Kijk je ook zo uit naar de lente, maar ben je ook wel een beetje een huismus? Ik geef je inspiratie voor leuke lente activiteiten die je in en om je huis kunt doen!

Houd een lente schoonmaak

Hoewel ik natuurlijk heel blij ben dat de lente in aantocht is en het hopelijk niet meer lang duurt voordat we weer lekker zonder jas en met blote benen naar buiten kunnen, vind ik het ook heerlijk om thuis te zijn en daar lekker te ‘rommelen’. Op mijn lijstje met leuke lente activiteiten hoort dan ook absoluut een lente schoonmaak. Super cliché, maar oh zo lekker om te doen nu de lente in aantocht is! Met een lente schoonmaak ga je grondiger aan de slag dan tijdens je standaard schoonmaakroutine. Weet je niet waar je moet beginnen? Kies dan één ruimte of desnoods alleen een kast uit die je wilt aanpakken, bijvoorbeeld je badkamerkast, boekenkast, kledingkast of keukenkast. Wie weet inspireert het opruimen en schoonmaken van één enkele kast je ook weer tot het aanpakken van andere dingen.

Maak je garderobe lente-proof

Ook je garderobe kan wel extra aandacht gebruiken nu de lente in zicht is. Zelf heb ik echt een heel kleine garderobe; nog steeds het resultaat van het feit dat ik na de scheiding zo’n tachtig procent van mijn kleding en accessoires heb weggedaan, omdat ik letterlijk met een nieuwe start wilde beginnen. Al mijn kleding past dus makkelijk in één kast. Heb jij nu echt heel veel of zelfs té veel kleding, dan is het heerlijk om je garderobe eens goed onder handen te nemen. Wellicht heb je de mogelijkheid om winterkleding uit je kast te halen en gedurende de lente en de zomer elders op te bergen, bijvoorbeeld op zolder. Eén van de voornaamste redenen van een rommelige kledingkast is vaak toch dat je er te veel spullen in bewaart. Vind je het lastig om te bepalen wat je wel en niet wilt houden? Ik probeer altijd op te ruimen met twee dingen in mijn achterhoofd. Omdat je nu juist je winterkleding elders of in ieder geval meer achterin je kledingkast op wilt bergen, is het goed om alles eens langs te lopen. Heb je bepaalde kleding de afgelopen winter echt geen enkele keer gedragen? Dan is de kans zeer klein dat je er volgende winter nog belangstelling voor hebt. Vraag jezelf ook af; ‘Kan ik dit kledingstuk morgen aan?’ Dus niet als je eerst vijf kilo afgevallen bent, of er eindelijk een matchend blousje bij gevonden hebt. Je wordt echt niet gelukkig van een garderobe vol items die je eigenlijk, om wat voor reden dan ook, niet aankunt.

Bezoek een kringloopwinkel en knap oude meubeltjes op

Vaak begint het in het voorjaar ook weer te kriebelen om meer aan je interieur en aan je tuin of balkon te doen. Je wilt immers die winter achter je laten en de lente in huis halen. Een makkelijke manier om je interieur een upgrade te geven is om spullen te verplaatsen of ze een andere functie te geven. Tegen bepaalde dingen kijk je soms al zó lang aan, dat je ze in feite niet eens meer ziet. Door meubels of accessoires te verplaatsen kun je nieuwe, gezellige hoekjes creëren en lijkt het net een beetje alsof je iets nieuws in huis hebt. Hetzelfde geldt trouwens voor het verpotten van planten. Veel planten groeien nauwelijks tijdens de herfst en winter, maar wellicht merk je nu zelf al dat je planten als het ware weer tot leven komen. Je planten zullen sowieso beter groeien als ze daar daadwerkelijk de ruimte voor hebben in een pot die groot genoeg is. Maar nieuwe bloempotten kunnen direct ook een andere sfeer in huis geven. Bloempotten vind je volop in kringloopwinkels. Daar zijn ze echt stukken goedkoper dan in gewone winkels. Zelf ben ik gek op kringlopen en rommelmarkten en ik kijk dan ook altijd voor bloempotten. Ook kleine meubeltjes vind ik leuk om te kopen bij de kringloopwinkel. Zo was ik echt al tijden op zoek naar een tafeltje met gedraaide poten, maar in gewone winkels vond ik ze veel en veel te duur. Vorige week vond ik er eentje bij de kringloopwinkel voor vijftien euro! Hij was wit en behoorlijk beschadigd, maar ik heb hem opgeschuurd en zwart geverfd met verf die ik nog had en zo heb ik gewoon een super chique tafeltje.

Ga aan de slag met een nieuw interieur project

Wanneer je graag met je interieur bezig bent, heb je vast en zeker nog het één en ander op je wensenlijstje, danwel op je to-do lijstje staan. De lente is een mooi moment om daarmee aan de slag te gaan. Zo had ik na het verven van dat tafeltje met gedraaide poten de smaak te pakken en verfde ik eerst een enorm beschadigde drempel in de keuken die echt sinds de verbouwing al een doorn in mijn oog was en daarna ging ik aan de slag met het verven van de radiatorombouw. Die was eerst wit, maar inmiddels is ook deze zwart en hoewel het een behoorlijk project was, ben ik er toch enorm blij mee. Wil je eigenlijk wel heel graag aan de slag in je huis, maar heb je geen inspiratie? Hoewel Instagram een leuke inspiratie bron is, is bladeren door interieur tijdschriften toch nog steeds mijn favoriete manier om interieur inspiratie op te doen. Via Marktplaats kocht ik laatst een héle jaargang VT-Wonen tijdschriften voor nog geen twintig euro, héérlijk om lekker mee op de bank te liggen.

Organiseer een tuin- of balkonfeestje

Zoals ik al zei vind ik het heerlijk om lekker buiten te zijn, maar ben ik ook een echte huismus. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke lente activiteiten voor in je tuin of op je balkon te bedenken. Sowieso is het nu de tijd om je balkon of tuin lente-klaar te maken en je meubels weer uit de opslag of schuur te halen. Plant bollen en plantjes, vul je bloempotten en kijk voor leuke accessoires. Buitenkleden, lichtsnoeren en lampionnen doen het altijd goed in zowel je tuin als op je balkon. Staat je tuin er weer mooi bij? Tuinfeestjes of een high tea organiseren zijn heel leuke lente activiteiten voor huismusjes. Omdat het weer nu natuurlijk nog steeds wel heel grillig kan zijn, is het wellicht een idee om een easy up partytent van Heuts te overwegen. Het voordeel hiervan is dat het niet een gigantisch bouwpakket is, maar gewoon een tent die je binnen enkele minuten opzet en dan direct klaar voor gebruik is. Partytenten zien er tegenwoordig ook nog eens leuk uit, en met lampionnen of een lichtsnoer maak je het natuurlijk helemaal gezellig.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Darina says:

    Wat heb ik zin in de lente! Mooie tips! Ik heb heel veel zin om weer lekker in de tuin bezig te zijn en mijn garderobe om te gooien. Geen zin meer in die dikke truien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.