die aan al je wensen en eisen voldoet. Ga je een lamp boven je eettafel uitzoeken, dan zijn er echter wel een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden. Een lamp boven je eettafel uitzoeken begint met meten. Het ligt wellicht voor de hand, maar het opnemen van maten is echt zó belangrijk als het aankomt op je interieur. De nieuwe lamp moet natuurlijk in de eerste plaats gewoon passen, maar je wilt ook zeker niet dat hij te laag hangt. Indien een lamp te laag hangt, ga je je mateloos irriteren aan het feit dat die lamp continue in de weg hangt wanneer je bijvoorbeeld de tafel dekt of leeghaalt. Ook zou je van een lamp die te laag hangt last kunnen krijgen wanneer je bijvoorbeeld een (grote) vaas of iets anders decoratiefs op de eettafel wilt zetten.

Hoeveel licht geef je lamp?

Het is niet alleen belangrijk om naar de hoogte van de lamp zelf te kijken, ook de diameter is belangrijk. De vuistregel voor het uitzoeken van een lamp boven je eettafel is dat je een lamp uitzoekt met een formaat dat maximaal de helft van de breedte van de tafel is. Een te grote lamp kan er esthetisch gezien niet mooi uitzien, maar een lamp boven je eettafel moet ook zeker niet te klein zijn. Hang je namelijk een vrij kleine lamp boven een heel lange eettafel, dan zal die lamp waarschijnlijk niet de hele eettafel verlichten. Stel je voor dat je met een gezin van zes bent en er dus bij wijze van spreken altijd vier mensen in de schemering zitten tijdens het eten. Heb je nu een lamp op het oog die eigenlijk erg of zelfs te klein is, dan kun je altijd overwegen om meerdere lampen naast elkaar te hangen. Het is natuurlijk zelfs mogelijk om verschillende kleine(re) lampen naast elkaar te hangen. Hiermee kun je een enorm gaaf effect boven je eettafel creëren. Een lamp boven je eettafel staat vaak erg gezellig, maar naast gezelligheid heeft die lamp natuurlijk ook een belangrijke functie. Veel mensen gebruiken hun eettafel natuurlijk lang niet alleen om aan te eten. Er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt of gelezen. Tijdens het eten kan sfeerverlichting heel gezellig zijn, maar als je dus ook regelmatig aan de eettafel werkt, is goede verlichting essentieel. Dan is een dimmer bijvoorbeeld erg handig.

WAT VOOR LAMP BOVEN DE EETTAFEL HEB JIJ OF ZOU JIJ GRAAG WILLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.