Minder kleding kopen of nooit meer uitgaan vind natuurlijk niemand leuk. Gelukkig zijn er ook nog genoeg andere tips om te besparen (die minder erg zijn).

Beware

Werk met een weekbudget om geld te besparen

Eén van de beste en makkelijkste tips om te besparen is en blijft natuurlijk toch wel werken met een weekbudget. Ik pin zelf altijd wekelijks een bedrag voor boodschappen en kleine uitgaven. En ja, als ik aan het eind van de week beland ben en ik merk dat ik nog maar weinig geld over heb, laat ik echt bepaalde dingen liggen. Als ik namelijk voor het einde van de week al weer een nieuw bedrag op zou nemen, ga ik natuurlijk niet helemaal eerlijk met mijn weekbudget om. Omdat eigenlijk vrijwel alles het afgelopen jaar flink duurder is geworden, bewaar ik ook vaker kassabonnen van boodschappen en die vergelijk ik dan met elkaar. Zeker van dingen die ik altijd in huis heb, zoals thee, koffie en cruesli loont het om prijzen van verschillende supermarkten met elkaar te vergelijken. Verder ontdekte ik een tijdje geleden op mijn overzicht van internetbankieren dat ik blijkbaar geld betaalde om te pinnen. Eigenlijk vond ik dat behoorlijk belachelijk. Ik heb toen even navraag gedaan bij mijn bank en wat bleek? Als ik bij een zogenaamde ‘Geldmaat’ automaat geld opnam, koste het niets extra’s!

Neem eten mee naar je werk om geld te besparen

Ik probeer altijd wel enigszins gezond en lekker te eten, maar ik bespaar zeker op boodschappen! Dat kan echt, door prijzen te vergelijken dus, maar bijvoorbeeld ook door minder vaak dingen tussendoor te kopen. Zo neem ik altijd zelf brood mee naar mijn werk. Ik vind niets viezer dan boterhammen in de ochtend al beleggen en in een trommeltje doen, dus ik heb altijd beleg op mijn werk liggen, of ik neem het mee, zodat ik dat dus op mijn werk kan doen. Dit is echt vele malen goedkoper dan broodjes of snacks op het station te kopen. Ook heb ik altijd yoghurt, fruit en cruesli op mijn werk staan. Het is trouwens direct een mooie manier om minder te snoepen. Ik ‘mag’ van mijzelf wel snoepen, maar niet op dagen dat ik werk. Dat is trouwens niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar vanuit het oogpunt van de weegschaal. Ik ben namelijk een enorme snoepkont en als ik gewoon geen koekjes in de buurt heb (op mijn werk dus), kan ik ze ook niet eten. Ook wanneer je veel onderweg bent, is het handig om eten en drinken van thuis mee te nemen. Als je onderweg honger of dorst hebt, is het natuurlijk heel verleidelijk om iets lekkers te kopen. Verder loont het om grote verpakkingen te kopen en dingen in te vriezen. Koop ook vooral geen voorgesneden groentes of voorverpakte appelen. Deze zijn echt duurder!

Keuzes maken

Niet altijd leuk, wel essentieel. In het lijstje met tips om te besparen hoort natuurlijk ook de tip om keuzes te maken. En bijna iedereen moet keuzes maken op financieel gebied. Ik heb er dus bijvoorbeeld dit jaar voor gekozen om mijn vakantiegeld in mijn nieuwe huis te stoppen, en niet in een vakantie. Maar dat is mijn keus. Iedereen heeft andere prioriteiten, dus kijk vooral in de eerste plaats naar wat binnen jouw mogelijkheden ligt, en dan vervolgens naar wat jij belangrijk vind. Als jij je het hele jaar door te pletter werkt en dus dat hele jaar uitkijkt naar een vakantie, kan ik me voorstellen dat jij je geld juist in die vakantie stopt.

Besparen op elektronica

En als we het dan toch hebben over keuzes maken en prioriteiten stellen, ik geef vrij weinig om elektronica. Zo heb ik, geloof het of niet, nog stééds geen TV voor in mijn nieuwe huis. Elke week denk ik: oh ja, ik moet daar nu echt eens achteraan, maar dan ga ik toch weer aan de slag met andere dingen. Ook heb ik de allergoedkoopste blu-ray speler gekocht die ik maar kon vinden. Ik geef namelijk vrij weinig om ‘beeldkwaliteit’, als ik maar gewoon een leuke serie kan kijken als ik daar zin in heb. TV kijken doe ik nauwelijks, dus ik heb alleen internet. Ook weer een manier om te besparen trouwens. Internet vind ik dan wel weer heel belangrijk, net als mijn iMac. Ik verwacht echter dat die ook niet nog eens járen meegaat, dus als ik op een gegeven moment aan iets nieuws toe ben, ga ik mij eens goed verdiepen in refurbished laptops. Op deze manier kun je namelijk ook flink besparen. Een refurbished laptop is vaak een zakelijk ex-lease model die maar kort in gebruik is geweest. Ook krijg je vaak gewoon garantie op zo’n laptop. Ideaal. Wat ik dus bijvoorbeeld nooit zou willen, is een tweedehands wasmachine of TV of zoiets kopen via marktplaats, daar vertrouw ik dan niet echt op, maar met een refurbished laptop van een officieel bedrijf met garantie kan er volgens mij weinig misgaan.

Koop in het ‘verkeerde seizoen’ om geld te besparen

Verder loont het om spullen te kopen in het ‘verkeerde seizoen’. Ik geef toe dat het niet altijd leuk of makkelijk is. Maar neem bijvoorbeeld kerstspullen. Een beetje leuke ornamenten kosten al gauw een paar euro per stuk in de maanden voor kerst. Koop je ze echter in januari, dan kun je ze echt heel goedkoop vinden. Met kleding doe ik het zelf niet heel vaak, omdat veel seizoenskleding toch behoorlijk onderhevig is aan mode, en zeker de spullen die in de sale gaan. Echter, schoenen, pyjama’s, sportkleding en lingerie vind ik vrijwel áltijd in de sale. Hetzelfde geldt voor woonaccessoires. Wat je ook perfect in het verkeerde seizoen kunt kopen, zijn tuinmeubelen. Vaak zijn dit behoorlijk grote uitgaven, maar als je een tuinset na de zomer koopt, ben je echt veel goedkoper uit. Zorg voor een goede tuinsethoes of, wanneer je er de ruimte voor hebt, bewaar je set dan onder een overkapping of in een schuur. Zodra het voorjaarszonnetje zich dan laat zien, kun jij lekker je nieuwe tuinset tevoorschijn halen.

WAAR PROBEER JIJ OP TE BESPAREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Vooral op eten en drinken wanneer we de deur uit gaan. We hebben altijd een flesje drinken bij en wat te knabbelen. Op een bankje zitten is soms net zo fijn als op het terras. 😊

  2. Wij moeten ook enorm op gaan letten, gelukkig doet Jeroen de boodschappen en die weet alle prijzen zo een beetje uit zijn hoofd. Het is echt een vreselijke tijd, alles is zo duur. Nu moeten wij wat gaan verzinnen zodat het gas niet afgesloten wordt, Ik word daar zo niet blij van. En het nieuwe bedrag wat ze berekend hebben is 500 euro per maand… schrik! Wij wachten nog steeds op zonnepanelen via de woningbouwvereniging, zal blij zijn als die geplaatst zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.