Als een plant niet tevreden is, zal hij dat aan je laten zien. Heeft jouw plant dus gele, slappe of afvallende bladeren, dan moet je je groene vingers laten wapperen.

Mijn plant heeft slappe of afvallende bladeren

Een plant waarvan de bladeren slap gaan hangen, krijgt meestal te weinig water. In veel gevallen is het zo dat wanneer je deze plant gewoon wat water geeft, de bladeren weer helemaal bijtrekken, vaak al binnen een dag. Afvallende bladeren zie je vaak gebeuren in de winter, zodra de verwarming dagelijks aanstaat. Wanneer bladeren van een plant gaan loslaten en dus afvallen, is dat in veel gevallen een teken dat de plant het te warm heeft. Probeer hem niet in de buurt van een verwarming te zetten. Ook kunnen loslatende bladeren een teken zijn dat de plant onvoldoende licht krijgt.

De bladeren van mijn plant worden geel of bruin

Verkleuringen van bladeren kan duiden op drie dingen, je plant krijgt of te weinig of te veel water. Laat je niet misleiden door hoe de potgrond van je plant er aan de bovenkant uitziet. Het kan namelijk zo zijn dat deze er droog uitziet, maar dat de wortels helemaal onder water staan. Dit kun je eenvoudig controleren door je vingers een paar centimeter diep in de potgrond te plaatsen. Verkleuring van bladeren kan ook komen door een verkeerde standplaats, je plant krijgt te veel of te weinig zonlicht. Elke plant heeft natuurlijk andere eisen, dus soms is het gewoon een beetje experimenteren hiermee. Je plant een ander plekje gegeven is natuurlijk zo gedaan. Tot slot kan verkleuring ook komen door een voedingstekort, in het geval van planten gaat dit vaak om een tekort aan kalium. Geef deze planten wat extra plantenvoeding. Het kan ook helpen om planten onthard water te geven, ik geef mijn planten zo nu en dan afgekoeld water uit de waterkoker in plaats van kraanwater. Ook bruine bladeren kunnen duiden op te veel of te weinig water of een verkeerde standplek. Als enkele bladeren bruin zijn, betekent dit zeer zeker niet dat je hele plant dood (aan het gaan) is. Je kunt bruine bladeren simpelweg verwijderen door ze er met een schaar af te knippen. Zorg voor een scherpe schaar zodat je niet hoeft te ‘hakken’ en de plant onnodig schade berokkent. Zodra je bruine bladeren verwijdert, kan de plant zich weer volledig richten op de bladeren die nog gezond zijn en vaak zie je je plant binnen enkele dagen letterlijk weer opleven.

Ik heb mijn plant te veel water gegeven

Heb je je plant per ongeluk te veel water gegeven, haal je plant met wortels, die waarschijnlijk erg nat zullen zijn, voorzichtig uit de pot. Als de wortels niet al aan het rotten zijn, kun je de plant gewoon opnieuw verpotten. Gezonde wortels horen wit te zijn. Laat de wortels eerst even een tijdje drogen, voordat je de plant opnieuw verpot. Zorg ervoor dat je een pot gebruikt met gaatjes aan de onderkant, dan kan overtollig water in de toekomst weglopen en zit je niet later opnieuw met hetzelfde probleem. Houdt er rekening mee dat elke plant anders is. De ene plant heeft meer water nodig dan de andere plant en de plek waar ze zich fijn voelen, verschilt ook onderling. Ik zei het al eerder, maar vaak is het een beetje experimenteren met de plek waar ze staan en de hoeveelheid water die je ze geeft. Vrijwel geen enkele plant houdt trouwens van grote temperatuurverschillen, zet planten dus sowieso liever niet op de tocht. Online kun je natuurlijk ook veel informatie zoeken over de specifieke planten die jij in huis hebt staan. Weet je niet hoe je plant heet en kun je dus geen informatie opzoeken over jouw betreffende plant? Maak even een foto met je telefoon en vraag het de eerstvolgende keer dat je in een tuincentrum bent aan een medewerker. Groot kans dat die persoon jou hiermee kan helpen.

HEB JIJ WEL EENS EEN PLANT MET SLAPPE OF AFVALLENDE BLADEREN GEHAD? KON JE DIE NOG REDDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.