Makkelijker en meer sparen gaat vaak al makkelijker met een doel voor ogen. Financiële zekerheid kan daarbij ook een doel zijn.

Makkelijker en meer sparen met een doel voor ogen

Het zal niet voor iedereen gelden, maar in veel gevallen is het zo dat bepaalde dingen makkelijker zijn of worden wanneer je echt een doel voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld wat kilo’s kwijt, dan kan de wens om weer in je favoriete kleding te passen of gewoon om beter in je vel te zitten, je helpen om je doelen te bereiken. Is je huis altijd een rommeltje, maar weet je niet waar of hoe je moet beginnen met opruimen, dan kan de wens om meer rust in je hoofd te krijgen je al helpen om maar gewoon ergens te starten, al is het maar met iets kleins. Zo is het ook met sparen. Sparen vind ik zelf heel belangrijk, zeker toen ik er opeens alleen voor kwam te staan en in mijn eentje een huis kocht. Sparen geeft niet alleen financiële zekerheid, maar vooral ook heel veel rust. Sparen is echter niet altijd even makkelijk, en dat heeft twee belangrijke redenen. Sowieso betekent sparen in de eerste plaats keuzes maken. Het bedrag wat je in een maand naar je spaarrekening overboekt, daar kun je (in ieder geval op dat moment) geen leuke of andere dingen mee doen. Bovendien, en dat is vooral lastig in deze tijd; vaste lasten en dagelijkse uitgaven zijn aanzienlijk gestegen. Ook jij zult merken dat je meer en meer geld kwijt bent aan bijvoorbeeld je boodschappen, benzine of kosten voor het openbaar vervoer. De kosten van je lasten stijgen, maar je inkomsten stijgen helaas niet altijd evenredig mee. Toch zijn er nog steeds manieren om te sparen, wellicht wat minder dan je gewend bent, maar elke maand vijftig euro opzij zetten, betekent toch ook dat je aan het eind van het jaar zeshonderd euro gespaard hebt. Hoe kun je nu makkelijker en meer sparen? Ik denk dat het vooral heel belangrijk is om concrete doelen voor jezelf vast te stellen om te sparen. Misschien zou je wel graag voor een nieuwe auto, een reis of een huis willen sparen. Of misschien wil je graag eindelijk een nieuwe laptop of telefoon, zoals de xiaomi redmi note 11, kunnen kopen. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je concreet voor ‘iets’ spaart, zoals een telefoon of een vakantie of een meubelstuk. Zoals ik net al zei, geeft sparen heel veel zekerheid en rust, en dat is wat mij betreft ook een geweldig doel om na te streven.

Automatisch sparen

Makkelijker en meer sparen kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een maandelijkse automatische overboeking instellen via internetbankieren. Op deze manier spaar je elke maand automatisch hetzelfde bedrag. Een andere manier is om het geld wat er aan het eind van de maand nog over is van je lopende rekening, automatisch laten overboeken naar je spaarrekening. Zelf vind ik dat geen ideale manier. Wat voor mij enorm goed werkt en wat ik dan ook vrijwel maandelijks heel trouw doe, is een deel van mijn salaris naar mijn spaarrekening storten zodra ik dat ontvang. Ik heb een duidelijk overzicht van mijn vaste lasten, maar mijn inkomsten verschillen nogal, omdat ik de ene maand meer uren werk dan de andere maand. Zodra ik mijn salaris heb, kan ik dus kijken wat ik sowieso apart moet houden voor vaste lasten en boodschappen en voor overige zaken. Het voordeel hiervan is dat ik maandelijks spaar, de ene maand wat meer dan de andere maand, maar vooral ook dat ik me niet ‘schuldig’ hoef te voelen als ik eens wat extra geld uitgeef. Ik héb immers die maand al gespaard.

Makkelijker en meer sparen door keuzes te maken

Ik zei het al: sparen betekent keuzes maken. Wanneer je geld overboekt naar je spaarrekening, zul je met dat geld geen leuke dingen kunnen doen. Ga je op vakantie, dan zul je dit jaar bijvoorbeeld niet óók een nieuwe bank kunnen kopen. Ga je heel graag wekelijks of maandelijks uit eten, dan kun je bijvoorbeeld niet ook nog eens allemaal nieuwe kleren kunnen kopen. Keuzes maken is dus heel belangrijk, en dan vooral keuzes die goed bij jou passen. Toen ik vorig jaar mijn huis kocht, wilde ik dat heel graag laten verbouwen. Omdat ik er al een grote verbouwing van mijn oude huis op had zitten, wist ik zo’n beetje wat ik zou kunnen verwachten, maar vooral ook dat ik niet snel genoegen neem met dingen. Ik wist dat ik bepaalde dingen direct goed wilde doen, omdat ik er anders later toch spijt van zou krijgen. Uiteindelijk is de verbouwing grotendeels heel erg goed gegaan en ben ik nog steeds blij met de keuzes die ik toen gemaakt heb. Dat betekent ook dat ik bepaalde dingen niet gedaan heb. Zo ben ik vorig jaar niet op vakantie geweest en omdat ik momenteel nog wat (kleine) plannen heb voor mijn appartement kies ik er dit jaar bijvoorbeeld ook voor om een deel mijn vakantiegeld in mijn huis te steken en niet in een vakantie. Makkelijker en meer sparen gaat wellicht ook makkelijker door dagelijks andere keuzes te maken. Ben je gewend om dagelijks een koffietje en een broodje buiten de deur te halen? Dit kost echt enorm veel geld. Zelf vind ik gesmeerd brood echt niet lekker om mee te nemen, ik zorg dus voor brood en beleg in de koelkast op mijn werk. Dit is veel goedkoper dan broodjes halen, en het is toch vers! Omdat ik geen rijbewijs heb, reis ik altijd het OV. Vanwege de recente busstakingen kon ik de laatste tijd een aantal keren niet met de bus reizen. Ik moest natuurlijk wel gewoon werken, en ik moest dus noodgedwongen de trein pakken. Dit betekende dat ik een stuk verder moest lopen naar het station in plaats van naar de bushalte. Ik ontdekte toen echter dat het hele stuk met de trein reizen behoorlijk wat goedkoper was dan elke keer eerst met de bus naar het station reizen en dan vervolgens verder met de trein, zeker op maandelijkse basis. Het gaat wellicht elke keer om euro’s, maar tel al die euro’s maar eens bij elkaar op aan het eind van de maand of aan het eind van het jaar. Ga je een wat grotere uitgave doen? Misschien hoef je niet altijd het duurste van het duurste of het nieuwste van het nieuwste, kijk bijvoorbeeld naar een iphone 12 in plaats van het allernieuwste (en dus duurste!) model. Zelf heb ik nog steeds een wat oudere Iphone, waar ik volkomen tevreden over ben. Vergelijk prijzen, wacht op aanbiedingen, schrijf je in voor een nieuwsbrief om een eenmalige korting te ontvangen. Je afmelden voor die nieuwsbrief gaat daarna weer net zo makkelijk.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.