Hoewel op vakantie gaan heerlijk is, kan de periode ervoor best een beetje stressvol zijn. Je moet namelijk veel regelen voor een vakantie.

Je spullen inpakken voor een vakantie

Hoewel de meesten van ons waarschijnlijk enorm uitkijken naar een vakantie, staat op vakantie gaan toch vaak op lijstjes tussen andere ‘stressvolle gebeurtenissen’. Waar je ook naartoe gaat, je moet altijd vrij veel dingen regelen voor een vakantie. Je accommodatie en de reis, het vervoer naar je vakantiebestemming en eventueel ook tijdens je vakantie, je financiën, verzekeringen, je bagage en dan wil je natuurlijk ook nog je thuisfront netjes en vooral veilig achterlaten. Het is dus niet zo gek dat je best wat stress kan ervaren door alles wat je moet regelen voor een vakantie. Zelf ben ik altijd vooral ‘bang’ dat ik spullen vergeet. Om dat te voorkomen heb ik twee gouden regels. Zo plan ik van tevoren, voor zover dat kan, de dagen. Dat is natuurlijk nooit helemaal mogelijk en bovendien moet er juist tijdens een vakantie natuurlijk ook volop ruimte zijn voor spontaniteit. Toch plan ik bijvoorbeeld altijd grotendeels mijn outfits van tevoren. Op die manier pak ik nooit te weinig en in principe ook nooit (veel) te veel kleding in. Wat mij verder altijd helpt is mijn toilettas inpakken vanaf de badkamer. Je toilettas is vaak iets wat je pas op het allerlaatste moment inpakt, omdat daar spullen ingaan die je vlak voor je vertrek nog gebruikt. Stel je voor dat je ’s ochtends op vakantie gaat. Ik zet mijn toilettas dan altijd geopend in de badkamer en na gebruik van bepaalde spullen, zoals tandpasta en mijn tandenborstel, gezichtscrème en make-up gooi ik alles letterlijk direct in mijn toilettas. Dan moet je natuurlijk wel van tevoren zorgen voor alle spullen die je niet dagelijks of bijvoorbeeld alleen in de avond gebruikt. Een inpaklijst is voor alle zaken die je mee wilt nemen voor je vakantie natuurlijk handig.

Essentiële dingen die je moet meenemen naast je kleding en persoonlijke verzorging

Kleding en spullen voor persoonlijke verzorging zijn belangrijk, maar er zijn natuurlijk meer belangrijke dingen die je moet regelen voor een vakantie. Denk aan het controleren van je paspoort of ID-kaart. Heb je een paspoort nodig voor jouw bestemming of volstaat een ID-kaart? Zijn jouw documenten nog niet verlopen? Voor bepaalde bestemmingen moet jouw paspoort namelijk nog minimaal zes manden geldig zijn. Ben je gevaccineerd en heb je jouw vaccinatie-bewijzen bij je? Gebruik je medicijnen en heb je hiervoor een medicijnenpaspoort? Dit kun je gratis opvragen bij jouw apotheek. Heb je een visum geregeld? Denk aan essentiële dingen zoals een EHBO-kit, geheugenkaartjes voor je camera zodat je mooie vakantie-foto’s kunt maken, wereldstekkers of omvormers en laders voor je elektronische apparaten. Heb jij of heeft één van jouw reisgenoten bepaalde allergieën? Zorg dat je hierop voorbereid bent. Zorg ervoor dat je noodnummers bij de hand hebt van jouw verzekering en jouw bank, zodat je bijvoorbeeld direct je passen kunt laten blokkeren in geval van diefstal. Zorg er natuurlijk ook voor dat het thuisfront jou kan bereiken in geval van nood. Verdiep je van tevoren in hoe en waarmee je kunt betalen op jouw bestemming, zeker wanneer je buiten Europa reist. Controleer hoe het zit met de kosten van internet op je telefoon. Binnen Europa kun je gebruik maken van je Nederlandse bundel. Ga wel na voor welke landen in Europa dat geldt. Zit je aan je limiet? Dan krijg je vaak een bericht van de provider zodat je op tijd gewaarschuwd wordt dat je je limiet bereikt hebt. Zo kun je een hoge telefoonrekening na je vakantie voorkomen.

dit moet je allemaal regelen voor een vakantie

Het vervoer naar en tijdens je vakantie

Afhankelijk van waar je naartoe gaat en vooral ook hoe je gaat, kun je de reis naar je bestemming eigenlijk al een beetje als vakantie zien. Ga je bijvoorbeeld op fietsvakantie, dan is de reis in principe voor een groot deel je vakantie. Hetzelfde geldt voor wanneer je met een camper op vakantie gaat. De camper is jouw vervoer, maar tegelijkertijd ook jouw accommodatie. Ga je met een georganiseerde busreis of met het vliegtuig? Denk dan van tevoren na hoe je op het afhaalpunt van de bus komt, of op het vliegveld. Reis je ’s nachts, dan zul je niet altijd gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Met de auto naar het vliegveld reizen is natuurlijk een optie, maar houdt dan rekening met het feit dat parkeren op of nabij het vliegveld vaak behoorlijk duur is. Soms kan het lonen om een nacht van tevoren in een (budget) hotel te slapen waar je bijvoorbeeld overdag naartoe reist met het openbaar vervoer. Zo vermijd je hoge parkeerkosten, die natuurlijk hoger zullen zijn naarmate je langer weg blijft . Brengt iemand jou en je reisgenoten naar het vliegveld? Bespreek dan van tevoren of die persoon voldoende ruimte heeft in zijn auto voor al jullie bagage.

Verzekeringen tijdens je vakantie

Andere belangrijke zaken die je moet regelen voor een vakantie zijn verzekeringen. Welke verzekeringen je moet afsluiten, is afhankelijk van je bestemming en natuurlijk ook hoe je reist. Voor een fietsvakantie is een fietsverzekering essentieel. Met een fietsverzekering is je fiets beschermd tegen diefstal, beschadiging maar krijg je ook hulp bij pech onderweg. Ook ben je met een fietsverzekering van bijvoorbeeld Univé.nl verzekerd van een vervangende fiets wanneer er iets met je eigen fiets gebeurt. Een verzekering die je altijd nodig hebt voor een vakantie is een reisverzekering. Hiermee ben je bijvoorbeeld verzekerd voor een vroegere terugreis vanwege ziekte of een ernstig ongeluk tijdens je vakantie, maar ook voor extra kosten van medereizigers die je verzorgen. In bepaalde gevallen ben je ook verzekerd voor extra reis- of verblijfskosten door natuurgeweld. Eventuele andere en niet verplichte verzekeringen zijn bijvoorbeeld een bagage-verzekering wanneer bagage zoek raakt of gestolen wordt, onverwachte medische kosten, een annuleringsverzekering wanneer je onverhoopt niet op vakantie kunt gaan, pechhulp bij pech onderweg of een speciale wintersport verzekering wanneer je gaat skiën.

Je huis veilig achterlaten moet je ook regelen voor een vakantie

Wanneer je je huis veilig achterlaat, ga je met een gerust(er) hart op vakantie. Wanneer je wat langer weggaat, is het een prettige gedachte dat een kennis, buur of familielid af en toe even in je huis komt kijken of alles in orde is. Deze persoon kan ook post bij de deur weghalen, en dat is zeker belangrijk wanneer post in het zicht ligt vanaf buiten. Wanneer er namelijk een grote stapel post bij de voordeur ligt, weten inbrekers dat er waarschijnlijk niemand thuis is. Sluit alle ramen en deuren en vergeet ook vooral de kleine raampjes in bijvoorbeeld toilet of bijkeuken niet. Haal ladders, hoge containers en eventueel tuinmeubels waarmee inbrekers zichzelf makkelijk(er) toegang kunnen verschaffen tot je huis uit het zicht. Met een timer kun je het eventueel zo regelen dat er op een bepaald tijdstip een lampje in huis aangaat, zeker het overwegen waard wanneer je in de wintermaanden weg gaat en het vroeg donker word. Laat je je gordijnen of jaloezieën open of dicht? Dit is een beetje een dilemma. Persoonlijk doe ik ze liever dicht. Het staat wellicht raar of uitnodigend voor inbrekers als alles overdag dicht is, maar wanneer alles steeds ’s nachts geopend is, lijkt dit me nóg uitnodigender voor mensen die niet het beste met je inboedel voorhebben. Wat je verder nog kunt doen is alle stekkers uit het stopcontact halen voordat je op vakantie gaat. Zorg dat er geen kort houdbare levensmiddelen meer in de koelkast staan en leeg je vuilnisbakken.

BEN JIJ AL OP VAKANTIE GEWEEST OF HEB JE NOG EEN VAKANTIE IN HET VOORUITZICHT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.