Bij een verbouwing komt meestal meer kijken dan je denkt. Déze kosten van een verbouwing moet je zeker niet vergeten in je begroting.

Sloopwerkzaamheden

Jaren geleden liet ik een eengezinswoning verbouwen en anderhalf jaar geleden kocht ik na mijn scheiding een eigen appartement. Ook dat appartement liet ik grotendeels verbouwen. Ik kan wel zeggen dat ik daar veel van geleerd heb, gelukkig ging dat in de meeste gevallen goedschiks en niet kwaadschiks. Ik denk dat je vooral budgetmatig grote uitdagingen kunt hebben tijdens een verbouwing. Je hebt namelijk niet alleen de kosten van een verbouwing zelf, er komt echt nog (veel) meer bij kijken. Ik ga een aantal punten noemen die je niet zomaar over het hoofd moet zien. Veel verbouwingen beginnen met sloopwerkzaamheden. Ik kan me voorstellen dat veel mensen denken dat slopen niet zo’n probleem is. Echter, je moet wél weten wat je doet. Voor je het weet sla je met een moker een gat in een waterleiding en dan heb je pas écht een groot probleem. Verder kun je ook niet zomaar alles in je huis slopen. In monumentale panden mag dat in veel gevallen niet eens, maar je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld draagmuren, en de plekken waar elektriciteitskabels en waterleidingen lopen. Je kunt speciale sloopbedrijven inhuren, maar vaak is het makkelijker als je sloopwerkzaamheden door hetzelfde bedrijf laat doen als die ook de verbouwing doet.

Vergeet bij de kosten van een verbouwing de kosten van het afvoeren van afval niet

Als alles eenmaal gesloopt is, zit je waarschijnlijk met een enorme berg afval. Dit moet afgevoerd worden en afvalcontainers zijn helaas niet gratis. Met ‘klein spul’ kun je naar de stort in je eigen gemeente rijden, maar ga je bijvoorbeeld een complete badkamer slopen, dan heb je echt een vuilcontainer nodig. De ene vuilcontainer is de andere niet. Zo kun je natuurlijk vuilcontainers huren van verschillende afmetingen, maar er wordt ook onderscheid gemaakt in het soort afval dat je in een vuilcontainer kunt doen. Ga je een puincontainer bestellen, dan moet je er van tevoren goed over nadenken welk soort afval je hebt. Zo zijn er vuilcontainers speciaal voor hout, grondafval, dakafval of groenafval. Ik heb nog een extra tip die ik graag nog wil toevoegen. Ga je verbouwen omdat je gewoon iets anders wilt, maar is deze verbouwing an sich niet persé noodzakelijk omdat er niets echt kapot, versleten of verouderd is? Je zult versteld staan hoeveel je als ‘gratis af te halen’ op marktplaats kunt aanbieden. Wellicht maak jij iemand heel blij met jouw oude keuken. Ik heb mijn oude keuken ook aangeboden via Marktplaats en op deze manier heb ik dus flink bespaard op het afvoeren van die onderdelen.

Eventuele vergunningen

Soms moet je bij de kosten van een verbouwing ook rekening houden met kosten van een eventuele vergunning. Je hebt zeker niet in alle gevallen een vergunning nodig. Waar je wel rekening moet houden met een vergunning is wanneer je gaat verbouwen in een monumentaal pand. Ook wanneer je een woning gaat vergroten met bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw van bepaalde afmetingen, wanneer je het bestemmingsplan van je pand gaat veranderen of wijzigingen gaat aanbrengen aan de voorgevel of de constructie van een woning heb je vergunningen nodig. Waarschijnlijk overbodig om te melden, maar naast extra kosten brengen dit soort vergunningen ook altijd extra tijd met zich mee. Zorg er dus voor dat de vergunning geregeld is voordat de werkzaamheden van start gaan.

Vergeet bij de kosten van een verbouwing ook het arbeidsloon niet

Nieuwe tegels uitzoeken voor je badkamer, een prachtige vloer in de woonkamer, een fonteintje in het toilet of nieuw deurbeslag op je deuren. Het is allemaal enorm leuk om dat uit te zoeken, maar vergeet ook vooral niet het feit dat die tegels geplaatst moeten worden en die vloer gelegd. Als je al eens een (grote) verbouwing gedaan hebt, heb je waarschijnlijk al ervaren dat het arbeidsloon in veel gevallen de allergrootste kostenpost is. Ik vraag altijd van tevoren een offerte met de totaalprijs op. Juist omdat de kosten van arbeidsloon vaak zo hoog zijn, doe je er in veel gevallen goed aan om rechtstreeks met een klusbedrijf samen te werken. Ga je bijvoorbeeld bij een sanitairwinkel een complete badkamer uitzoeken en laat je de badkamer via hen ook plaatsen, dan moet je rekening houden met het feit dat zij marge berekenen op het arbeidsloon. Zij moeten immers een klusjesman betalen, maar zij willen daar natuurlijk zelf ook nog iets aan overhouden. De kosten zullen dus waarschijnlijk minder hoog uitvallen als je hiervoor zelf iemand regelt.

HEB JIJ WEL EENS MET ONVOORZIENE KOSTEN TIJDENS EEN VERBOUWING GEZETEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.