Dieten waarbij de ‘kilo’s er af vliegen’? Nee hoor, het enige wat jij rond zult zien vliegen tijdens het afvallen, is zweet en tranen.

Doelen stellen en die ook met heel je hart nastreven

Welk dieet je ook kiest, ga in elk geval niet voor een dieet waarbij de kilo’s er zogenaamd af zullen vliegen. Nee hoor, het enige wat jij rond zult zien vliegen tijdens een dieet is zweet. Crashdiëten zijn allesbehalve gezond en de kans is groot dat de kilo’s er daarna ook héél snel weer aan zitten. Eigenlijk moeten we het ook helemaal niet hebben over een ‘dieet’. Afvallen moet een way of life worden. Je moet niet bij elk gebakje dat je laat staan denken ‘goh, ik laat een gebakje staan’, of elke ochtend wanneer je wakker wordt ‘oh god, ik moét weer naar die sportschool’. Je moet doelen stellen en die op zo’n manier integreren in je dagelijks leven dat het normaal wordt. Uiteindelijk zal je dan niet meer dat shit-gebakje-laten-staan-gevoel hebben, want op een bepaald moment kies je zelfs heel bewust niet eens meer voor dat gebakje, maar pak je er net zo lief een appel bij. Dagelijkse gebakjes pássen namelijk gewoon niet in een levensstijl waarbij je wilt afvallen, hoe stom dat ook is. En meer bewegen hoort nu eenmaal wel bij zo’n levensstijl. Als bewegen eenmaal net zo gewoon is als je tanden poetsen, of naar je werk gaan, zal het ook makkelijker zijn om het te blijven doen. Stel realistische doelen voor jezelf. Houd rekening met jouw figuur en jouw bouw. Door te ver door te slaan in je verwachtingen en wensen kun je al snel moedeloos en zelfs wanhopig worden. Voor de bruiloft had ik mijzelf bijvoorbeeld een doel gesteld van 60 kilo bij een lengte van 1.72 meter. Dat is niet ‘super dun’, maar ik hoef ook niet ‘super dun’ te zíjn. Ik heb nu eenmaal dat buikje, en aangezien ik twee jaar geleden natuurlijk al héél wat kilo’s ben kwijtgeraakt, weet ik dat ik het echt wel kan. Het is alleen áfzien en je moet voor jezelf afvragen hoé graag je die kilo’s kwijt wilt en hoever je daarvoor wil gaan.

Balans tussen meer bewegen en minder (beter!) eten

Afvallen heeft voor 30% met bewegen te maken, en voor 70% met voeding. Je kunt dus als een bezetene gaan sporten, en dat is op zich hartstikke prima, maar alléén maar bewegen is niet genoeg. Als je daarnaast namelijk niet ook je eetpatroon aanpast, zal je waarschijnlijk maar weinig resultaten boeken, en zeker niet op de lange termijn. Bij een gezonde levensstijl kun je ook gerust extra vitamines nemen. Bij Bodystore vind je bijvoorbeeld een super breed scala aan vitamines die passen bij een verantwoorde levensstijl. Over dat bewegen, kies iets uit dat bij je past. Super, súper belangrijk, want alleen dan kun je dat bewegen blijven volhouden. Stel je voor dat je meerdere keren per week (of zelfs elke dag…) iets moet doen waar je echt een hékel aan hebt? Je begrijpt zelf natuurlijk ook wel dat geen mens dat op de lange termijn volhoudt. Ik heb heel wat uurtjes doorgebracht op de crosstrainer. Deze hebben wij op zolder staan en ik besef heus dat dat best een luxe positie is. Het is namelijk een behoorlijke investering, maar ik kan alleen maar zeggen; héb je de ruimte voor zo’n apparaat en kun je het geld missen, doé het dan. Haal zo’n ding in huis. Uiteindelijk is het goedkoper dan een abonnement op de sportschool en je kunt er áltijd gebruik van maken. Je hoeft nooit meer door weer en wind, het maakt geen bal uit hoe je er uitziet, want er is toch geen mens die je ziet. Je kunt lekker je eigen muziek draaien en in je eigen badkamer douchen. Zo wordt de drempel om te gaan sporten toch ook al een beetje lager?

Dít kun je wel en niet eten en drinken

Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt laten staan, waarmee je al snel effect bereikt; frisdranken bijvoorbeeld! Hier zit ongelooflijk veel suiker in! De kant-en-klaar pakjes voor bijvoorbeeld pasta bevatten erg veel zout. Van veel zout ga je vocht vasthouden en dan zie je er ook al gauw ‘dikker’ uit. Kijk ook zeker uit met de zogenaamde ‘light’ producten. Er zitten dan misschien minder of zelfs geen  vetten in deze producten, maar dat wordt dan vaak weer gecompenseerd met suikers, en die wil je ook niet (te veel). Honger is verder niet hetzelfde als dorst. Hoewel voldoende water drinken (niet té veel dus) goed voor je is, val je van ‘slechts’ water drinken niet af. Het is echter wél zo dat je dorst kunt verwarren met honger. Heb je dus zin in ‘iets’, drink dan eens wat vaker een glas water. Het klinkt misschien ‘verleidelijk’ om zo min mogelijk te eten. Maar geloof mij nou maar, ook al heb je een ijzeren discipline, uiteindelijk hou je dit gewoon niét vol. Het mag ‘gek’ klinken in een wereld waar heel veel vrouwen zo obsessief bezig zijn met hun lichaam en het tellen van calorieën, maar je hebt simpelweg eten, ja, calorieën dus, nódig om in leven te blijven. Tja, dat is nu eenmaal zo. Honger jezelf dus niet uit. Blijf eten, maar doe dat bewust. Heb je namelijk tijdens je ‘dieet’ continue honger, dan wordt de kans op ‘falen’ steeds groter.

Afkicken van suiker

Suiker maakt moe. Neem je een suiker-snackje, dan gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Je voelt je dan goed. Echter, het hormoon insuline haalt die bloedsuikerspiegel weer omlaag. En dáár word je dus slap en moe en chagrijnig van. Eigenlijk heb je al snel weer zin in iets lekkers. Weg dus met die snelle suikers, wat jij nodig hebt zijn de zogenaamde langzame koolhydraten. Deze verdelen de energie gelijkmatiger en hiervan krijg je dus niet opeens zo’n hoge piek. Langzame koolhydraten zorgen voor een minder snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en hierdoor zul je dus geen last hebben van die suikerdipjes. Bovendien; suiker maakt happy. Voor even dan. Door suikers te eten komt er dopamine vrij, het blij-hormoon. Komt er een tijdje geen suiker binnen, dan word je steeds minder blij. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar iédereen kan hier van afkicken. Afkicken van suiker kan gepaard gaan met lichamelijke klachten, hoofdpijn, moeheid, duizeligheid en lusteloosheid. Dit kan een paar dagen duren, maar als je eenmaal door die eerste paar (bittere…) dagen heen bent, zul je al snel merken dat je je beter (en blijer) gaat voelen. Dit brengt mij op het volgende punt, omdat suiker zo verslavend werkt, kun je er wat mij betreft beter wat vaker ‘niets’ dan ‘iets’ van eten. Een klein bakje chips of een stukje chocolade? Ik dacht het niet hoor. Ik vond het (serieus!) makkelijker om überhaupt geen zoetigheid te eten, dan een klein beetje. Want is die wikkel eenmaal van de chocoladereep af of die zak eenmaal open…? Tja, dan maak je het jezelf wel heel moeilijk. Haal het simpelweg dus niet in huis. Wees je tot slot bewust van het zogenaamde ’troost-eten’. Ik weet zeker dat veel van jullie het herkennen; troost-eten. Lekkere dingen eten omdat je je somber of verdrietig voelt. Ik las ooit een interview met een diëtist en deze mevrouw vertelde; ‘Eten is nooit de oplossing, tenzij je honger bent’. Dit is me altijd heel erg bijgebleven. Merk je dat je vaak gaat (over)eten wanneer je verdrietig bent, probeer dan eens te kijken naar wát het is dat je zo verdrietig maakt. Pak je namelijk het ‘probleem’ niet aan, dan kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht; je eet iets lekkers omdat je verdrietig bent en wordt vervolgens nog verdrietiger omdat je te veel gegeten hebt. Dan komt de gedachte bij je op; zie je wel, het lukt me toch niet, ik kan nu net zo goed nóg meer eten om mijzelf te troosten.

HEB JIJ WEL EENS EEN DIEET GEVOLGD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Helemaal mee eens! Je ziet er trouwens super goed uit! Ik ben ook bezig met afvallen omdat ik mijn zwangerschapskilo’s heel graag kwijt wil. Ik zit al op 1/4e van wat er af moet!

  2. Hele goede tips, totally agree! Haha ik hoor je het gewoon vertellen, echt grappig als je het persoon achter de blog kent! Dat bewegen en water drinken is wat ik nog wat lastig vind (en oja ben gewoon dol op lekker eten, ook niet handig) E-nummers ook zoveel als mogelijk proberen te vermijden, sommige geven een signaaltje dat je niet verzadigd bent (gemeen eigenlijk he) maar als je gezond eet laat je die sowieso al staan. Wat fijn dat je zo bent afgevallen! Je zal straks helemaal stralen op je mooie dag!

  3. Fijne tips! Ik drink geen limonade gelukkig, hoogstens bij uitzondering. En ja, daar zit suiker in. Ik wil 10 kg kwijt, ook omdat ik nu niet lekker in mijn vel zit. Ik mis de energie die ik had toen ik slanker was. En ik weet dat ik mij gewoon beter voel als ik op mijn streefgewicht zit.
    De laatste tijd voel ik mij enorm “plof” en ik ben ook bang dat die medicijnen ook niet echt meewerken.
    Momenteel wandel ik veel en af en toe ga ik zwemmen, en verder durf ik niet zoveel te doen omdat ik bang ben dat die zenuw in mijn been weer klem komt te zitten. (het is nog steeds niet over)
    Light producten zijn wel de slechtste uitvinding ooit, die vermijd ik absoluut!

  4. Goede tips, ik herken ze allemaal (ben door mijn levensstijl aan te passen zeker 25 kilo kwijt). Met name die “beter niets dan een klein beetje”-regel is een topper !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.