Zit je niet lekker in je vel? Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen. Eén van de eerste dingen die je dan eigenlijk moet (gaan) doen is echter niet makkelijk.

Beware

Durf je problemen onder ogen te zien

Het zal voor niemand van jullie uitleg nodig hebben dat ik het afgelopen jaar niet goed in mijn vel zat, ik was in feite doodongelukkig tijdens het laatste jaar van mijn huwelijk. Maar dat toegeven aan iemand? Of aan mijzelf? Nee, dat deed ik niet, want dat is verschrikkelijk moeilijk. Hoewel het Andre was die uiteindelijk met de mededeling kwam dat hij wilde scheiden, begon ik kort hierna eigenlijk al helemaal op te bloeien. Een veeg teken dat het de juiste keus was, in ieder geval voor mij. Het eerste weekend heb ik zo ongeveer de ogen uit mijn kop gejankt, maar al snel daarna nam ik mij met alles wat ik in me had voor om er alles aan te doen om mijn leven helemaal opnieuw op te bouwen, voor mijzelf en voor Sketch. En ja, dat was doodeng, maar ik had geen keus. Hij was met heel andere dingen en vooral ook met andere mensen bezig, en ik leerde dat eenzaam zijn binnen een huwelijk nog verpletterender is dan alleen eenzaam zijn. Lang verhaal kort; durf je problemen onder ogen te zien. Dat je niet lekker in je vel zit of je zelfs depressief voelt, komt altijd ergens vandaan. Die gevoelens zijn er niet zomaar. Bedenk dat in feite het enige wat je dan dus kunt doen is die problemen in de ogen durven kijken, hoe verschrikkelijk confronterend en moeilijk dat ook is.

Zorg voor jezelf en voor regelmaat wanneer je niet lekker in je vel zit

Hoewel de behoefte om een hele dag in een donkere kamer te liggen met de dekens over je hoofd wanneer je niet lekker in je vel zit waarschijnlijk groot is, kun je jezelf eigenlijk niet erger straffen. Ik denk niet dat er ooit iemand geweest is die daar uiteindelijk gelukkiger van is geworden. Zorg voor regelmaat. Sta op tijd op, ga op tijd naar bed. Eet op gezette tijden. Laat jezelf, je werk en je bezigheden niet verslonzen. Natuurlijk kun je je schema en je routines wel aanpassen naar je kunnen op dat moment, maar laat niet alles uit je handen glippen. Het zal namelijk op een bepaald moment steeds moeilijker worden om alles dan weer op te pakken. Wanneer je niet lekker in je vel zit, is het belangrijker dan ooit om voor jezelf te zorgen. Zorg dus voor die routine, en zorg voor jezelf. Maak in de ochtend een lekker ontbijtje voor jezelf, vergeet niet te lunchen en zoek iets lekkers uit voor het avondeten. Hoewel ik absoluut niet graag in de keuken sta, merk ik toch wel dat ik me na het eten van een gezonde pasta vaak toch lekkerder voel dan na een pizza of een bord patat. Verder heb ik ook echt niet altijd zin om me op te maken, maar ik merk ook dat wanneer ik dat wel doe, ik me veel lekkerder voel. Ik geef mijzelf altijd één pyjama dag in de week, en dat is meestal op zondag. Ik sport dan wel, maar na het douchen hijs ik mijzelf weer heerlijk in pyjama. Voor het uitlaten van Sketch kleed ik me dan even om. Wanneer de maandag dan aangebroken is, vind ik het dan toch altijd wel weer lekker om me wél op te tutten.

niet lekker in je vel zitten

Ga naar buiten en beweeg (meer) als je niet lekker in je vel zit

Ik kan me bijna niet voorstellen dat er iemand is die niet blij wordt van de zon op zijn gezicht. Naar buiten gaan en meer bewegen wanneer je niet lekker in je vel zit, kan enorm heilzaam zijn. Je hoeft echt niet direct een uur te wandelen. Maak desnoods een rondje in de straat of ga wat vaker lopend naar de supermarkt in plaats van met de auto. Zelf ben ik echt niet een heel energieke sportvrouw, maar ik merk wel dat (meer) bewegen mij enorm, maar dan ook echt enorm, geholpen heeft in het afgelopen jaar om lekkerder in mijn vel te zitten. Zo gebruik ik mijn crosstrainer echt meerdere dagen per week een half uur per dag in de ochtend. Het geeft mij een fijn gevoel en bovendien kan ik zo direct al voldaan terugkijken op de ochtend, omdat ik die dag goed begonnen ben. Nu snap ik dat niet iedereen een crosstrainer in huis heeft, maar op Youtube bijvoorbeeld kun je talloze video’s vinden van oefeningen en bewegingen die je gewoon thuis kan doen zonder dat je daarvoor ook maar iets nodig hebt. Ik denk dat het vooral heel belangrijk is om iets te kiezen wat bij je past. Op die manier kun je het makkelijk(er) in je routine opnemen en het er ook daadwerkelijk in houden, zonder dat je elke keer heel veel weerstand voelt om het te gaan doen.

Waardeer en beloon jezelf

Hoewel anderen er voor kunnen zorgen dat jij jezelf (hoe hard het ook klinkt) waardeloos of geweldig vind, is het enorm belangrijk om te beseffen dat jij hier zélf ook wat over te zeggen hebt. Wanneer je niet lekker in je vel zit, nauwelijks je bed / je pyjama of de deur uitkomt, slecht, te veel of te weinig eet, je werk, hobby’s, huis en je sociale contacten verwaarloost, kan het gevoel van waardeloosheid en falen heel snel heel sterk worden. Zorg er dus voor dat je trots op jezelf kunt zijn. Ik kan mijzelf behoorlijk ergeren aan het feit dat je in de huidige maatschappij voor sommigen tegenwoordig blijkbaar alleen een zogenaamde ‘powervrouw’ bent wanneer je 25.000 instagram volgers, een plat getrainde buik en vooral ook een succesvolle carrière hebt, maar er is natuurlijk veel en veel meer dan dat. Ik ken genoeg échte powervrouwen in mijn omgeving zonder 25.000 instagram volgers en een succesvolle carrière, maar die wel dapper en ontzettend sterk en bovendien ongelofelijk veel veerkracht getoond hebben in hun leven. Wat anderen ook van je vinden, het allerbelangrijkste is dat jij trots bent op jezelf. Want dat mag je zijn, ook al heb je misschien fouten gemaakt of stomme beslissingen wel of niet juist genomen. Leer jezelf te waarderen en beloon jezelf ook zo nu en dan. Jezelf belonen kan op allerlei manieren. Gun jezelf meer (vrije) tijd, verras jezelf met een mooi cadeau, ga iets doen wat je al heel lang wilt doen of stop juist met iets waar je niet meer gelukkig van wordt.

WAT WERKT VOOR JOU WANNEER JE NIET LEKKER IN JE VEL ZIT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Ik vind dat ook altijd zo kortzichtig als ze het over powervrouwen hebben, dat gaat echt nergens over. Afgetraind ben je een powervrouw tegenwoordig, maar ook als je een maatje meer hebt… Ook zoiets…
    Wat doe ik als ik niet lekker in mijn vel zit… tja, dat is een lastige vraag. Vaak denk ik dan, morgen is weer een dag, dan zal het beter gaan, maar creatief bezig zijn helpt ook. Zelfs het huis poetsen is soms lekker, online wat leuks kopen, of juist helemaal niks doen. Het hangt enorm van mijn stemming af.

  2. Mooie, krachtige blog. <3

  3. Wat prachtig geschreven! Sowieso al die woorden waar maar een labeltje aan gehangen wordt. Je voelt zelf het beste aan waar je jezelf beter van gaat voelen. Door een hoop narigheid in mijn verleden heb ik vaak niet zulke goede dagen en soms ook niet de energie om er tegen te vechten. Maar ik zie iedere zonsopgang als een nieuwe dag/kans en probeer er dan ook niet in te blijven “hangen”. Ik wordt ontzettend blij van fijne geuren en een opgeruimd huis dus als ik het bed heb opgemaakt spray ik daar wat roomspray op. Verder kan ik (hoewel sommige mensen zeggen dat het “maar” een dier is) veel steun ontlenen aan Amy ook al praat ze niet ze voelt haarfijn je stemming aan en ik denk dat jij hetzelfde met Sketch hebt, niet “maar” een hond maar je steun en toeverlaat!

  4. Wat een onwijs goeie tips meis! Dat laat ook weer zien hoe krachtig jij beet! Voor mij helpt het bezig zijn met mijn blog tegen een slechte dag. Daar haal ik zo enorm veel energie uit! Maar ook even naar buiten gaan en voor jezelf zorgen is heel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.