Ga je een kleine ruimte inrichten? Er zijn meerdere manieren om de ruimte groter te doen lijken, en dít zijn de dingen waar je rekening mee moet houden.

Beware

Denk niet te klein wanneer je een kleine ruimte gaan inrichten

Als je een kleine ruimte gaat inrichten en stylen, zoals een toilet, bijkeuken, inloopkast, hal of gewoon een kleine slaapkamer, dan ben je wellicht geneigd om voor kleine meubels en accessoires te gaan. Toch moet je zeker niet te klein denken wanneer je zo’n ruimte inricht. Natuurlijk is meten belangrijk, de meubels en accessoires die je er kwijt wilt, moeten natuurlijk wel gewoon passen. Echter hoeven er in een kleine ruimte echt niet alleen maar kleine spullen te staan. Ga bijvoorbeeld voor een toffe statement, zoals een mooie lamp, een groot schilderij of kleed of loper die ruimte vullend is. Ik vind vloerkleden sowieso altijd leuk om te noemen in blogs die over het stylen van een ruimte gaan. Zelf wil ik bijvoorbeeld nog heel graag een mooie loper in de bijkeuken. Die kan niet te breed zijn omdat hij dan simpelweg niet past, maar als ik er bij wijze van spreken een vloerkleedje in het formaat van een badmat neer zou leggen, zou dat helemaal wegvallen en echt niets aan het geheel toevoegen.

Ook in een kleine ruimte hoef je kleur niet te vermijden

Niet iedereen is natuurlijk even dol op kleur, maar als je wel van kleur houdt, kun je kleur ook zeker gebruiken in kleine ruimtes. Ik heb het zelf nu twee keer ervaren dat kleur in een hele ruimte een ruimte zelfs ook groter laat aanvoelen. Jaren geleden gingen we bijvoorbeeld één wand in onze heel kleine hal behangen. Ongeveer een jaar later besloot ik dat ik toch de hele ruimte wilde behangen en opeens leek de ruimte waar we niet langer drie witte muren hadden, echt groter! Hetzelfde had ik met de bijkeuken, die ook vrij klein is. We begonnen met één wand met behang en ook hier bleek later dat door alle wanden te behangen, de ruimte groter aanvoelde. En dat niet alleen, het werd er op slag ook gezelliger door. Ben je op zoek naar behang voor een kleine ruimte? Kies dan het liefst een behang met een wat kleinere print. Dit zal het vaak goed doen in een kleine ruimte. Het is trouwens wel slim om met een kleurenpalet te werken. Sowieso is dat een handige tool voor het stylen van elke ruimte, maar zeker in een kleine ruimte kun je hiermee makkelijk voorkomen dat het geheel te druk gaat ogen.

Zet je kleine ruimte niet te vol en voeg spiegels toe

Een kleine ruimte die heel vol staat met spullen, kan niet alleen een onrustig gevoel geven, het kan ook rommelig ogen. Eigenlijk ligt deze tip een beetje in het verlengde van de eerste tip. Kies in een kleine ruimte liever voor enkele (grote) objecten dan voor heel veel ‘prullaria’. Niet alleen oogt het geheel dan rustiger, ook zullen de spullen nu hun welverdiende aandacht krijgen in de ruimte. Een spiegel is ook een heel mooie toevoeging aan een kleine ruimte in je huis. Ga ook vooral voor een groot exemplaar. Door een spiegel bijvoorbeeld achterin een hal te hangen, creëer je namelijk de optische illusie van een veel grotere hal. Je kunt gaan voor een statement spiegel met bijvoorbeeld een bijzondere rand, maar met een basic spiegel creëer je in principe al hetzelfde effect. In een ruimte met een laag plafond, kun je door een spiegel verticaal op te hangen, je ruimte optisch hoger laten lijken. Een horizontale spiegel kan een ruimte breder laten lijken. Heb je geen ruimte op de wand? Wellicht kun je gaan voor een spiegelende deur op een kast die in de ruimte staat of een plakspiegel op een deur. Zoiets is natuurlijk vooral handig in een slaapkamer.

Focus op details

In principe is het natuurlijk altijd belangrijk om je op details te focussen in je interieur, maar juist in een kleine ruimte zullen details nog meer opvallen, en al helemaal wanneer je echt aandacht hebt besteed aan die details. Kleine veranderingen waar je een kleine ruimte echt een mooie upgrade mee kunt geven zijn met mooie lichtschakelaars en stopcontacten, plinten en deurbeslag.

HEB JIJ KLEINE RUIMTES IN HUIS DIE JE LASTIG VIND OM IN TE RICHTEN OF TE STYLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Ik doe hier altijd zulke leuke tips en ideeën op!
  De gouden lamp met bollen….heel mooi.

  1. Christiana says:

   Ah, dat vind ik leuk om te horen, Donna! Tof is deze lamp hè? Ik zag hem online en wist direct dat hij op het toilet moest komen.

 2. Fijne tips weer! Onze babykamer is vrij klein en nu moeten er natuurlijk ook nog twee bedjes in. Ik had bedacht om een grote ladekast als commode en kledingkast in één te gebruiken.

  1. Christiana says:

   Goede tip ook, bedankt voor het delen!

 3. Mooie tips om een kleine ruimte in te richten. Weer mooie inspiratie opgedaan.

 4. Wat bijzonder inderdaad hoe een kleine ruimte juist door veel met kleur of behang te werken veel groter kan lijken. Ik ben sowieso gek op kleur en zie al helemaal voor me hoe ik ooit een toekomstig washok een vrolijk kleurtje of behangetje ga geven. Verder vind ik ook dat spiegels een groot verschil maken. En inderdaad, niet te vol zetten. Is soms nog wel een uitdaging, want nu we samenwonen zijn er heel wat spullen van vriendlief bij gekomen in ons niet al te grote huis 😉

 5. Ja! De kleinste slaapkamer. We zijn inderdaad goed aan het passen en meten en hebben nog niet iets gevonden wat ons wegblies.

 6. Fijne inspirerende tips! En je flamingobehang bovenaan is echt supergaaf!

 7. Wat een waanzinnig mooie lamp is dat!
  Kleine ruimtes genoeg hier, leuk stylen vind ik dan ook enorm lastig om te doen. Eigenlijk moet ik eerst eens flink de boel uitmesten, dat zal al een hoop schelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.