Eén van de grappigste plantjes is wat mij betreft wel de Epiphyllum anguliger. En je zaagcactus verzorgen is ook helemaal niet zo moeilijk.

Je zaagcactus verzorgen

Wat is ‘ie leuk hè, de zaagcactus, oftewel de Epiphyllum anguliger. Het is natuurlijk niet zo gek dat hij de zaagcactus wordt genoemd, want de bladeren hebben wel heel veel weg van een zaag. Zelf vind ik het een enorm leuk plantje en omdat hij zo makkelijk te stekken is, heb ik er ook diverse in huis staan. De zaagcactus heet dan misschien ‘cactus’, maar hij is niet blij als hij behandeld wordt zoals een standaard cactus. Toch is je zaagcactus verzorgen gelukkig niet al te moeilijk. Hij kan niet goed tegen droge grond, en ook niet tegen felle zon. Zelf heb ik een aantal zigzagcactussen in de keuken staan, en ik merk inderdaad dat de gene die niet in de zon staan, het net wat beter doen. Ik geef ze eens per week water, tegelijkertijd met al mijn andere planten. Hij heeft minder water nodig dan bijvoorbeeld mijn monstera’s, maar dus wel echt wekelijks. Als de grond van de zaagcactus te droog wordt, zul je dat echt gaan zien aan de bladeren. Aan de andere kant moet hij ook niet in natte aarde staan.

De zaagcactus is ook leuk als hangplant

Wat ik verder zo leuk vind aan de zaagcactus, is dat hij het ook prima doet als hangplant. Sterker nog, in het tuincentrum waar ik altijd graag kom, hangt hij ook altijd echt tussen de hangplanten. In het begin groeien de bladeren de lucht in, maar later gaan een aantal daarvan ook ‘hangen’. Hierdoor ontstaat er dus een combinatie van hangende en rechtopstaande bladeren, en dat effect is heel erg leuk. Je zaagcactus verzorgen is dus zoals je ziet hartstikke makkelijk en als alles goed gaat, heb je echt een grappig en uniek plantje, dat heel veel sfeer geeft. Het enige waar je trouwens nog een beetje op moet letten, is dat je voorzichtig moet zijn met het verpotten. Ik heb zelf wel eens gehad dat de zaagcactus als het ware uit elkaar viel toen ik hem uit de kunststof verpakking van het tuincentrum haalde, waardoor je dus opeens met een aantal losse wortels en bladeren zit. Doe het verpotten dus met beleid.

WAT VIND JIJ VAN DE ZAAGCACTUS? HEB JIJ ER AL EENTJE IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.