Besparen op verbouwen, het kan écht. Ik leerde héél wat van het verbouwen van een eengezinswoning en daarna een appartement en zó spaarde ik geld uit.

Besparen op verbouwen door werkzaamheden te combineren

Dat het verstandig is om offertes te vergelijken wanneer je gaat verbouwen, is natuurlijk een wel héél voor de hand liggende tip. Het is echter natuurlijk wel iets waar je (heel) veel geld mee kunt besparen, omdat de kosten die vakmensen rekenen enorm uit elkaar kunnen liggen. Ik heb inmiddels twee grote verbouwingen achter de rug; eentje van de eensgezinswoning waar ik met mijn ex-man woonde en nog eentje van het appartement dat ik vorig jaar zelf kocht. Ik heb daar heel veel van geleerd en ik deel graag een paar iets minder voor de hand liggende tips die mij hebben geholpen met het besparen van geld op de verbouwing. Ik zeg niet dat je hiermee duizenden euro’s kunt besparen, maar aan de andere kant tikken alle losse bedragen enorm snel aan wanneer je het aan verbouwen bent, dus ook wanneer je tientjes kunt besparen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Besparen op verbouwen kan al door het combineren van werkzaamheden, en dat is om twee belangrijke redenen. Vakmensen vragen voorrijkosten. Je hoort wel eens dat je een (verouderde) kapotte wasmachine vaak beter kunt vervangen door een nieuw exemplaar omdat de monteur alleen al tweehonderd euro aan voorrijkosten vraagt. Als de vakman er eenmaal is, kan hij dus beter werkzaamheden tegelijkertijd aanvoeren. Ga je bijvoorbeeld je toilet en badkamer tegelijkertijd verbouwen, dan hoef je ook maar één keer een container voor sloopafval te huren. Dat is dan hoogstwaarschijnlijk wel een grotere container die dus duurder is dan een kleiner exemplaar, maar uiteindelijk is één grote afvalcontainer huren altijd nog goedkoper dan twee keer een kleinere huren. Een ander groot voordeel van werkzaamheden tegelijkertijd uit laten voeren is dat je slechts één keer in de rommel zit. Besef ook goed het volgende: Wil je bijvoorbeeld alle plafonds in je huis laten stucen, dan zullen die ruimtes in principe helemaal leeg moeten zijn. Als er een verbouwing is die echt veel rommel geeft, is het wel stucwerk. Moet jouw vakman eerst van alles af gaan plakken en afdekken, dan kost dat tijd. Vakmensen rekenen per uur, en als jouw stucadoor eerst twee uur bezig is om de ruimte klaar te maken voordat hij überhaupt kan beginnen met zijn werkzaamheden, is dat enorm zonde van zijn tijd en jouw geld. Just saying’. Héb je het budget als je huis nog leeg is, laat werkzaamheden dan zoveel mogelijk tegelijkertijd doen. Ga verder op zoek naar een all-round vakman. Dit is altijd goedkoper dan én een elektricien, én een loodgieter, én een stucadoor, én een schilder én een timmerman regelen.

Vergelijken prijzen en wacht aanbiedingen af

Waar ik echt (veel) op bespaard heb, is zaken zoals verf, behang en klusspullen. Ik verfde al mijn deuren en kozijnen zwart en daarvoor gebruikte ik lak van Flexa. Flexa is altijd wel érgens in de aanbieding en dan kun je zomaar rekenen op 40% korting op een blik. Heb je tien potten nodig plus grondlak, dan kan die korting makkelijk oplopen tot zo’n tweehonderd euro. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen heel veel tijd heeft tussen het moment dat je weet dat de woning van jou gaat worden en de daadwerkelijke sleuteloverdracht. Ik had het geluk dat ik dat wel had en de kosten dus echt heel goed kon spreiden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld schakelmateriaal en deurklinken. Die zijn ook altijd wel ergens in de aanbieding en ik wachtte dus met elke aankoop goede aanbiedingen af. Een andere leuke tip, deze gaat je steeds euro’s schelen en zeker geen tientallen euro’s, maar hij is evengoed leuk. Zowel Gamma als Karwei hebben spaarsystemen. Zo’n Gamma of Karwei pas is gratis aan te vragen, bij elk aankoop spaar je voor punten die je bij volgende aankopen kunt inwisselen voor korting. Zeker bij grote aankopen spaar je aardig wat puntjes waarmee je elke keer korting krijgt op je aankopen. Verder kocht ik al mijn verfbenodigdheden steeds bij Action. Denk aan afplaktape, afplakfolie, kwasten, rollers en verfbakjes. De prijs / kwaliteit verhouding is daar echt top. Je vindt hier trouwens ook alle accessoires om te behangen, en ook dit is bij Action veel goedkoper dan bij de bouwmarkt.

Kijk wat je zelf kunt doen

Ik leerde heel wat van de verbouwingen. Iets wat ik ook leerde was dat je echt meer kunt dan je zelf denkt. Door een vervelende ervaring met een klusjesman die een oplichter bleek te zijn, was ik min of meer genoodzaakt om zelf te gaan schilderen. Ik verfde dus alle deuren en kozijnen in mijn appartement zelf zwart. Wanneer je gaat kijken naar de kosten van werkzaamheden en materialen, zul je zien dat de kosten van de vakman zelf echt altijd de grootste kostenpost is. Kijk dus wat je zelf kunt doen, of eventueel met hulp van mensen om je heen. Deze tip ligt ook een beetje in het verlengde van de vorige tip, maar bereid je klussen voor, zodat de vakman niet eerst allerlei willekeurige werkzaamheden moet uitvoeren voordat hij daadwerkelijk met zijn klus kan beginnen. Zorg voor lege (of in ieder geval zo leeg mogelijke) en makkelijk te bereiken ruimtes. Haal overbodige spullen van tevoren weg. Slopen en ruimtes leeghalen kun je wellicht zelf. Sloop natuurlijk wel met beleid, want je kunt helaas niet op een willekeurig plek met een bijl in een muur slaan en dan maar hopen op het beste. Ik bood mijn oude keuken voor een heel schappelijke prijs aan op Marktplaats. Dit scheelde mij kosten van het laten demonteren en kosten voor het afvoeren van de keuken. In de tuin in mijn oude huis stond ooit een enorm groot tuinhuis. Mijn klusjesman rekende maar liefst duizend euro om dat huis te demonteren en af te voeren. Ik bood het tuinhuis toen gratis aan op Marktplaats als mensen het zelf zouden demonteren en uiteindelijk heeft het me dus geen cent gekost.

Besparen op verbouwen door dingen te hergebruiken

Het is zeker niet altijd mogelijk om oude materialen opnieuw te gebruiken, maar in bepaalde gevallen loont het zeker de moeite om wel te kijken naar de mogelijkheden in jouw situatie. Tegels uit een badkamer kun je bijvoorbeeld vaak niet verwijderen zonder ze letterlijk van de wand af te slaan waarbij ze altijd sneuvelen, maar een wastafel, kranen en bijvoorbeeld een toilet zijn zeker dingen die je vaak prima opnieuw kunt gebruiken. Kijk aan de andere kant of je bepaalde zaken wellicht tweedehands kunt vinden, op Marktplaats bijvoorbeeld. Denk aan een mooie planchet of gave spiegel voor in je badkamer. Vaak geeft een tweedehands vondst een ruimte direct ook meer karakter.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.