Heb jij het ook wel eens gehad? Je pioenrozen gaan niet open. Hier is een reden voor en gelukkig ook een heel simpel trucje om het op te lossen.

Mijn pioenrozen gaan niet open

Pioenrozen zijn prachtige bloemen, zowel in de knop, tijdens het bloeien en zelfs als ze bijna uitgebloeid zijn! Soms heb je echter wel eens zo’n bos, je pioenrozen gaan niet open. Geen een, of enkele pioenrozen van je bos blijven dicht zitten. Dit heeft te maken met het feit dat er van nature een soort suikerlaagje op de knoppen zit. Dit laagje voorkomt soms dat de knoppen open gaan. Het is super makkelijk op te lossen, spoel je pioenrozen gewoon af met een beetje lauwwarm water zodat je dit laagje verwijdert. Je kunt dit bij voorbaat doen, dus voordat je je pioenrozen in de vaas gaat zetten, maar je kunt het ook later doen, als je na verloop van tijd merkt dat bepaalde knoppen niet open gaan. Zelf doe ik het eigenlijk nooit bij voorbaat, omdat ik vaak juist wel mooi vind om een combinatie te hebben van bloemen die helemaal mooi openbloeien en bloemen die nog in de knop zitten. Als je eenmaal een bos pioenrozen hebt staan, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Zorg er altijd voor dat je pioenrozen in een schone en ruime vaas zet. Ik maak vazen zelf altijd schoon met water en een klein beetje bleekmiddel. Hiermee dood je namelijk de bacteriën. Pioenrozen hebben vaak veel blad. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen blad onder water staat, deze bladeren kunnen dan namelijk gaan rotten. Verwijder dus het blad voordat je je pioenrozen in een vaas gaat zetten. Snijd pioenrozen altijd schuin af met een zo scherp mogelijk mesje, dat is beter dan knippen.

HEB JIJ DIT SEIZOEN OOK PIOENROZEN GEKOCHT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Voor het eerst had ik dit jaar pioenrozen die niet wilden openen. Ik heb het toen geprobeerd me lauwwarm water en eentje ging open. Ik heb dit trouwens nooit gehad. Maar goede tip!

 2. Ilona says:

  Goede tip ik vroeg inderdaad laatst in de bloemenwinkel waarom pioenrozen zo “kleverig” waren (dacht dat het gif was) toen hoord ik dit inderdaad. Heb een week of 6 iedere week pioenen gekocht en sommige bossen stonden echt lang en gingen ook open (na afspoelen). Toen het zo warm was waren ze uiteraard sneller uitgebloeid en 1 keer vlogen er een soort vliegende mieren uit….mediterrane draaigatjes???:-) de naam klinkt leuker dan ze zijn. Verheug mij nu op de hortensia’s en dan wil ik er een aantal drogen.

  1. Christiana says:

   Oh ja, ik kijk ook al uit naar de hortensia’s! Ik zag van de week heel mooi roze/paars gekleurde en die wilde ik gaan drogen voor op de slaapkamer. Het meisje bij het tuincentrum zei echter heel eerlijk dat het nu nog niet de tijd is om hortensia’s te drogen, je kan blijkbaar beter wachten tot het einde van het seizoen. Dat klopt ook denk ik wel, want vorig jaar had ik ook aan het eind van het seizoen hortensia’s gedroogd en dat was mooi gelukt, die heb ik nu nog steeds staan!

 3. Ik koop eigenlijk zelden bloemen voor in huis (hooikoorts) maar er staat meer dan genoeg in de tuin om van te genieten. Daar houdt het vaak ook langer.
  En ja, pioenen hebben we ook, maar die zijn intussen uitgebloeid. Daar komen inderdaad ook mieren af op de pioenen in knop (maar ze richten geen schade aan).

  1. Christiana says:

   Oh wat leuk dat jullie mooie bloemen in de tuin hebben staan, wij hebben juist gekozen voor alleen groen in de tuin, zonder bloemen, omdat ik het dan zonde vind dat sommige vrij kort in bloei staan. Andre heeft ook regelmatig last van hooikoorts, dat zijn dan ook de momenten dat ik maar beter geen bloemen in huis kan halen.

 4. Dat suikerlaagje zorgt ervoor dat die stoute mieren (net zulke zoetekauwen als ik ) erop af komen, misschien een goed idee inderdaad om ze af te spoelen! Toevallig van de week een hortensia gekocht, die vind ik ook zo mooi. Was helemaal vergeten dat die bij ons ook in de tuin groeien, haha! Maar het is een blauwe, in de tuin heb ik witte (en die zijn nog niet uit) . Ik ga hem proberen te drogen want toen ik voor droogbloemen keek bij Xenos (onze tuincentrum heeft ze niet eens) vond ik ze zo duur. Hoop dat het drogen lukt, dan volgen de witte ook!

 5. Nooit geweten dat pioenrozen een soort suikerlaagje hadden! Ik zou het anders nooit afgespoeld durven hebben, dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.