Heb jij een hekel aan sporten? Er zijn enorm veel (leuke) manieren om meer te bewegen, en je hoeft er niet voor naar de sportschool.

Beware

Sporten zonder dat het voelt als sporten

Ik zal de laatste zijn om te beweren dat ik nu echt een super energieke sportvrouw ben, maar het is absoluut een feit dat ik me veel beter voel als ik regelmatig sport dan wanneer ik dat niet doe. Toch had ik vroeger een hekel aan gym (ik werd altijd als laatste gekozen omdat ik de bal nooit ving, of ik had geluk als mijn vriendinnetjes de gene waren die moesten kiezen!) en in de sportschool zal je me ook niet vinden. Toch ben ik dus wel graag in beweging. Heb jij echt een hekel aan sporten, maar wil je wel graag meer bewegen? Zó kun je dat doen. De meeste mensen die het woord ‘sporten’ horen, denken toch toch al gauw aan enge fitnessapparaten of badend in het zweet achter een bal aanrennen. Echter, er zijn zo veel manieren om te bewegen zonder dat het voelt als sporten! Wat dacht je bijvoorbeeld van touwtje springen? Dit is echt heel goed voor je conditie en je kunt het gewoon in je eigen tuin doen. Of trampoline springen? Het voordeel van trampoline springen is dat het je gewrichten minimaal belast. Met trampoline springen train je je bovenlichaam, je buikspieren en je bekkenbodemspieren. En bovendien word je er gewoon heel erg vrolijk van. Als ik ooit een trampoline tegenkom, ga ik er op, al dan niet met Sketch. Als je echt wilt lachen, type je bij Youtube eens in ‘dog on trampoline’. Je komt niet meer bij, gegarandeerd. Wat ook leuk is, is hoelahoepen. Net zoals touwtje springen kun je dit gewoon in je eigen tuin doen, het vergt trouwens wel wat oefening. Verder vind ik zwemmen ook erg leuk. Voor mij voelt dit absoluut niet als sporten, maar zwemmen is wel heel goed voor je.

Ga wandelen

Wandelen is dé perfecte manier om meer te bewegen. Het is super laagdrempelig, iedereen kan het, het kan overal, je hebt er behalve fijne schoenen niets voor nodig en het kost niets. Je kan het op ieder gewenst moment van de dag doen, het kan alleen én in gezelschap. Om je een idee te geven, tijdens een uurtje wandelen in een normaal tempo loop je ongeveer vijf kilometer. Het is toch een lekker gevoel om aan het eind van de dag te kunnen zeggen dat je ‘vandaag vijf kilometer gewandeld hebt?’ Het fijne van wandelen is bovendien dat het heel erg goed vol te houden is. Ik bedoel, ik kan prima een uur wandelen op een dag, maar een úúr hardlopen? Vergeet het maar!

Máák het leuk en comfortabel als je een hekel aan sporten hebt

Zoals ik al zei zul je mij niet gauw in de sportschool vinden. Van het idee alleen al dat ik zwetend in mijn oude kloffie tussen zwoegende en hijgende bodybuilders en super afgetrainde supermodellen sta, word ik bang. Het is echter absoluut niet zo dat ik een hekel aan sporten heb. Wat ik dus bijvoorbeeld heel leuk vind om te doen? Ik sta heel graag op de crosstrainer. Die heb ik dan ook meegenomen naar mijn nieuwe huis en ik vind het heerlijk om daar dagelijks een half uurtje op te staan. Het maakt niet uit wat ik aan heb of hoe ik eruitzie, want er is toch niemand die me ziet, op Sketch na die vaak voor de gezelligheid naast het apparaat komt liggen. Waar ik altijd voor zorg is een fijne playlist op Spotify, dat motiveert mij enorm. Ook fijne sportkleding vind ik belangrijk. Er is namelijk echt een verschil tussen ‘echte’ sportkleding en een oud verwassen t-shirt. Sportkleding absorbeert zweet namelijk veel beter, en dat voelt dus echt een stuk prettiger aan tijdens het sporten. Een fijne sport-BH vind ik dus ook een must. Het verschil met een gewone BH en een sport-BH merk je namelijk gewoon goed. Probeer het sporten dus leuk te maken met een comfortabele outfit waar je je prettig in voelt en met fijne muziek. Misschien kun je samen met iemand gaan sporten? Doe ook vooral iets wat je leuk vind en bouw het rustig op. Patronen veranderen in je leven is altijd makkelijker gezegd dan gedaan en als je van de ene op de andere dag als een bezetene gaat sporten, hou je dat wellicht een paar weken vol, tot je er uiteindelijk zó klaar mee bent dat er uiteindelijk een moment aanbreekt dat je nooit, maar dan ook nooit meer wilt sporten. En dát wil je natuurlijk voorkomen.

Beweeg in de ochtend als je een hekel aan sporten hebt

Als je een hekel aan sporten hebt, kun je hier het beste meteen in de ochtend mee beginnen. In de ochtend sporten betekent namelijk wel dat je de ergste beproeving voor die dag dan al gehad hebt. Je kunt het maar achter de rug hebben, toch? Bovendien kun je de hele dag dan ontzettend trots op jezelf zijn. En er is nog méér. Tijdens het sporten komt er endorfine vrij waardoor je gewoon veel lekkerder in je vel gaat zitten en daar profiteer je dus de hele dag van. Bovendien heb je door ’s ochtends te sporten geen excuses meer om het ’s avonds niet te hoeven doen en kun je er dus ook niet meer onderuit.

HEB JIJ EEN HEKEL AAN SPORTEN? OF VIND JE SPORTEN JUIST HEEL LEUK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

3 Comments

  1. Ben groot fan van sporten maar doe wel (yoga) oefeningen en ik wandel heel veel. Hier heb ik lol in en daardoor hou ik het vol.

  2. Ik ben geen sportief type en ik word al moe als ik eraan denk dat ik naar de sportschool moet gaan. Het valt wel mee overigens, in veel sportscholen lopen ook mensen met overgewicht en niet zulke strakke types… juist die mensen gaan er vaak ook naartoe.
    Ik zou eigenlijk iets moeten doen waarbij een competitie is, zoals tennissen, badmintonnen of met een groep volleyballen. Dat laatste vond ik toen heel leuk toen ik op school zat!

  3. Ik hou er zeker van om te bewegen, te sporten. Doen wat je leuk vindt en het meteen ’s ochtends doen vind ik daarbij heel behulpzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.