Besparen op een verbouwing kan op diverse manieren. Maak in ieder geval keuzes die bij jouw budget en situatie passen, ik geef je zeven bespaartips.

Wat kun je zelf doen om te besparen op een verbouwing?

Een toilet verbouwing is best een grote klus, ook al is het dan een kleine ruimte. Vorig jaar is een groot deel van het huis verbouwd, en eigenlijk gelden deze tips voor alle verbouwingen. Als je wilt besparen op een verbouwing, kijk dan eerst wat je misschien zelf kunt doen. Als je voor een heel nieuw toilet gaat, moet in principe al het oude uit de ruimte gesloopt worden. Wellicht kun je dit zelf? Dit scheelt aan arbeidskosten en dus kun je hiermee flink besparen. Let natuurlijk wel op dat je dit slopen met beleid doet. Ga je met een moker aan de slag en je raakt per ongeluk een waterleiding, dan ben je opeens veel verder van huis. Om kosten te besparen op de verbouwing van je toilet is het slim om de indeling van de ruimte zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Je kunt je toilet namelijk een complete make-over geven, zonder dat je hiervoor de belangrijkste dingen hoeft te verplaatsen. Laten we er van uit gaan dat je een toilet en een wastafeltje in deze ruimte hebt. Door deze op exact dezelfde plaats te laten hangen of staan, voorkom je dat er leidingen verlegd moeten worden en ook dat scheelt weer geld.

Een staand toilet is goedkoper dan een hangend toilet

Bij de verbouwing van je toilet kun je kiezen uit een staand toilet of een hangend toilet met een inbouwreservoir. Zelf ben ik voor een hangend toilet gegaan. Ik vind dit mooier en het is praktischer met schoonmaken. Er zijn speciale ruimtebesparende inbouwreservoirs voor wanneer je erg weinig ruimte hebt. Houdt er wel rekening mee dat een hangend toilet meestal duurder is, ook vanwege de extra arbeidskosten die nodig zijn om zo’n toilet te plaatsen.

Vraag verschillende offertes aan

Als je wilt besparen op een verbouwing en je gaat deze verbouwing uit handen geven, dan is het heel slim om verschillende offertes aan te vragen. Als het echt alleen gaat om de verbouwing van je toilet, hoeft er natuurlijk geen aannemer bij te komen. Het is wat anders als je een compleet huis gaat renoveren of verbouwen. Je kunt je verbouwing vaak laten regelen via de winkel waar je je sanitair aanschaft. Je mag er dan van uitgaan dat je met een betrouwbare klusjesman te maken hebt, maar houdt er in dit geval wel rekening mee dat de winkel hier een percentage voor berekent. Vaak ben je goedkoper uit door zelf een klusjesman te zoeken. Je kan bijvoorbeeld een aanvraag voor een klus uitzetten op Werkspot. Je kunt hier ook reviews van andere klanten lezen. Vaak is mond-op-mond reclame ook heel waardevol. Zo had ik laatst een probleem met de afvoer in de keuken. Dit keer kon mijn klusjesman me niet helpen. Ik plaatste een bericht in de buurt-whatsapp met de vraag of iemand nog een betrouwbare loodgieter kende. Mijn buren reageerden en geloof het of niet; de beste man kon de volgende dag al komen en het probleem was binnen een half uur opgelost! Tot slot doe je er slim aan om gericht te zoeken naar iemand die echt gespecialiseerd is in toilet-verbouwingen. Dan krijg je iemand met ervaring op dit vlak. Vaak is het goedkoper (en sneller!) om alles door één persoon te laten doen, dan bijvoorbeeld én een loodgieter én een stukadoor én een tegelzetter te laten komen.

Wat kun je eventueel hergebruiken om te besparen op een verbouwing?

Oude tegels kun je vaak niet meer hergebruiken, omdat die in principe niet heelhuids van de muur af zullen komen. Maar er zijn misschien dingen die je wel opnieuw kunt gebruiken. Dit is dan ook een mooie manier om te besparen op de verbouwing van je toilet. Zo heb ik bij de verbouwing van de badkamer het oude toilet gehouden. Wellicht kun jij bij de verbouwing ook andere zaken opnieuw gebruiken, zoals het toilet dus, of het kraantje of het wastafeltje? Het is dan wel belangrijk om dat van tevoren goed aan te geven bij de persoon die je oude toilet komt slopen. Ga verder niet voor de ‘standaard keuzes’ wanneer je wilt besparen op de verbouwing van je toilet. Vaak kiezen mensen ervoor om hun hele toiletruimte te betegelen. Ik heb er echter voor gekozen om slechts de helft van de wand te laten betegelen. Zo had ik minder tegels nodig én de klusjesman was minder lang bezig. Het deel boven de tegels heb ik zelf behangen. Niet zo’n fan van behang of kun / wil je niet behangen? Dan kun je natuurlijk ook verven.

Besparen op de inrichting en materialen

Tot slot kun je tijdens een verbouwing ook besparen door bepaalde keuzes te maken wat betreft de inrichting van het toilet en de materialen die je gebruikt. Zo heb ik gekozen voor marmer look tegels die er heel echt uitzien. Echt marmer is natuurlijk erg prijzig en bovendien heel bewerkelijk, omdat het een heel zacht en poreus materiaal is. De tegels waarmee het toilet betegeld is, zijn namelijk gemaakt van keramiek. Door prijzen te vergelijken en goed te zoeken kun je echt enorm besparen op een verbouwing. Bij welke bouwmarkt je ook graag komt, er zijn altijd wel ergens toiletten, kranen, fonteintjes, tegels of verf in de aanbieding. Door te kiezen voor een zo basic mogelijk toilet, houd je weer geld over voor andere dingen, zoals een echt toffe kraan of zoals ik gedaan heb; een opvallend behang waarmee je echt een statement maakt. Daarnaast is het goed om online prijzen te vergelijken. Een laatste tip: wacht met het kopen van sanitair tot Black Friday volgende maand, dan kun je genieten van veel voordeel.

WAAR PROBEER JIJ ALTIJD OP TE BESPAREN TIJDENS EEN VERBOUWING?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

 1. Wij hergebruiken enorm veel, zoals laatst een plankje die Jeroen in de tuin vond en opgehangen heeft. Het is niet de mooiste maar heeft daarom juist iets rustieke. En hij doet wat ie moet doen, plaats geven om spullen erop te zetten.

  1. Christiana says:

   Dat is juist heel leuk, dat je dingen ergens anders opnieuw kunt gebruiken. Ik gooi ook echt zelden iets weg hoor. Ik kijk altijd of ik het op een andere plek kan gebruiken, eventueel na een spray-paint behandeling;-)

 2. Wij hebben twee jaar terug het hele toilet vernieuwd en daarmee dus eerst alles eruit. Bizar om de prijsverschillen te zien bij diverse partijen voor hetzelfde product. En dan vooral bij de bedrijven die beweren de goedkoopste te zijn… Niet dus!

  1. Christiana says:

   Klopt, de prijzen verschillen enorm, en dan vooral die tussen de verschillende klusjesmannen. Ik ben dan ook blij dat wij nu een ‘vaste’ klusjesman hebben, die vraagt een standaard uurtarief en hij kan meestal van tevoren wel goed inschatten hoe lang hij met een bepaalde klus bezig zal zijn. Ik wil altijd wel van tevoren een beetje weten waar ik aan toe ben met de prijs natuurlijk;-)

 3. Wij wilden hier een nieuw toilet maar omdat er weinig tijd was en maar 1 toilet en niet zoals in ons vorige huis 2 hebben we niet voor een hangend toilet gekozen maar wel iets met een porseleinen reservoir. In het vorige huis betaalden we Euro 750,00 voor een hangend toilet installeren (exclusief materiaal) maar hier in ’s Hertogenbosch was de goedkoopste Euro 1800,00 waarschijnlijk een kwestie van vraag en aanbod. Het was/is blijkbaar zo druk dat men gewoon maar wat vraagt tenmiste dat is mijn indruk. Je zou bijna hopen dat het binnenkort allemaal wat afvlakt en het wat “normaler” wordt. Qua verbouwen kunnen we weinig zelf behalve schilderen en wat dingen ophangen maar een afvoer vernieuwen gaat te ver.

  1. Christiana says:

   Bizar hè, de prijs verschillen! Daar heb ik mij ook echt over verbaasd. Ik moet zeggen dat wij de ‘grote dingen’ (alhoewel dat natuurlijk relatief is, want een grote klus is denk ik voor iedereen anders) ook uit handen geven. Andre kan wel heel goed behangen gelukkig, want ik vind het nogal leuk om van behang te wisselen. En ik vind het leuk dat we onze tuin ook grotendeels zelf gedaan hebben, behalve de overkapping bouwen dan;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.