In deze vakantie checklist noem ik vijf dingen die je moet regelen voor je op vakantie gaat, denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een visum voor bepaalde bestemmingen.

Zijn je vaccinaties op orde?

Hoewel op vakantie zijn heerlijk is, kan de aanloop naar je vakantie soms best stressvol zijn. Afhankelijk van welke vakantie bestemming je kiest, moet er van alles geregeld worden, zoals een visum aanvragen en vaccinaties halen. In deze vakantie checklist noem ik vijf belangrijke zaken die je voor je vakantie goed moet regelen. Vergeet je ook niet de geldigheidsduur op je paspoort te checken? In sommige landen moet je paspoort namelijk nog minimaal zes maanden geldig zijn, anders kom je het land niet in. Denk daarnaast ook aan de juiste stekkers, je camera voor de mooiste vakantie-foto’s, voldoende USB-kaartjes en de juiste valuta wanneer je niet naar een euro-land gaat. Voor bepaalde bestemmingen heb je vaccinaties nodig. In veel gevallen is het advies voor de benodigde vaccinaties afhankelijk van je verblijfsduur, maar ook van je reis- en verblijfsomstandigheden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verplichte vaccinaties en aanbevolen vaccinaties. Een verplichte vaccinatie is in het land waar je naartoe gaat verplicht en bedoeld om de bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag je het land ook gewoon niet in. Een aanbevolen vaccinatie daarentegen is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering adviseert voor een bepaalde bestemming. Het is belangrijk om je vaccinaties op tijd te regelen. Het is wel goed om te weten dat je je ook eventueel nog kort voor vertrek kunt laten vaccineren. Tijdens mijn studietijd ben ik zelf in Guatemala geweest waarvoor ik ook bepaalde vaccinaties nodig had. Ik heb dit toendertijd op tijd laten doen, er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je ziek wordt van een vaccinatie of er om wat voor reden dan ook niet goed op reageert, en je wilt natuurlijk niet ziek of van slag aan je vakantie beginnen. Op GGDvaccinaties vind je heel handige overzichten van welke vaccinaties je voor welke bestemming nodig hebt en bovendien vind je daar ook adviezen over welke reisartikelen voor die bestemmingen worden aanbevolen. Denk bijvoorbeeld aan insectenwerende middelen, malaria-pillen, klamboes en middelen voor wanneer je last hebt van diarree.

Heb je een visum geregeld?

Net zoals je bij bepaalde bestemmingen vaccinaties nodig hebt, zo moet je ook voor bepaalde bestemmingen een visum regelen. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, heb je een visum, ESTA of eTA nodig. Zo is het ESTA een vereiste reistoestemming voor de Verenigde Staten, de eTA een vereiste reistoestemming voor Canada en een visum heb je bijvoorbeeld nodig wanneer je op vakantie gaat naar Vietnam, Kenia, India, China of Rusland. Gelukkig kun je dit heel makkelijk online regelen. Het fijne van online visum aanvragen is dat je het dus gewoon lekker thuis kunt doen en je hoeft er dus geen afspraak voor te maken. Ook voor het regelen van een visum geldt dat je het op tijd moet doen. Na het online aanvragen ontvang je je visum per e-mail en dit kan twee tot zeven dagen duren. Je kan het visum vervolgens dan zelf uitprinten en meenemen. Weer iets van je vakantie checklist afgevinkt!

Heb je een medicijnenpaspoort geregeld?

Wanneer je een doosje paracetamol wilt meenemen naar je vakantie bestemming, heb je natuurlijk geen medicijnenpaspoort of medische verklaring nodig. Voor bepaalde medicijnen is dit echter wel noodzakelijk. Het gaat dan om medicijnen die onder de zogenaamde opium wet vallen. Hiervoor heb je dan een Schengenverklaring of een medische verklaring nodig. Hierbij kun je denken aan opiaten, zoals slaapmiddelen, zware pijnstillers, medicijnen die worden voorschreven voor ADHD of medicinale cannabis. Reis je met opiaten naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan heb je een Schengenverklaring nodig. Voor landen buiten het Schengengebied bestaat de mogelijkheid dat je een medische verklaring nodig hebt. Bij je huisarts of apotheek kun je zo’n verklaring aanvragen. Dit is geen reisdocument, er staat immers alleen maar op vermeld welke medicijnen je gebruikt. Toch is dit erg belangrijk om bij je te hebben op vakantie, en dan met name wanneer je onverhoopt medische zorg nodig hebt of zelfs tijdens je vakantie in het ziekenhuis terecht komt.

Wil je je huisdier meenemen op vakantie?

De benodigde voorbereidingen die je voor je huisdier moet treffen, mogelijk natuurlijk ook niet ontbreken op deze vakantie checklist. Zowel binnen als buiten de EU heb je voor je huisdier een dierenpaspoort nodig. Ook moet je huisdier gechipt zijn. Voor reizen binnen de EU moet je dier ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Voor bepaalde bestemmingen is er bijvoorbeeld ook een behandeling tegen infecties veroorzaakt door parasieten nodig. Verder is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat bepaalde ziektes in Nederland niet meer voorkomen, maar in het buitenland dus nog wel. Dan zijn er ook nog de ziektes die kunnen worden doorgegeven van dier tot mens. Verder mag je niet zomaar alle hondenrassen meenemen naar het buitenland. In sommige landen worden bepaalde eisen gesteld aan het meenemen van rassen en soms zijn bepaalde rassen zelfs helemaal verboden. In veel landen mag een pitbull bijvoorbeeld niet mee op reis. Je kan goed terecht bij je dierenarts met medische vragen over het reizen met je huisdier naar het buitenland. Voor andere vragen kun je het beste contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Heb je een reisverzekering geregeld?

Wanneer je regelmatig op vakantie gaat, kan het handig zijn om een doorlopende reisverzekering te hebben. Zelf ga ik niet heel vaak op vakantie en in verband met corona ben ik nu zelfs al twee jaar helemaal niet meer in het buitenland geweest. Wanneer je net als ik ook niet zo vaak op vakantie gaat, kun je kiezen voor een reisverzekering die alleen geldig is voor de daadwerkelijke periode dat je op vakantie bent. Zo’n reisverzekering is niet verplicht, maar wel heel handig. Wanneer je namelijk op wat voor manier dan ook in nood raakt op je vakantie bestemming, is dat vaak al erg (en soms zelfs eng!) genoeg. Het geeft dan wel wat rust wanneer je weet dat de verzekering je met bepaalde dingen kan helpen. De belangrijkste reden om een reisverzekering voor je vakantie af te sluiten, is dat je hulp krijgt in onvoorziene (nood)situaties. Hierbij kun je denken aan het vervroegd afbreken van je reis of wanneer je juist langer moet blijven door een ongeval, ziekte of overlijden. Er zijn ook verzekeringen nodig die nuttig kunnen zijn tijdens bepaalde vakanties en voor bepaalde bestemmingen. Hierbij kun je denken aan een wintersportdekking of een dekking vervangend vervoer wanneer je met de auto op vakantie gaat. Net zoals het geval is bij het regelen van een visum kun je een tijdelijke reisverzekering ook gewoon online aanvragen.

HEB JIJ VOOR DIT JAAR AL EEN VAKANTIE GEPLAND?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Goede tips! Dit jaar blijf ik in Nederland, maar toch is het wel heel handig om te weten, mocht er toch een tripje in de planning komen.

  2. Fijne tips! Voorzichtig ben ik wel naar vakanties aan het kijken. Eind april staat Parijs geboekt, hopelijk gaat dat door 🙂

  3. Ik vrees dat er weer geen vakantie in zit.. aan de andere kant zou ik niet weten hoe ik dat met de katjes moet doen. Een pension vind ik zo zielig, hou ze liever thuis in hun eigen omgeving!

  4. Wat een handige checklist! Wij hebben nog geen plannen, omdat we nog wat in de tuin willen veranderen.

  5. Yep! Het wordt weer Spanje. Was eerst van plan een grote reis te maken richting USA. Maar daar wil ik nog even mee wachten. Leuk dat je in Guatemala bent geweest. Zat vanavond nog te denken aan een reis die ik net na mijn studiereis maakte naar Peru, Chili en Bolivia. Lijkt me nog wel eens leuk om ooit die kant nog eens op te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.