Het gaat er niet altijd om hoeveel geld er binnen komt. Het gaat erom wat je ermee doet. Wil jij ook minder geld uitgeven? Ik vertel je hoe ik dat doe.

Ga bewust met je geld om om minder geld uit te geven

Hoewel bewuster met je geld omgaan en minder geld uitgeven verschillende dingen zijn, geloof ik wel dat wanneer je je meer bewust bent van geld, het vanzelf makkelijker wordt om minder geld uit te geven. En dan zeker geld uitgeven aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn. Bewust(er) worden van je geld is denk ik niet zo moeilijk. In feite is het gewoon eens een kwestie van je internetbankieren openen en kijken waar al je geld naar toe gaat. Ik zit zelf bij de Rabobank en daar kun je gebruik maken van een handig overzicht. Deze categoriseert je uitgaven automatisch, zoals hypotheek, vervoer, verzekeringen, boodschappen en verzorging en gezondheid. Kosten van de NS vallen dan onder vervoer en een uitgave die ik bijvoorbeeld bij Etos gedaan heb, vallen onder verzorging en gezondheid. Als je weet wat je uitgeeft en wat je vaste lasten zijn, is het ook makkelijker om bespaarpunten te vinden. Zorg dus dat je overzicht hebt van je inkomsten en vooral van je uitgaven.

Kies kwaliteit boven kwantiteit

Minder geld uitgeven doe ik door kwaliteit boven kwantiteit te kiezen. Ik hou ervan om me te omringen met mooie dingen. Ja hoor, ik geef best toe dat ik een material girl ben. Maar ik kies liever voor iets echt moois wat dan misschien duurder is, dan dat ik heel veel goedkope dingen koop, die uiteindelijk allemaal miskopen blijken te zijn en waar ik nooit meer naar omkijk. Ik koop dus veel liever één luxe geurkaars van Diptyque, dan dat ik tien goedkopere geurkaarsen bij Action koop. Ik heb welgeteld één foundation in mijn make-up tas. Dat is een wat luxere van Chanel, maar daar ben ik super tevreden over en die draag ik altijd. Waarom zou ik er dan nog meer kopen? Tijdens een vakantie vind ik het altijd leuk om een tijdloze, nieuwe tas te kopen bij Kate Spade. Maar tussendoor koop ik dan dus niet óók nog eens allemaal goedkopere tassen bij H&M, waarvan ik weet dat ik die na één seizoen al zat ben. Er zijn allerlei manieren om miskopen te voorkomen, zoals het vragen van testers in het geval van skincare, het meenemen van stalen van bijvoorbeeld stoffen, behang en verf. Als ik kleding koop, laat ik de kaartjes er net zo lang aanzitten tot ik het kledingstuk daadwerkelijk ga dragen en er honderd procent van overtuigd ben dat ik er blij mee ben. Anders gaat het gewoon terug.

Minder geld uitgeven door alleen te doen waar je blij van wordt

Natuurlijk kan ik zeggen dat ik heel blij word van een wandeling door het bos met Andre en onze pomeriaan Sketch, wat trouwens ook zo is en wat ook nog eens niets kost, maar het gaat in dit artikel natuurlijk om dingen die geld kosten. Ga voor jezelf eens na waar je nu echt blij van wordt als het gaat om het uitgeven van geld. Vraag jezelf af; ben je vooral blij op het moment dat je iets koopt? Of ben je als je thuis komt echt blij met je nieuwe aankoop? Ga je het direct gebruiken, zet je het direct ergens neer, trek je het direct aan? Of weet je van jezelf dat je super veel ongedragen en ongebruikte spullen in de kast hebt liggen? Dat is dus voor jou blijkbaar een groot bespaarpunt! Ik kan bijvoorbeeld oprecht heel blij worden van een nieuw kussen voor op de bank. Again; ik heb wat duurdere kussens die ik al weer zo’n anderhalf jaar heb, maar die ik nog steeds elke dag heel mooi vind. En ik ben er nu nog net zo blij mee als toen ik ze in mijn online winkelmandje gooide. Waar wordt jij echt blij van? We moeten allemaal hard werken voor ons geld, welke uitgaves zijn voor jou nu écht de moeite waard? Ik ben zeker niet van het minimalisme in huis, maar ik wil wel omringd worden door spullen die ik echt mooi vind, die me echt blij maken. Ik wil dus geen spullen kopen om het spullen kopen. Tot slot, maak keuzes! We kunnen niet allemaal en elke week luxe uit eten en elke maand nieuwe kleren kopen en elk jaar meerdere keren op vakantie en dan ook nog ons huis elk seizoen opnieuw inrichten. Zuinig zijn op wat je hebt kan je ook helpen met minder geld uitgeven. Stel je voor dat je nooit kunt vinden wat je zoekt. Dat je dus uiteindelijk iets opnieuw moet kopen, alleen vanwege het feit dat je het simpelweg kwijt bent. Of dat je kasten zo vol met spullen liggen die op en tegen elkaar aan gepropt zijn dat je spullen daardoor sneller de kans lopen om beschadigd te raken. Enorm zonde! Wees zuinig op wat je hebt. Berg spullen na gebruik netjes op, onderhoud je spullen, dan heb je er veel langer plezier van.

Geld lenen of liever niet?

Geld lenen, daar valt een hoop over te zeggen. Rood staan vanwege ‘funshoppen’ vind ik persoonlijk onnodig en super zonde, aangezien rood staan je ook nog eens extra geld kost. Toch kunnen er momenten zijn dat je extra geld nodig hebt. Zelf zou ik nooit geld lenen voor bijvoorbeeld een vakantie of een bruiloft, maar in bepaalde situaties kan ik me heel goed voorstellen dat je een lening zou overwegen. Als het gaat om dingen die je echt nodig heb, of die je iets opleveren op de langere termijn, zoals het doen van een studie of grote aankopen die werkgerelateerd zijn en dus echt nodig, zoals een auto of een laptop. Of voor een verbouwing in of van je huis, zeker wanneer die noodzakelijk is. Je kunt natuurlijk verbouwen vanwege esthetische redenen, maar er zijn ook verbouwingen die je huis meerwaarde opleveren, mits ze bouwtechnisch goed gedaan worden, zoals zonnepanelen of een aanbouw, waardoor er letterlijk meer leefruimte komt. En soms is een verbouwing natuurlijk gewoon onvermijdelijk, als een keuken of badkamer simpelweg ‘op’ is. Het spreekt voor zich dat we allemaal het liefst voor de goedkoopste lening gaan, maar verdiep je altijd goed in de voorwaarden, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wat heb je echt nodig?

De laatste vraag die je jezelf kunt stellen; wat heb je echt nodig? In feite borduur je hier mee voort op de vraag of je er echt blij van wordt. Hou je van winkelen, vraag je zelf dan eens wat vaker af of je iets echt nodig hebt. Dat je elk jaar nieuw ondergoed, sokken en panty’s koopt, prima. Niet meer dan logisch. Maar elk jaar een nieuwe winterjas, is dat echt nodig? Als je weet dat je snel bent uitgekeken op dingen, kijk dan eens of je voor een wat tijdlozer model kunt gaan. Het jasje op de foto heb ik ook al weer twee jaar en die draag ik nog steeds met heel veel plezier! En ik kocht hem ook nog eens in de sale. Leuk je jas van vorig jaar dit jaar bijvoorbeeld op met een nieuwe shawl of een nieuwe baret, die dan misschien wel de kleuren van dit seizoen hebben. En ga je naar de drogist om tandpasta te halen, maar liggen er plotseling ook drie nieuwe lipsticks en een douchegel in je mandje omdat die toevallig in de aanbieding waren, vraag jezelf dan af: heb ik niet nog genoeg douchegel? Ben ik niet al blij met de lipsticks die ik draag? Ik heb nog twee laatste tips voor je die je kunnen helpen om onnodige impulsaankopen te voorkomen. Vraag jezelf af bij je volgende aankoop af, ‘kun je het morgen aan of ga ik het direct gebruiken’? Is het antwoord ‘ja’, dan mag het wellicht je mandje in. Dus niet: ‘Ja, als’. Tot slot; slaap er een nachtje over. Laat het voor nu even in de winkel liggen en als je morgen nog steeds denkt dat je het echt nodig hebt, dan kun je er altijd nog voor terug gaan.

WEET JIJ WAAR JE GELD NAAR TOE GAAT? ZIJN ER DINGEN WAARVAN JE WEET DAT JE ER OP ZOU KUNNEN BEZUINIGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

13 Comments

 1. Ja heb al jaren een excel bestandje waar ik elke maand alles aanvink als het afgeschreven is. Sinds begin vorig jaar hebben we een aparte “huishoud” rekening waar we beide elke maand een bedrag op storten. Voeding en schoonmaak/wasmiddelen pin ik dan ook alleen van deze rekening. Verder koop ik/wij ook liever wat duurdere items ook omdat ze langer mee gaan, meestal mooier zijn en het milieu minder belasten (hoewel ik geen uitgesproken milieufreak ben). Ik zag vorige week een documentaire (Op volle retouren) wat mensen allemaal retourneren en in welke staat. Soms wordt kleding e.d. gewoon weggegooid omdat het te tijdrovend is om het weer helemaal in te pakken…..Ik let dus wel op wat ik online koop.

  1. Christiana says:

   Dat vind ik dus echt te bizar! Dat kleding gewoon weggegooid wordt omdat het te tijdrovend is om het allemaal weer in te pakken. Ik bedoel, ik snap dat het tijdrovend is en aangezien ik zelf in een winkel werk weet ik hoe slordig mensen met spullen om kunnen gaan, maar het zou toch mooi zijn als die spullen dan bijvoorbeeld gedoneerd konden worden? Of naar een outlet toe gestuurd worden?

 2. Ik hou mijn uitgaven uitgebreid bij sinds begin vorig jaar. Dat helpt me inderdaad echt om over elke aankoop goed na te denken, omdat ik weet dat ik er aan het einde van de maand nog eens mee geconfronteerd word.

  1. Christiana says:

   Ik ontdekte dus een poosje geleden ook dat overzicht van de Rabobank waar ik over schreef, en het is inderdaad precies wat je zegt; je wordt met zo’n overzicht heel erg geconfronteerd met je uitgaven;-) Voor mij ook een reden om er goed op te letten.

 3. Ik ben heel bewust bezig met mijn uitgaven en vooral de laatste paar jaar, kies ik voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en dat scheelt al zoveel! En ik word er ook blijer van. Verder hou ik wel goed bij waar het geld naar toe gaat en wat ons nog te wachten staat.

  1. Christiana says:

   Bij mij is dat ook iets van de laatste jaren! ‘Vroeger’ kocht ik vaker ‘veel’ en nu koop ik echt veel bewuster en veel minder. Misschien is het iets dat je door de jaren heen leert;-)

 4. Ik zal wel een van de weinigen zijn maar nee, ik heb nooit een plan gehad qua uitgaven. Ik kijk op de rekening hoeveel ik nog heb en dat is het zo een beetje, haha! Wij hebben het sinds ons faillissement financieel heel moeilijk gehad dus dat was echt ieder dubbeltje omdraaien en dan nog red je het niet. Nu hebben wij wat meer speling en al zal ik geen grote dure uitgaven doen, ik koop wel graag kleine dingen die ik echt wil hebben of nodig heb voor mijn hobby’s. Zoals verf, kwasten, wol, canvassen en alles wat daarbij nodig is. Kleding koop ik minder vaak, al heb ik van de zomer best wel wat gekocht en niet eens gedragen (maar dat komt omdat ik eigenlijk nooit de deur uitga, wat ik mij wel had voorgenomen) . Ach, volgend jaar weer eens kans, ik heb in ieder geval dan echt niks meer nodig.

  1. Christiana says:

   Het is nu dan ook wel een heel raar jaar Babs. Ik denk eigenlijk dat niemand had kunnen voorspellen dat het allemaal zo uit de hand zou lopen. Logisch dus dat je aankopen gedaan hebt die nog steeds ongedragen in de kast hangen. Ik draag nu ook veelal comfy, omdat ik als ik niet op het werk ben, toch voor een groot deel thuis ben.

 5. Ik hou al jaren mijn geldzaken bij in een huishoudboekje. Ik vind het heel prettig om overzicht te hebben in mijn inkomsten en uitgaven. Over een paar weken woon ik samen met mijn vriend en dan wil ik ook alles echt bij gaan houden. Door bewust te zijn van mijn geld heb ik inzicht en dat is zo prettig!

  1. Christiana says:

   Oh wat spannend! Veel plezier met alle samenwoon-voorbereidingen;-)

 6. Ik ben heel bewust in wat ik uitgeef en als ik iets koop kies ik ook het liefst kwaliteit boven kwantiteit.

 7. Hele goede punten, bewust uitgeven is zo fijn en helpt echt! Mooie tips!

 8. Wat een onwijs goeie en uitgebreide tips geef je! Ik ben me er heel bewust van. Dat heb ik echt als kind al meegekregen van mijn moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.