Wil je een nieuwe vloer in huis? Er is erg veel keus in vloeren en stijlen. Maar wat is de beste optie en welke vloer past het best bij jou?

Beware

Een nieuwe vloer in huis?

Als je net verhuisd bent, een nieuwe look in huis wilt of wanneer je oude vloer echt toe is aan vervanging, zijn er heel veel verschillende soorten vloeren om uit te kiezen. De keus is soms best overweldigend, want er zijn niet alleen heel veel verschillende soorten en materialen vloeren, tussen dezelfde soort vloeren is er onderling ook weer enorm veel keus, zoals in kleur en patroon, maar zeker ook in prijs. Ga je voor een nieuwe vloer in huis, welke vloer past dan bij jou? Ga je voor laminaat, PVC of misschien wel voor tapijt? Ik maakte een overzicht voor jou met voor- en nadelen.

Een nieuwe vloer in huis van laminaat

Zelf heb ik altijd voor laminaat gekozen in huis. Ook in mijn nieuwe huis heb ik de PVC vloer vervangen voor een laminaat vloer. Hoewel PVC van heel goede kwaliteit is, zat er een soort grijze waas in de vloer, en nadat ik in mijn oude huis jaren lang donkergrijs laminaat had, wist ik dat ik mijn volgende huis niet nóg eens zo’n donkere vloer wilde. Een laminaat vloer heeft veel voordelen. Zo is laminaat relatief goedkoop. Een kwalitatief goede laminaat vloer heb je namelijk al vanaf € 10.99 per vierkante meter. Verder is laminaat over het algemeen makkelijk zelf te leggen, zeker wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld een gietvloer of een vloerbedekking. Ook is laminaat behoorlijk onderhoudsvriendelijk. Let wel op dat laminaat snel kan krom trekken bij vocht. Zeer nat dweilen is dus af te raden. Zorg ook altijd voor een goede ondervloer. Een ondervloer isoleert je woning namelijk beter en beschermt je vloer bovendien tegen optrekkend vocht. Een laminaat vloer kan trouwens gelegd worden in combinatie met vloerverwarming.

Een PVC vloer

PVC vloeren worden veel toegepast in ruimtes waar veel mensen komen, zoals winkels, showrooms en kantoren, maar het zijn ook zeer geschikte vloeren voor in een woning. Zo is er enorm veel keus in kleuren en patronen en zijn ze zeer goed bestand tegen slijtage. Voor PVC vloeren is het erg belangrijk dat de vloer eronder perfect geëgaliseerd wordt. Wil je een PVC vloer op een houten ondergrond leggen, dan kun je gebruik maken van speciale ondervloerplaten. Deze lijm je dan vast aan de vloer. Je kunt ook voor een goedkopere oplossing gaan en kiezen voor een PVC click-vloer. Dit werkt eigenlijk min of meer hetzelfde als klik laminaat. Deze hoeft ook niet persé vast gelijmd te worden aan de vloer. Een ander groot voordeel van PVC is dat het een ‘stille’ vloer is. Zeker wanneer je er voor kiest om de PVC vloer vast te lijmen, zal dit nog stiller zijn dan een click PVC vloer, die dus niet vastgelijmd hoeft te worden. Dit is dus ideaal wanneer je in een appartement woont. In tegenstelling tot een houten vloer zal PVC niet uitzetten of krimpen. Met een PVC vloer heb je dus geen plakplintjes nodig.

Een nieuwe vloer in huis van hout

Een houten vloer in huis is wat mij betreft het allermooist. Een houten vloer oogt chique en is ontzettend tijdloos. Het is een grote investering, maar wel iets waar je in feite de gehele periode dat je in een huis woont, plezier van zult hebben. Bovendien is een houten vloer ook nog eens duurzaam. Ligt er al een houten vloer in je woning, maar is deze behoorlijk beschadigd? Een houten vloer kun je zelf opknappen of op laten knappen. Je kunt je houten vloer dan opschuren en opnieuw lakken, eventueel zelfs in een andere kleur. Zo lijkt het ook net alsof je een nieuwe vloer in huis hebt. Een houten vloer is echter wel heel vlekgevoelig en kan erg slecht tegen water. Wanneer er met water of andere vloeistoffen op een houten vloer geknoeid wordt, kan dit blijvende vlekken in het hout veroorzaken. Een houten vloer in een keuken bijvoorbeeld is daardoor minder praktisch. Verder moet je rekening houden met het feit dat hout behoorlijk kan werken.

Tapijt

Wil je graag een nieuwe vloer in huis, dan kun je ook voor tapijt gaan. Tapijt is over het algemeen een budgetvriendelijke keus, alhoewel je een nieuwe vloer in huis natuurlijk zelf altijd zo duur kunt maken als je wilt. De keus in tapijt is enorm, waardoor tapijt echt in allerlei verschillende woonstijlen past. Zo had ik in mijn oude huis prachtig tapijt op de trap en dat zag er enorm chique uit. Een ander voordeel van tapijt is dat het heerlijk zacht onder je voeten voelt en daardoor ook veel gezelligheid en sfeer uitstraalt. Tapijt is dus bijvoorbeeld heel geschikt voor een slaapkamer. Verder kan tapijt veiliger zijn met bijvoorbeeld kleine kindjes, tapijt is een stuk zachter dan bijvoorbeeld een houten vloer of een PVC vloer en hier glijdt je dus minder makkelijk op uit. Aan de andere kant is tapijt heel erg vlekgevoelig, en dát is dan weer niet zo handig met kleine kinderen en ook niet met huisdieren.

Een gietvloer

Ook een gietvloer is enorm populair. Hoewel een gietvloer op het eerste oog erg strak lijkt, is een gietvloer wat mij betreft toch prima toe te passen in veel verschillende woonstijlen. Het is maar net hoe en waarmee je een gietvloer combineert. Een heel groot voordeel van een gietvloer is dat zo’n vloer enorm onderhoudsvriendelijk is en heel makkelijk schoon te maken. Het gaat natuurlijk om een vloer zonder naden, dus er kan zich geen vuil ophopen tussen de naden, zoals bijvoorbeeld bij laminaat en een PVC vloer wel het geval is. Gietvloeren zijn meestal maar enkele millimeters dik. Ga je voor een gietvloer, dan kan deze dan ook vaak in veel gevallen bovenop de bestaande vloer gegoten worden. Een gietvloer is vaak wel een flinke investering en over het algemeen iets wat je moet uitbesteden, terwijl je laminaat of een PVC click vloer bijvoorbeeld wat makkelijker zelf kan leggen.

WELKE VLOER HEB JIJ IN HUIS EN BEN JE DAAR TEVREDEN MEE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.