Een handleiding voor het uitzoeken van nieuwe gordijnen.

Meten is weten bij het uitzoeken van nieuwe gordijnen

Sfeer heeft niet alleen te maken met bepaalde kleuren die je aantrekkelijk vindt, die bij je smaak passen of bij de rest van je interieur. Zeker wanneer het gaat om woontextiel (kussens, beddengoed, gordijnen), is textuur heel belangrijk. Kies je voor dikke, zware gordijnen of ga je voor dun en luchtig? Omdat gordijnen nu eenmaal niet heel goedkoop zijn, kijk je er meestal alle seizoenen tegenaan en moet je er zowel in de zomer als in de winter blij van worden. De textuur (dikte) van de stof dus, maar ook de plooien en het ophangmechanisme zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de sfeer. Of je nu zelf je gordijnen gaat maken, of ze op maat laat maken door een professional, het uitzoeken van nieuwe gordijnen begint allemaal met het opnemen van de juiste maten. Houd bij het opnemen van deze maten rekening met de manier van ophangen, dat wil zeggen, heb je een roede of komt je gordijn aan ringen te hangen? Verder is het verstandig om op meerdere plaatsen te meten, plafonds zijn niet altijd waterpas. Meet trouwens zélf, en ga niet klakkeloos uit van plattegronden die je van een woning hebt. Wij merkten namelijk ook bij de plattegrond van ons huis dat er verschillen zaten in de afmetingen op de kaart en die in de realiteit. Tot slot, neem je de meten op terwijl er nog geen vloer in de betreffende ruimte ligt, houdt dan rekening met de extra centimeters die er straks liggen.

Welke kleur kies je voor je nieuwe gordijnen?

Wanneer je een bepaalde kleur en / of print in je hoofd hebt, ga dan op pad om de kleuren in het écht te bekijken. Online shoppen is ontzettend handig en leuk, maar bij het uitkiezen van dit soort dingen is het het makkelijkst om de kleuren live te bekijken en de stof letterlijk te voelen. Vraag of je stof staaltjes mee mag nemen, en hou ze eens naast je vloer of je muur. Kleuren met elkaar laten matchen is zeer moeilijk om uit je hoofd te doen. Vergeet verder ook vooral niet om de stalen daadwerkelijk voor je raam te houden, je zult zien dat licht invloed heeft op de kleur. Niet alleen de kleur van de raambekleding zélf, maar van je héle interieur. Gordijnen die bijvoorbeeld roze gekleurd zijn, zullen onder invloed van (dag) licht een ietwat rozige gloed over je interieur uitstralen.

Kijk goed naar de ruimte bij het uitzoeken van nieuwe gordijnen

Kleur op je muren, de kleur van je vloer en ook raambekleding heeft invloed op je ruimte. Lichte kleuren laten een ruimte vaak groter of ruimtelijker ogen. Verticale strepen benadrukken de hoogte van een ruimte, terwijl horizontale strepen dat doen voor de lengte. Zoek je gordijnen voor een kleine ruimte, dan doe je er over het algemeen goed aan om drukke printjes of zeer donkere kleuren te vermijden. Raambekleding moet natuurlijk mooi zijn, het heeft ook een belangrijke functie, namelijk het tegenhouden van licht. Bepaal dus van tevoren of je verduisterende raambekleding wenst, of dat het ook lichtdoorlatend mag zijn. Zelf hebben wij in de slaapkamer aan beide ramen rolluiken, ideaal, want hierdoor kun je het ‘ s nachts letterlijk aardedonker maken. Raambekleding kan verder ook een rol spelen bij de regeling van temperatuur. Wanneer de zon uren lang op een bepaalde raampartij in je woning staat, kun je je voorstellen dat het gedurende zomermaanden ontzettend heet kan worden in die ruimte, en als je in die ruimte moet vertoeven, is dat niet bijzonder prettig. De speciale buitenzonwering van VELUX helpt om de temperatuur aangenaam te houden doordat hij rechtstreekse zonnestraling opneemt. In de winter wil je het binnen natuurlijk juist zo warm en aangenaam mogelijk maken, gevoerde gordijnen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Doordat ze dikker zijn, zullen ze namelijk warmte binnenhouden en kou buitensluiten, tot op zekere hoogte welteverstaan.

Wat is je budget voor nieuwe gordijnen?

Zoals met heel veel dingen geldt rondom het klussen en stylen van je woning; de kosten voor materiaal en spullen op zich, die zijn nog te overzien. Houdt echter rekening met het feit dat tegels voor je badkamer ook daadwerkelijk moeten worden opgehangen, die nieuwe keuken ook daadwerkelijk geïnstalleerd moet worden, en in dit geval, de gordijnen op maat worden gemaakt, én opgehangen. Arbeidskosten dus, onderschat die niet. Ben je zelf handig, bepaal voor de aanschaf van de stof de juiste maten. Wil je enkele of dubbele plooien? En is de stof die je mooi vindt kamerhoog verkrijgbaar? Zo niet, dan zul je extra stof moeten aanschaffen en banen aan elkaar moeten stikken. Bij het monteren van raambekleding, of dat nu gaat om een dakraam of een gewoon raam, heb je verder natuurlijk ook een goede boor nodig. Kijk van tevoren verder ook naar de omgeving van waar je raambekleding komt. Welke bevestigingsmanier heeft de voorkeur om de door jou gewenste raambekleding op te hangen en is dit mogelijk in de ruimte die je tot tot je beschikking hebt? Tot slot gaat het niet alleen om de letterlijke ruimte die je hebt, bedenk ook in welke omgeving de stof zich bevindt. Natuurlijke materialen, zoals linnen en en wol, kunnen namelijk reageren op luchtvochtigheid. De kleur van je raambekleding kan veranderen door zonlicht. Sowieso is dat trouwens het geval met textiel in het algemeen, je kunt het ook merken bij kussens en banken in ruimtes waar veel zon op staat. In feite kun je hier helaas niet heel veel aan doen, een goede voering kan het proces wat vertragen. Verder verkleurt lichter textiel sneller dan donker textiel en ook gaat het bij natuurlijke materialen sneller.

WAT VOOR GORDIJNEN HEB JIJ THUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

14 Comments

 1. Toevallig zijn wij momenteel bezig met het uitzoeken van de gordijnen. Fijne tips die ik zeker zal gebruiken.

  1. Christiana says:

   Oh wat leuk, ik hoop dat je gauw iets moois kunt vinden;-)

 2. Heel handige tips! Gordijnen kunnen echt een groot verschil maken in huis, ook qua sfeer inderdaad. Ik heb zelf bewust geïnvesteerd in kwalitatieve gordijnen. Eerst wilde ik de gordijnen van de oude bewoners (Action-kwaliteit) laten hangen in een van de kamers. Maar toen ik ontdekte hoeveel mooier mijn nieuw bestelde gordijnen voor de slaapkamer waren, wilde ik die ook in mijn andere kamers. Heel blij mee! Je kunt echt het verschil merken als je in wat zwaardere en mooie stoffen investeert.

  1. Christiana says:

   Dat snap ik helemaal;-) Wij hebben inmiddels nu ook overal echt mooie gordijnen. Dat doet zo veel voor je interieur. Op de slaapkamer hebben we trouwens de gordijnen bewust wat langer laten maken, dat ziet er heel chique uit. Ik wilde dat eigenlijk ook in de woonkamer, maar dat lukte helaas niet met die stof.

 3. In ons andere huis hadden wij heel zware velours gordijnen in een donkergroene kleur, heel mooi! Ze lieten geen licht binnen, hielden de kou en de hitte buiten. Nu hebben wij crèmekleurige gordijnen en die maken het zonlicht heel diffuus. Ik geniet iedere keer als de zon schijnt met dat zachte licht!

  1. Christiana says:

   Bijzonder is dat inderdaad, dat je met verschillende materialen en kleuren gordijnen ook verschillende effecten bereikt!

 4. Wij hebben geen gordijnen, maar wel vitrage in gebroken wit. Dan is het toch wat meer aangekleed dan helemaal niks. Tegen de zon hebben we rolgordijnen in een zandkleur.

  1. Christiana says:

   Klopt! Wij hebben beneden ook witte vitrages, wel in combinatie met gordijnen. Wij hebben heel grote ramen namelijk en als je dan overdag de gordijnen open hebt kijken mensen zo bij je naar binnen. Die vitrages houden dat nu tegen;-)

 5. Ik wil nog heel graag van die shutters beneden. Ik heb iedere keer een buurman die naar binnen zit te gluren. Zo irritant!

  1. Christiana says:

   He, dat is vervelend inderdaad! Shutters vind ik zelf ook zo mooi;-)

 6. Vorig jaar hebben wij voor onze woonkamer nieuwe gordijnen laten maken, ruim €900 verder en ze zijn te lang en vallen helaas tegen. Ergens met het meten en rekening houden met de plooien is er iets mis gegaan (gelukkig heb ik daar niks aan gedaan haha) x

  1. Christiana says:

   Wat zonde zeg, je zou toch denken dat dat allemaal goed gaat als je zoiets professioneel laat doen:(

 7. Ik zit al heel lang aan te hikken tegen nieuwe gordijnen in mijn hobbykamer, maar met deze tips moet het wel gaan lukken. Nou ja, als we weer gewoon kunnen shoppen dan. 😉

 8. Inderdaad goed om te letten op de bevestiging van je gordijnen en gordijnrails. Ik had geen rekening gehouden met het extra gewicht van mijn verduisterende gordijnen, dus ik moest uiteindelijk een nieuwe rails kopen. Dit soort aspecten zal ik in de toekomst niet meer vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.