Heb je thuis eens flink opgeruimd en wil je oude spullen wegdoen? Weggooien is zonde, ik geef je inspiratie om er anderen blij mee te maken.

Oude spullen wegdoen door ze gratis aan te bieden op Marktplaats

Als je eens flink opgeruimd hebt, zijn er altijd wel een aantal spullen die weg kunnen. Sommige spullen kunnen direct de vuilnisbak in, zoals etenswaren of cosmetische producten die over de datum zijn of spullen die zodanig beschadigd of kapot zijn dat ze echt niet meer te redden zijn. Maar er zullen dan natuurlijk ook nog genoeg spullen overblijven die in prima staat zijn, maar die je zelf niet meer wilt, nodig hebt of gebruikt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze spullen toch je huis verlaten, om te voorkomen dat ze anders eindeloos door je huis gaan zwerven en alsmaar in de weg staan. Wil je je oude spullen gratis wegdoen, dan zijn dit vijf makkelijke manieren om ze kwijt te raken. Gratisaftehalen.nl is een marktplaats waarop je gratis je oude spullen aan kan bieden. Je kan natuurlijk ook je spullen op Marktplaats.nl zetten en in de titel toevoegen ‘gratis af te halen’. Dat laatste is vooral belangrijk op Marktplaats, omdat mensen daar specifiek moeten zoeken op het woord ‘gratis’. Zorg er in een advertentie altijd voor dat je duidelijke foto’s toevoegt en specificaties van je item noemt, zodat je niet onnodig veel tijd kwijt bent aan het beantwoorden van mails met vragen.

Oude spullen wegdoen door ze naar de kringloopwinkel of weggeefwinkel te brengen

Een andere eenvoudige manier om je spullen kwijt te raken is om ze af te geven bij de kringloopwinkel. De kringloopwinkel neemt alleen bruikbare en ‘hele’ spullen aan, dus geen spullen die kapot of erg beschadigd zijn. Ze moeten immers nog te verkopen zijn. Je doet er verstandig aan om eerst even telefonisch contact op te nemen met de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Sommige winkels hebben namelijk speciale dagen en / of tijdstippen dat je spullen af kunt geven, maar soms komt het ook voor dat winkels vol zitten. Ze nemen dan (tijdelijk) geen nieuwe spullen aan, of ze nemen bijvoorbeeld alleen kleine spullen aan, zoals boeken en woonaccessoires, maar geen meubels. Sommige kringloopwinkels komen (grote) spullen gratis bij je ophalen. Bij sommige afvalbrengstations zijn ook punten van de Kringloopwinkel aanwezig. Dat is handig als je een combinatie van bruikbare spullen en kapotte spullen hebt. Dan hoef je maar één keer te rijden. Je oude spullen naar een weggeefwinkel brengen is ook een goede optie. Het grote verschil tussen de voedselbank en een weggeefwinkel is dat de weggeefwinkel voor iedereen toegankelijk is, terwijl de voedselbank er echt is voor mensen die onder een bepaalde inkomensgrens leven. Neem contact op met de weggeefwinkel bij jou in de buurt om te kijken of ze een plekje hebben voor jouw spulletjes

Voedselbank en Facebook groepen

Bij de voedselbank kun je terecht voor het doneren van levensmiddelen. Voedsel dus, maar vaak is de voedselbank ook heel blij met hygiënische producten zoals cosmetica (shampoo, douchegel), maandverband en schoonmaakmiddelen. Producten moeten uiteraard niet over de datum zijn en nog eet / drinkbaar en te gebruiken. Neem van tevoren contact op met de voedselbank bij jou in de buurt om te kijken of er en natuurlijk ook welke spullen op dat moment welkom zijn. Ook via speciale Facebook groepen kun je jouw oude spullen wegdoen. Het grote voordeel van zo’n Facebook groep ten opzichte van gratisaftehalen.nl of Marktplaats is dat je je spullen heel specifiek op de pagina van een bepaalde woonplaats kunt zetten. Op die manier raak je je spullen nog sneller kwijt, omdat er gereageerd wordt door mensen die in dezelfde woonplaats als jij wonen. Ze zijn dan vaak in staat om spullen snel bij je op te komen halen. Dat ruimt natuurlijk lekker snel op voor jou. Vaak zijn deze groepen trouwens niet openbaar, je moet dan van tevoren een verzoek indienen om lid te worden.

Oude spullen wegdoen of doneren aan scholen, opvangcentra, AZC’s en dierenasiels

En er zijn nog meer plekken waar je terecht kunt met je oude spullen. Scholen zijn vaak blij met spullen waarmee geknutseld kan worden. Dierenasiels zijn blij met dierentoebehoren, ongeopende zakken voer, dekens, krabpalen, speeltjes en snackjes. Bij het Leger des heils kun je spullen doneren voor mensen die in asielzoekerscentra wonen en dak- en thuislozen. Zeker in de winter zijn zij heel erg blij met spullen als dekens, winterjassen, mutsen, shawls en handschoenen.

JE OUDE SPULLEN WEGDOEN, OP WELKE MANIER DOE JIJ DAT MEESTAL?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Meestal breng ik oude spullen naar de kringloop. Regelmatig ruim ik mijn huis op en vooral vorig jaar, heb ik heel veel kleding en interieurspullen gedoneerd.

  2. Zo een groep gericht op je woonplaats of buurtapp is inderdaad het snelst. Wat een leuk idee, ik had nog nooit van een weggeefwinkel gehoord. Wat ik ook zo een leuk initiatief vind zijn die “vogelhuisjes” die her en der staan waarin mensen boeken neerzetten die ze niet meer lezen, je kan dan gewoon een boek pakken of neerzetten.

  3. Meestal breng ik oude spullen waar ik niemand in mijn naaste omgeving nog mee heb kunnen verblijden naar de kringloop. Van een Weggeefwinkel heb ik nog nooit gehoord. Zoiets als een kringloopwinkel begrijp ik, maar waar mensen het dan gratis mee mogen nemen?

  4. Eerst vraag ik het in mijn omgeving en dan gaat het naar de kringloop. Fijn om er een ander blij mee te kunnen maken. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.