Wil je graag nieuwe gordijnen op de slaapkamer? Naast de kleur en print zijn er meer dingen om op te letten, houd in ieder geval rekening met déze drie dingen.

Gordijnen op de slaapkamer

Toen ik bezig was met de voorbereidingen van de verbouwing van mijn appartement, wist ik precies wat ik wilde. Het leuke is dat praktisch alles wat ik wilde, ook daadwerkelijk gelukt is. Ondanks dat blijf ik erbij dat een interieur continue in beweging is, mijn interieur in ieder geval wel. Omdat ik in de basis heel tevreden ben met alle keuzes die ik tijdens de verbouwing gemaakt heb, gaat het nu vooral om ‘kleine’ dingen, of dingen die ik nog makkelijk kan toevoegen aan mijn interieur, zonder dat ik daarvoor weer weken lang in verbouwingsstof hoef te bivakkeren. Verder is het wat mij betreft ook echt een feit dat je eigenlijk pas weet wat je interieur nodig heeft als je een tijdje in je huis woont. Dan weet je namelijk waar je de meeste tijd doorbrengt en waar je eigenlijk helemaal niet zo vaak bent. Je weet wat praktisch is, en wat er eventueel ontbreekt of gewoon nog voor de ‘leuk’ toegevoegd kan worden. Zo ervaar ik dat met gordijnen op de slaapkamer. Eén van mijn grootste wensen voor het nieuwe huis waren zwarte houten jaloezieën. Tot mijn grote vreugde zijn die er uiteindelijk ook gekomen, in alle ruimtes van mijn huis. Echter, ik ben me de laatste tijd toch een beetje aan het oriënteren voor gordijnen op de slaapkamer.

Gordijnen op de slaapkamer voor meer sfeer

Niet alleen vind ik mijn zwarte houten jaloezieën enorm stijlvol en tijdloos, ook kun je er heel prettig het licht mee doseren. Door ze half te sluiten, wordt het direct sfeervol op de slaapkamer en ’s nachts heb ik ze natuurlijk helemaal dicht. Het is dan niet volledig donker, maar voor mij absoluut donker genoeg. Waarom ik dan toch aan het kijken ben voor gordijnen op de slaapkamer? Omdat het heel veel extra sfeer toevoegt! Ik weet ook al precies wat ik wil, namelijk een beige of zandkleur met ringen aan een mooie zwarte gordijnrails. Omdat ik ze dus niet in de eerste plaats voor verduistering van de ruimte nodig heb, kan ik bijvoorbeeld gaan voor een linnen variant, waarbij het niet erg is dat ze lichtdoorlatend zijn. Overweeg jij zelf gordijnen op de slaapkamer of wil je je huidige raambekleding vervangen, dan zijn dit drie belangrijke punten om op te letten.

Zelf meten is enorm belangrijk

Geloof het of niet, maar de nacht voordat mijn zwarte houten jaloezieën bezorgd zouden worden, heb ik niet geslapen. Ik zat enorm in de rats dat er niet goed gemeten was en dat ik alles zou moeten retourneren. Jaloezieën die te groot zijn kun je letterlijk niet ophangen omdat je er geen plek voor hebt, en jaloezieën die te klein zijn, zien er natuurlijk simpelweg niét uit. Met gordijnen heb je iets meer speling, maar alsnog blijft meten voor nieuwe gordijnen ook enorm belangrijk. In mijn oude huis had ik mijn gordijnen express langer laten maken, zodat ze echt op de grond vielen. Ik vind dat een heel chique effect geven en mocht ik daadwerkelijk gordijnen op de slaapkamer gaan nemen, zal ik ze opnieuw express langer laten maken dan de daadwerkelijke hoogte van mijn slaapkamer. Meet altijd zelf en ga niet standaard uit van de plattegrond van je woning. Het komt niet zelden voor dat de afmetingen op een plattegrond niet altijd accuraat zijn. Wat belangrijk is bij het opnemen van de maten voor je gordijnen is om rekening te houden met de manier van ophangen. Heb je een roede of komt je gordijn aan ringen te hangen? Verder is het verstandig om op meerdere plekken te meten, ruimtes zijn namelijk niet altijd waterpas. Ben je net verhuisd of met een verbouwing bezig en heb je nog geen vloer in je slaapkamer liggen? Houdt hier met het meten dan ook rekening mee.

Het materiaal

Voordat ik mijn nieuwe huis had, woonde ik tijdelijk bij mijn vader, samen met Sketch. Ik kijk nog steeds met een enorm goed gevoel terug op die tijd. Het enige ding was dat de gordijnen op de logeerkamer bij mijn vader ontzettend dun en doorzichtig waren en dat ik zowel in de avond als in de ochtend erg veel licht in de slaapkamer had, zeker gedurende de zomer is dat niet ideaal. Houdt hier dus echt rekening mee bij het uitzoeken van nieuwe gordijnen voor de slaapkamer. Mocht je bijvoorbeeld een rolluik hebben of net zoals ik jaloezieën en je zoekt gordijnen vooral om de sfeer te verhogen, dan kun je in principe prima voor lichtdoorlatende gordijnen gaan. Kies anders voor verduisterde gordijnen. Daarnaast hebben bepaalde stoffen ook een temperatuurregulerende werking, wat ook niet geheel onbelangrijk is in de slaapkamer. Gevoerde gordijnen bijvoorbeeld zullen warmte wat beter binnenhouden, en in de winter kan dat heel prettig zijn.

De kleur van de gordijnen

Het is dus belangrijk om goed te meten én om goed na te denken over het materiaal van je gordijnen. Dan is het tijd om de kleur te kiezen. Raambekleding is enorm sfeerbepalend voor een ruimte, zeker wanneer je een echt grote raampartij hebt. Er valt natuurlijk heel veel te vertellen over voor welke kleur gordijnen je kunt gaan, maar voor nu wil ik even de focus leggen op het belang van stalen. Of je nu in de winkel of online gaat kijken voor gordijnen op de slaapkamer, vraag stalen aan! Je kan een bepaalde kleur helemaal geweldig vinden, totdat je die naast een andere staal legt. Echt! Pas wanneer je verschillende stalen naast elkaar houdt, kun je goed vergelijken en kijken wat je echt mooi vindt. Neem je stalen daadwerkelijk mee naar de slaapkamer en houdt ze naast je vloer, muren en kozijnen. Houdt je staal ook vooral daadwerkelijk voor het raam, zodat je kan zien hoe de kleur eruitziet wanneer het licht er op valt. Licht kan heel veel invloed hebben op de kleur van je gordijnen. Ga je bijvoorbeeld voor roze gordijnen en stroomt er overdag veel zonlicht binnen, dan is de kans aanwezig dat de hele slaapkamer een roze gloed krijgt. Je kunt je afvragen of dat daadwerkelijk is wat je wilt.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.