Wil je graag meer kleur in je keuken, maar heb je geen budget voor een grote verbouwing? Ik geef je 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Meer kleur in je keuken met verf

Tegenwoordig kun je keukens kopen in alle kleuren die je maar bedenken kunt. Zeker als je al van kleur in je interieur houdt, is een gekleurde keuken natuurlijk te gek. Maar een nieuwe keuken zit er natuurlijk niet altijd in en bovendien moet je wel heel erg zeker zijn van je zaak als je voor een gekleurde keuken gaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om meer kleur in je keuken te brengen zonder dat je direct een compleet nieuwe keuken hoeft te plaatsen. De meest voor de hand liggende manier om meer kleur in je keuken te brengen als je geen gekleurde keuken hebt, is om de deurtjes te verven. Als je handig bent, kun je dit zelf doen, maar je kunt je keukendeurtjes ook laten spuiten. Daarvoor worden alle deuren en / of laden gedemonteerd en die worden dan in een atelier gespoten. Wil je gekleurde accenten? Dan kun je je deurgrepen vervangen. Houdt wel rekening met het feit dat je afdrukken of gaten van oude deurgrepen kunt zien wanneer je nieuwe deurgrepen niet dezelfde afmetingen hebben als de oude. Als je voor dezelfde grepen gaat, maar dan alleen in een andere kleur, heb je dit probleem natuurlijk niet. Verder kun je deurgrepen ook spraypainten, maar houdt in dit geval dan weer rekening met slijtage, juist vanwege het feit dat je deurgrepen continue aanraakt. In plaats van de deuren van je keuken verven, kun je natuurlijk ook gewoon een muur of meerdere muren in je keuken verven voor meer kleur in je keuken. Zelf vind ik de impact het grootst als je echt alle muren verft.

Servies

Ook breng je heel makkelijk meer kleur in je keuken met (gekleurd) servies. Servies leent zich bij uitstek om leuk mee te stylen, dus stal je mooiste spullen vooral uit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een bordenrek of zet je mooiste servies op een wandplank. Je hoeft natuurlijk niet al je servies in het zicht te zetten. Je kunt kiezen om de items die je het meest gebruikt binnen handbereik te zetten of juist een compositie te maken van kleurrijk servies wat je niet zo vaak gebruikt. In dat geval is het leuk om met oneven aantallen te werken en met hoogteverschillen. Hoe je dat doet? Heel simpel, maak stapeltjes van kommetjes in verschillende kleuren en plaats daar een lager of hoger stapeltje naast. Juist met servies kun je super makkelijk hoogteverschillen creëren door items toe te voegen of weg te halen. Heb je er plek voor? Dan is een open kast of een trolley in de keuken ook enorm leuk als (extra) stylingplek in je keuken.

Kleur in je keuken met textiel en raambekleding

Ik ben gek op mooi servies, maar ook op keukentextiel. En met keukentextiel kun je natuurlijk ook op een heel eenvoudige manier meer kleur in je keuken brengen, juist omdat thee- en handdoeken vaak in het zicht hangen. Hang ze bijvoorbeeld aan mooie haken en als je daar geen plek voor hebt of je wilt of kunt niet boren, dan zijn deurhaakjes heel handig. Ik vind het altijd belangrijk dat keukentextiel er leuk uitziet, maar het moet ook van goede kwaliteit zijn. Helaas heb ik al wel eens wat miskopen gedaan wat dat betreft. Wat ik nu dus doe als ik een nieuwe set keukentextiel wil kopen? Ik koop er eerst van elk één. Zo kan ik kijken of ze goed vocht absorberen en hoe ze uit de was komen. Ben ik daar tevreden over, dan schaf ik meerdere exemplaren aan. Ik wil namelijk altijd matchende sets hebben. Staat je eettafel in de keuken? Met een mooi kleed breng je ook al weer kleur aan, net zoals met placemats en servetten. Hiervoor kijk ik zelf altijd graag bij Zara home en H&M home. Ook met raambekleding breng je natuurlijk tot slot meer kleur in je keuken. Waar je voor kiest, is natuurlijk afhankelijk van de ramen in je keuken. Vouwgordijnen bijvoorbeeld zijn vaak ideaal in een keuken, en juist vouwgordijnen heb je in ontzettend veel keuren. Andere alternatieven zijn plissé-gordijnen of (houten) jaloezieën, alhoewel de keus in kleur daar natuurlijk een stuk beperkter is. Vergis je niet in de impact die raambekleding op de sfeer in je huis geeft, en dus ook op de sfeer in je keuken.

HOU JIJ VAN KLEUR IN JE KEUKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.