Mooie tweedehands woonaccessoires vinden doe je bij de kringloop en op rommelmarkten. Maar hoé vind je nu die échte schatten?

Mooie tweedehands woonaccessoires, waar vind je die?

Mooie tweedehands woonaccessoires vind je natuurlijk overal. Je moet alleen wel weten wat je zoekt, waar je moet zoeken en vooral…heel goed zoeken. Elke plek waar je op zoek gaat, heeft wat mijn betreft zo zijn voor-en nadelen. De meest voor de hand liggende plek om mooie tweedehands woonaccessoires te vinden is de kringloopwinkel. Het grote voordeel van de kringloopwinkel is dat je er altijd naartoe kunt. Sommige winkels zullen op zondag wellicht gesloten zijn, maar in principe is er altijd wel ergens een kringloopwinkel open. Word je op een willekeurige dag wakker en heb je spontaan zin om te gaan kringlopen, dan kan dat vaak. ‘Nadeel’ vind ik dat de prijzen die in kringloopwinkels gevraagd worden behoorlijk explosief gestegen zijn. Nu snap ik dat alle prijzen en vooral ook overal explosief gestegen zijn, maar ik zie niet zelden doodeenvoudige bijzettafeltjes bij de kringloop staan waar ze makkelijk vijfentwintig euro voor vragen. Dan is de rol er voor mij wel een beetje af. Dat brengt mij direct op het voordeel van rommelmarkten. Mijn ervaring is dat het op rommelmarkten veel makkelijker afdingen is dan bij de kringloopwinkel. Op een rommelmarkt staan natuurlijk altijd handelaren, die daar staan om met zoveel mogelijk geld naar huis te gaan. Er staan echter ook genoeg mensen die er puur voor hun plezier staan, thuis hebben opgeruimd of die bijvoorbeeld een oude inboedel van een overleden familielid willen verkopen. Het zijn juist die mensen die zo min mogelijk spullen mee terug naar huis willen nemen en waar je dus prima kunt afdingen. Heb wel een beetje respect voor de verkoper en zijn spullen, dan kom je meestal een heel eind. Op Marktplaats kun je natuurlijk ook prima mooie tweedehands woonaccessoires vinden. Het nadeel van Marktplaats is natuurlijk dat je soms iets vind op een plek die niet bij je in de buurt is. Opsturen kan lang niet met alles en bovendien loop je met opsturen altijd een risico. Of je aankoop wordt helemaal niet opgestuurd, of je item komt kapot aan. Het kan ook nog gebeuren dat iets ‘zo goed als nieuw’ wordt aangeboden en dat jij en de verkoper toch wat andere gedachten hebben bij die term. Voordeel van Marktplaats is natuurlijk wel weer dat je kunt zoeken binnen een straal van zoveel kilometer rondom jouw woonplaats en dat het aanbod én gigantisch is én dagelijks wordt uitgebreid.

Zie het potentieel

Ik ben de laatste tijd dus echt helemaal into het zoeken naar tweedehands woonaccessoires. Nu was ik eigenlijk altijd al gek op Delfts blauw en daar zocht ik dan ook altijd heel actief naar bij kringloopwinkels en op rommelmarkten, maar ik zoek de laatste tijd echt veel uitgebreider naar mooie tweedehands woonaccessoires. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat mijn financiële situatie natuurlijk veranderd is nu ik alleen een huis gekocht heb, maar ook omdat ik merk dat ik er echt heel veel plezier aan beleef. Ik vind het zoeken an sich gewoon heel erg leuk, maar ik merk ook dat de sfeer in huis die je met mooie tweedehands schatten creëert, echt heel uniek is. Ik heb het altijd al leuk gevonden om mijn eigen ding te doen in huis, maar met tweedehands woonaccessoires en meubels krijg je natuurlijk wel echt een heel eigen en uniek interieur. Een goede tip voor het vinden van mooie tweedehands woonaccessoires is om het potentieel te zien van je spullen. Zo zoek ik de laatste tijd actief naar kruikvazen. Die vind je echt volop, maar natuurlijk niet altijd in kleuren die je mooi vind of die goed in je interieur passen. Afgelopen Koningsdag vond ik tijdens de vrijmarkt diverse mooie varianten en een aantal daarvan verfde ik zwart. Je kunt je tweedehands woonaccessoires niet alleen verven, je kunt ook (onder) delen gebruiken. Zie je bijvoorbeeld een mooie lijst met daarin een spuuglelijke afbeelding? Dan haal je die afbeelding er gewoon uit. Op een lamp waarvan je alleen de voet mooi vindt, zet je zelf een nieuwe lampenkap of nog beter, eentje die je nog hebt. Probeer dus echt door dingen heen te kijken en het potentieel te zien.

Weet wat je zoekt

Mocht je nu nog niet zo veel ervaring hebben met de zoektocht naar mooie tweedehands woonaccessoires en je loopt voor de eerste keer een kringloopwinkel binnen, dan kan dit best overweldigend zijn. De ene kringloopwinkel is de andere niet en laten we er niet omheen draaien, in veel kringloopwinkels staat óók gewoon een heleboel troep. Natuurlijk moet je nooit te veel verwachtingen hebben, maar van tevoren enigzsins weten wat je zoekt of hoopt te vinden, is wel handig. Afdelingen zoals elektronica, kleding, kinderspullen en elektrische keukenspullen sla ik bij voorbaat al over. Waar ik altijd tussen kijk, is bij glaswerk, servies, bloempotten, fotolijsten en uiteraard het Delfts blauw. Delfts blauw is erg populair, en tot nog toe hadden alle kringloopwinkels waar ik geweest ben het Delfts blauw dan ook apart staan, of in ieder geval in de buurt van de blauwe woonaccessoires. Veel kringloopwinkels staan érg vol. Neem dus je tijd, zak door je knieën en kijk vooral niet alleen op ooghoogte. De spullen hangen en liggen namelijk overal om je heen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Darina says:

    Ik kom ook graag bij de kringloop maar zag laatst ook best hoge prijzen voor artikelen dat ik denk: waarom? Vaak moet het nog een beetje opgeknapt worden. Maar het blijft leuk om rond te kijken en dan toch misschien net die ene geweldige vondst te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.